Confidentialitatea in psihoterapie

Unul dintre cele mai importante aspecte ale psihoterapiei este confidentialitatea. Fiecare psihoterapeut este obligat nu doar moral si deontologic, ci si legal sa respecte confidentialitatea sedintelor.

Articolul 4, paragraful 2 din legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica spune asa:

Confidentialitatea actului psihologic este protejata prin lege si este o obligatie a oricarui psiholog.

Codul etic al Federatiei Romane de Psihoterapie, precum si cel al Colegiului Psihologilor din Romania, precizeaza ca sunt supuse confidentialitatii „toate informatiile care devin cunoscute psihoterapeutului ca urmare a relatiei psihoterapeutice.”

Informatii confidentiale pot fi impartasite cu terte persoane in anumite cazuri speciale precum:

  • acordul explicit al clientului;
  • pentru protectia sanatatii publice;
  • pentru prevenirea unui pericol iminent;
  • pentru prevenirea savarsirii unei fapte penale;
  • in scop de autoaparare, in cadrul comisiei de etica si deontologie a asociatiei din care face parte psihoterapeutul sau la Colegiul Psihologilor, instanta sau politie, atunci cand un client face o reclamatie cu privire la prestatia psihoterapeutului. In acest caz, organele de ancheta sunt raspunzatoarea pentru asigurarea confidentialitatii acestor sedinte.

Exemplu de incalcare nepermisa a confidentialitatii:

  • Vine X la tine in terapie?
  • Da!

Sau..

  • Sunt sotul/sotia lui X, am sunat sa ma interesez despre cum merge terapia.
  • Merge bine/rau…

Exemplu de incalcare permisa a confidentialitatii:

Un client poate afirma la un moment dat ca dupa sedinta de psihoterapie se va sinucide sau va ucide pe cineva. Daca psihoterapeutul considera ca pericolul este real si exista un serios risc ca acest lucru sa se intample, atunci incalcarea confidentitatii este nu doar permisa, ci si necesara si trebuie sa ia atitudine.

Chiar si in aceste cazuri, confidentialitatea poate fi incalcata doar partial, atat cat este necesar pentru rezolvarea unei probleme punctuale.

Nu reprezinta o incalcare a confidentialitatii impartasirea informatiilor obtinute in sedintele de psihoterapie catre supervizor sau in prezentari stiintifice, atunci cand psihoterapeutul s-a asigurat ca au fost indepartate sau inlocuite toate informatiile care ar duce la o posibila identificare a clientului.

Aspectele ce tin de confidentialitate trebuiesc discutate la prima sedinta, sau imediat ce ne aducem aminte de ele.

Confidentialitatea este o chestiune extrem de serioasa si importanta si trebuie tratata ca atare!