Autocunoaştere

Remedii naturiste pentru anxietate

Anxietatea se caracterizeaza printr-o stare de neliniste si teama, un sentiment de insecuritate, insotit de manifestari fiziologice precum transpiratie, batai mai rapide ale inimii, ameteala, greata, dificultati in respiratie, senzatie de nod in gat, etc.

Anxietatea este o stare normala si fireasca pana intr-un punct, dincolo de care poate deveni patologica.

Conform dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, directoarea Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, tulburarile anxioase atingeau in 2014 un prag de pana la 28% din populatia tarii. Putem considera ca astazi, 2 ani mai tarziu, am ajuns undeva pe la 30%.

Cum se trateaza anxietatea

Cei mai multi dintre noi nu trateaza anxietatea, ci incearca sa trateze simptomele ei. Unii cred ca au probleme cardiace si merg la cardiolog, altii cred ca au probleme cu stomacul sau alte organe interne si merg sa isi faca consulturi la diversi specialisti. Desigur, pot aparea anumite modificari organice si in aceste arii insa aceste modificari nu sunt altceva decat efectul stresului prelungit.

Stresul este normal si firesc in conditii specifice. Spre exemplu, daca un animal este fugarit de un pradator, organismul sau intra intr-un stres maxim. Apare teama (de moarte) si toate functiile organismului animalului respectiv se concentreaza pe un singur aspect, supravietuirea. In aceste conditii animalul este mult mai alert, ii bate inima mai tare, pune rapid in balanta cele doua posibilitati clasice, fugi-sau-lupta, apoi pune in actiune hotararea si, ori o ia la fuga, ori sta si lupta cu pradatorul.

Omul zilelor noastre nu este fugarit de pradatori reali, ci de pradatori fictivi, de rate, de mult prea multele cerinte ale societatii, de problemele din familie, de lipsa de bani, etc. si etc. Pe scurt, ziua de maine nu mai este certa. Pamantul de sub picioarele noastre incepe sa se clatine.

Problema este ca acesti pradatori nu ne lasa in pace, nu avem cum sa fugim de ei si, prin urmare, ramanem mereu concentrati, incordati, anxiosi, anticipand un viitor incert dar neplacut, dureros. Expunerea prelungita la acesti stimuli ne consuma atat fizic cat si psihic.

Pastile pentru anxietate

Dupa ce facem analize peste analize, la un moment dat ne dam seama ca de fapt este vorba despre anxietate. Mergem la medicul de familie si ii spunem cum sta treaba iar acesta, ori va prescrie el/ea ceva medicatie, ori ne va trimite la psihiatrie. Problema este ca medicamentele pentru anxietate, la fel ca si celelalte medicamente, vin cu efecte secundare si nu trateaza cauza. In paranteza fiind spus, psihiatria nu a vindecat vreodata pe cineva! Medicamentul NU va indeparta aspectele din viata noastra pe care noi le consideram stresante. Medicamentul nu ne va face sa consideram viitorul ca fiind cert si frumos. Iata de ce, parerea mea este ca medicamentele psihiatrice, desi uneori devin necesare, ar trebui sa fie ultima solutie.

Relaxeaza-te

Tratamente naturiste pentru anxietate

Anxietatea se poate trata si pe alte cai decat medicina alopata. O prima recomandare este psihoterapia. Psihoterapia ne poate ajuta sa ne punem ordine in ganduri si in suflet. Ne poate ajuta sa vedem care este realitatea (sa vedem ceea ce este, nu ceea ce ne imaginam ca ar putea fi) si sa acceptam ca unele lucruri pot fi schimbate, in timp ce altele nu pot fi schimbate. Este un proces de durata insa cu rezultate bune pe termen lung.

O alta metoda de abordare a anxietatii pe cale naturala sunt plantele. O alimentatie sanatoasa, predominant vegana, este un bun inceput.

Speranta Anton, in cartea Incursiune in medicina naturista ne ofera cateva retete naturiste pentru reducerea anxietatii.

  • Infuzie din 1 lingura radacina de valeriana, 1 lingura frunze de roinita, 1 lingura frunze de rozmarin si 2 linguri de sunatoare. Toate aceste plante se amesteca, asa uscate, apoi se pun doua lingurite pline cu amestec la 500 de ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute. Ceaiul se bea seara, treptat, inainte de culcare.
  • Ceaiul de paducel sau tinctura de paducel sunt foarte bune si pentru atacurile de panica.
  • Kava Kava are efect calmant si induce somnul.
  • Se bea dimineata, pe stomacul gol, si seara un pahar de suc de morcovi. Se incepe cu 50 ml apoi se creste treptat cantitatea pana la 500 de ml. Se poate amesteca cu suc de varza si mar. Dupa 14 zile de consum, se face pauza 7 zile pentru a preveni colorarea pielii in galben.
  • Ceaiul de Lavanda este o varianta buna de a reduce anxietatea. Se poate bea sub forma de infuzie, macerat la rece sau se poate macina intr-o rasnita de cafea si lua cate o lingurita, de 3 ori pe zi, sublingual. Se tine sub limba 10 minute, apoi se inghite cu apa. De asemenea, este eficienta si tinctura de lavanda.
  • Din sfera remediilor florale Bach merita incercat Rescue. Se poate dovedi util in cazul atacurilor de panica. Mai multe remedii Bach gasiti aici.
  • Preparatul Vita Roz contine sunatoare si lavanda, ambele fiind utile in caz de anxietate.
  • Preparatul Anxivital Plus contine hamei, lavanda, tei, sunatoare si melisa. Ajuta in caz de anxietate, insomnie, depresie si atacuri de panica.
  • Si, in fine, laptisorul de matca crud are legatura cu secretia de neurotransmitatori cerebrali ce induc starea de liniste. Merita incercata si aceasta varianta.

Inainte de a apela la psihiatrie va recomand cu tarie si drag sa incercati psihoterapia si solutiile naturiste de reducere a nivelului anxietatii. De asemenea, exercitiile de relaxare si meditatie sunt de mare folos! Pentru cei credinciosi, recomand cu tarie si rugaciunea.

Daca ati experimentat anxietate si aveti si alte propuneri naturiste de tratament, va invit sa lasati un comentariu in casuta de mai jos. Ajutandu-ne reciproc putem trece mai usor peste necazuri.

Numai bine!
Iosif

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *