Simptomele depresiei

Conform marelui dictionar al psihologiei Larousse, „Depresia este o maladie mentală caracterizată printr-o modificare profundă a stării timice, a dispoziţiei, în sensul tristeţii, al suferinţei morale şi încetinirii psihomotorii, asociindu-se în general cu anxietatea. Depresia întreţine la pacient o impresie dureroasă de neputinţă globală, de fatalitate disperată, iar uneori antrenează ruminaţii subdelirante pe tema culpabilităţii, a indignităţii, a autoaprecierii, putând conduce la luarea în considerare a sinuciderii şi, uneori, la realizarea acesteia.” (Larousse, 1998, p.101, vezi aici).

Intr-un limbaj mai usor accesibil si destul de simplist, am putea descrie depresia ca fiind o tristete prelungita. Individul nu se mai poate bucura de viata asa cum o facea odinioara, iar planurile de viitor considera ca nu isi mai au rostul.

Simptomele depresiei

Pentru o diagnosticare fara echivoc este necesar sa apelam la un specialist, fie el psiholog clinician, psihoterapeut sau medic psihiatru. Autodiagnosticarea nu este recomandata in nicio boala sau tulburare! Depresia fiind o boala complexa, este important sa spun din capul locului ca simptomele prezentate in acest articol sunt doar orientative si nu tin loc de consult de specialitate!

simptomele-depresiei

Simptomele depresiei sunt de mai multe tipuri si se pot incadra in 4 mari categorii: simptome emotionale, simptome cognitive, simptome comportamentale si simptome fizice. Sa le luam pe rand pentru a vedea cum se manifesta.

Simptome emotionale in depresie

Starea generala este de apasare sufleteasca, de tristete care pare sa nu mai treaca. Apare senzatia de iritabilitate, se manifesta diverse schimbari de dispozitie si senzatia de inutilitate.

Simptome cognitive in depresie

Atat in cadrul depresiei cat si in cazul altor tulburari similare, exista o stransa legatura intre emotie si cognitie, cele doua potentandu-se reciproc. Adesea, depresivul crede ca a gresit cu ceva si se critica, acuza si desconsidera pe sine. Apar tulburarile de memorie si de concentrare, incapacitatea de a lua o decizie pe termen lung (si uneori chiar scurt), confuzie si ganduri despre moarte si suicid. Uneori aceste ganduri nu raman doar la stadiul de gand, ci sunt chiar puse in practica, in cazul depresiei servere existand un serios risc de suicid. Un motiv in plus pentru a trata cu seriozitate aceasta afectiune.

Simptome comportamentale in depresie

Traind emotiile pe care le traieste si crezand despre sine si lume ceea ce crede, depresivul adesea se retrage din societate pentru a-si plange necazul. Isi neglijeaza responsabilitatile de la locul de munca si de acasa si nu mai are grija de sine. Lipsa de ingrijire personala se vede si pe corpul sau, aspectul exterior fiind de om neingrijit, adesea prea slab sau gras (adesea mananca prea mult sau prea putin), lent in miscare. In incercarea de a mai indulci viata, unele persoane depresive apeleaza la consumul de alcool sau droguri.

Simptome fizice in depresie

Oboseala cronica este la ordinea zilei, depresivul fiind in general lipsit de energie. Are tulburări de somn (doarme prea mult sau prea putin) si de greutate corporala (mananca prea mult sau prea putin). In anumite cazuri pot aparea si dureri fizice inexplicabile.

Depresia mascata

Daca un individ prezinta simptomele de mai sus, este clar ca ceva nu este in regula. Exista insa si o forma atipica a depresiei, o forma mascata. Depresia mascata este mai greu de reperat de apartinatori pentru ca persoana depresiva neaga vehemet ca ar fi deprimata. Prezinta insa diverse simptome precum pierderea apetitului, insomnie, oboseala, palpitatii cardiace, dar si dependenta de jocuri de noroc, munca (workaholism), alcool, sex, etc.

Diagnosticarea depresiei

Dupa cum spuneam pe la inceputul articolului, nu recomand autodiagnosticarea! Nici macar pentru cei care cred ca stiu ce fac, a se intelege psihologi/psihoterapeuti/medici. Diagnosticarea trebuie sa fie facuta de o persoana avizata, capabila sa vada obiectiv situatia. Pentru asta, recomand consultarea unui psiholog clinician, psihoterapeut sau medic psihiatru.

Tratarea depresiei

Tratament farmacologic: Uneori, in tratarea depresiei este necesara si medicatia psihiatrica, lucru care nu trebuie sa ne sperie. Desi consider ca medicatia nu rezolva problema de fond, uneori este necesara!

Tratament psihoterapeutic: Psihoterapia il ajuta pe individ sa inteleaga emotiile pe care le traieste si sa isi ajusteze modul de gandire astfel incat sa isi poata relua viata de dinaintea depresiei cat mai curand posibil.

In ambele variante de tratament, trebuie rabdare si perseverenta. Suportul familiei este de asemenea de foarte mare ajutor! Pentru a putea fi de folos persoanei depresive din familie, recomand ca apartinatorii sa caute sa inteleaga modul de functionare a depresiei. Acest lucru se poate face prin apelarea la consiliere psihologica sau prin citirea anumitor carti de specialitate.

In cadrul sedintelor de consiliere, apartinatorul este sustinut in a face fata situatiei neplacute si ajutat sa inteleaga modul de functionare a depresiei. Spre deosebire de citirea unei carti, in sedintele de consiliere invatam sa facem fata persoanei suferind de depresie din familie si situatiei prezente. Cartile, desi pot fi si ele de mare ajutor, abordeaza o perspectiva mai larga, mai generala, neavand cum sa ne indice ce si cum am putea face in cazul nostru specific.

In incheiere, va prezint cateva carti despre depresie care v-ar putea fi de folos.

Carti despre depresie:

  • Demonul amiezii. O anatomie a depresiei – Andrew Solomon (vezi aici)
  • Depresia. Psihoterapie si consiliere – Paul Gilbert (vezi aici)
  • 10 abordari psihoterapeutice ale depresiei – Dietmar Stiemerling (vezi aici)
  • Depresia. Evadare din infern – Sorin Ene (vezi aici)
  • Depresia, boala modernitatii – Samuel Pfeifer (vezi aici)
  • Bolile depresive – blestemul celor puternici – Tim Cantopher (vezi aici)
  • Depresia. Consiliere pentru cei afectati si rudele lor – Eckhard Roediger (vezi aici)
Simptomele depresiei
5 (100%) 3 voturi

Lasa un raspuns