
10 lucruri pe care NUMAI persoanele cu DEPRESIE le înțeleg cu adevărat
Vă salut, dragi prieteni! Bine v-am regăsit!
Am găsit pe YouTube o postare care mi-a plăcut foarte mult și pe care vreau să o împărtășesc cu voi. Video-ul este în limba spaniolă și se găsește aici. Pentru că știu că limba spaniolă nu este cunoscută de foarte multă lume, mi-am luat libertatea de a traduce textul în limba română și îl împărtășesc cu voi mai jos.
Iată textul materialului video tradus, în care am adăugat și eu câteva idei.
Datorită campaniilor de conștientizare a importanței sănătății mintale din ultimii ani oamenii ajung să înțeleagă din ce în ce mai multe despre probleme precum depresia, anxietatea, traumele și diversele tulburări mintale. Totodată, există mai puțină stigmatizare socială în jurul nevoii de îngrijire și de psihoterapie, datorită numărului din ce în ce mai mare de personalități publice care vorbesc cu îndrăzneală despre propriile lor lupte cu bolile mintale.
Chiar și așa, există încă multă ignoranță cu privire la adevărata natură a depresiei. Deși depresia este cea mai frecventă boală mintală din lume, doar cei care se luptă cu ea o pot înțelege cu adevărat.
În acest material îți voi spune 10 lucruri pe care doar persoanele cu depresie par să le înțeleagă cu adevărat.

#1. Dificultatea în a-ți comunica emoțiile
În adâncurile depresiei se pot afla emoții complexe precum tristețea, lipsa de speranță, neputința, furia, frica, rușinea și vinovăția.
În plus, depresia se poate manifesta ca un sentiment nesfârșit de amorțeală și dezolare emoțională. Caz în care, a pune în cuvinte sentimentele și a le comunica altora, este o luptă constantă. Mai ales când cei dragi te întreabă în mod constant cum te simți sau cum te descurci, bănuind că ceva nu este în regulă cu tine.
Când ești în strânsoarea depresiei, pur și simplu nu știi ce sau cum să le spui.
#2. Vina de a nu avea un „motiv bun” pentru a fi deprimat
„Dar… de ce ești deprimat?” „Există vreun motiv ca să ai depresie?”
Vă sunt familiare aceste întrebări?
Poate că unul dintre cele mai dificile aspecte în a avea depresie este durerea de a fi neînțeles, înțeles greșit sau judecat.
Oare depresia trebuie să aibă întotdeauna un motiv bun? Sau un motiv tangibil?
Deși știi că depresia afectează oamenii de toate vârstele, genurile, rasele, clasele și mediile sociale, tot nu poți să nu te simți vinovat atunci când alții te judecă afirmând/crezând că nu ai un motiv întemeiat ca să fii deprimat.
#3. Furie atunci când ți se spune în mod constant „înțeleg”
Un alt lucru despre care nu se vorbește suficient atunci când vine vorba de depresie este cât de frustrant poate fi să ți se spună în mod constant că ești înțeles. Uneori, tot ceea ce vrei să faci este să le spui că, dacă ei înșiși nu au fost diagnosticați cu depresie sau nu au fost în mintea ta, atunci nu, chiar nu pot înțelege ceea ce trăiești.
Și noi, psihoterapeuții, înțelegem indirect depresia, dacă nu am trecut noi înșine prin ea.
Faptul că uneori s-au simțit cu adevărat triști sau că li s-a întâmplat ceva groaznic cândva nu înseamnă că știu cum e să ai depresie clinică.
#4. Durerea de a pierde dragostea și pasiunea pentru viață
Cât timp a trecut de când ai luat o pensulă ca să desenezi ceva sau ai fredonat o melodie?
O caracteristică definitorie a depresiei clinice este o scădere semnificativă a interesului sau a plăcerii pentru toate, sau aproape toate activitățile.
Pe scurt, asta înseamnă că atunci când ești deprimat, este greu să găsești bucurie sau placere, chiar și în hobby-uri și activități pe care odată le-ai iubit foarte de mult.
Depresia te face să-ți pierzi pasiunea pentru viață. Te face să nu te mai simți motivat, îți fură chiar și cele mai simple plăceri din viața.
#5 Frustrarea de a nu putea ieși din ea
Ți s-a spus că câteva zile de odihnă și relaxare pot vindeca depresia?
Unul dintre numeroasele motive pentru care depresia este o boală psihică devastatoare este faptul că mulți oameni nu înțeleg natura ei adevărată.
Ei cred că oamenii care sunt deprimați pot ieși din stările depresive foarte ușor sau că ei pur și simplu trebuie să gândească mai pozitiv. Dar nu, nu există un comutator pentru asta. Emoțiile tale sunt la fel de reale ca ceea ce simți fizic. Și nu ești obligat să simți diferit doar pentru că alții nu simt la fel.
#6. Dorința compulsivă de a te autoizola
Specialiștii insistă asupra nevoii celor care se luptă cu depresia de a avea un sistem bun de sprijin social. Dar, deși înțelegi nevoia de a fi înconjurat de cei dragi, de oamenii care te susțin, adevărul este că atunci când te simți la pământ cel mai probabil ai să simți o dorință compulsivă de a te izola de ceilalți.
Fără energia sau motivația de a participa la interacțiunile sociale, ai tendința de a prefera izolarea. La rândul ei, dificultatea constantă de a comunica și de a găsi plăcere în lucrurile simple duce la sentimentul de stimă de sine scăzută și la impresia că nu ai avea valoare.
A vorbi cu oamenii și a păstra legătura cu ei ar putea fi de folos, dar adesea poate fi prea copleșitor atunci când te lupți cu depresia. Aspect care poate declanșa în tine nevoia de a te retrage din societate.
#7. Oamenii cred că depresia este totuna cu tristețea
Tristețea face parte dintr-un spectru sănătos de emoții umane și, de fapt, este destul de normal să o simți din când în când. Depresia, pe de altă parte, este o boală mintală serioasă și debilitantă, care trebuie tratată cu ajutor de specialitate.
Depresia și tristețea nu sunt același lucru și totuși unii oameni par să nu înțeleagă diferența. Acest lucru poate fi foarte frustrant, mai ales atunci când ceilalți ignoră ceea ce simți, când văd depresia ca pe o simplă tristețe și îți spun să nu te gândești prea mult la ea.
#8. Oamenii nu înțeleg că boala mintală este reală
Mulți oameni par să continue să creadă că depresia este o alegere și că boala mintală nu este reală. Dar faptul că nu există manifestări fizice de văzut nu înseamnă că suferința pe care o simți nu este reală. Nu e doar în capul tău. Dacă ești capabil să simți asta, atunci este foarte real. Atunci când alții minimizează puterea depresiei poți simți că faci ceva greșit. Drept urmare, s-ar putea chiar să decizi să taci și să nu vorbești cu nimeni despre situația ta dureroasă.
#9. Oamenii cred că depresia este aceeași pentru toată lumea
Experiența fiecărui individ cu o tulburare mintală este diferită. Depresia nu este la fel pentru toată lumea. Unii oameni pot înceta să mănânce și se luptă cu insomnia, în timp ce alții pot mânca prea mult și pot dormi prea mult.
Există oameni care au depresie severă cu funcționare înaltă și nici măcar nu par să aibă probleme. Iar pe alții, depresia îi poate forța să stea toată ziua în pat, fără să facă nimic.
În ciuda acestei varietăți, toate experiențele de depresie sunt la fel de reale și la toate formele ei este greu de făcut față.
#10. Învață să apreciezi realizările/bucuriile mărunte
Ultimul, dar poate cel mai important aspect atunci când te lupți cu depresia: chiar și cea mai mică dintre victorii merită să fie sărbătorită!
Ai reușit să te dai jos din pat azi? Excelent!
Ai avut o scurtă conversație cu cineva. Foarte bine!
Ți-ai făcut timp să-ți piepteni părul sau să faci un duș? Apreciază asta!
Toate acestea sunt realizări foarte, foarte importante pentru cineva cu depresie. S-ar putea să nu însemne mare lucru pentru alți oameni. Dar pentru tine, care te lupți zilnic cu depresia, acestea sunt momente bune care îți amintesc de ce trebuie să lupți în continuare și de ce este atât de important să nu te lași pradă ei.
Este important să reții că nu ar trebui să permiți altora să dicteze cum ar trebui să te simți. Faptul că alții nu simt la fel ca tine nu face ca ceea ce simți tu să fie mai puțin real. Nu este nevoie să te justifici sau să te forțezi să schimbi acele sentimente!
Dacă te lupți cu depresia sau cu orice altă boală mintală, ar trebui să știi că întotdeauna există speranță și ajutor și că într-o zi lucrurile se pot îmbunătăți.
Și, desigur, căutarea ajutorului profesional te poate ajuta pe drumul spre îmbunătățirea sănătății mintale.
Dacă suferi sau ai suferit de depresie, lăsă-ne un comentariu despre experiența ta și despre ce a fost de folos în cazul tău pentru a o depăși.
Dacă ai găsit util acest material, asigură-te că ai apăsat butonul de like și distribuie-l celor care au nevoie să audă asta.
Toate cele bune!
