Cărţi de psihologie şi psihoterapie

12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru

Jordan B. Peterson, autorul cărţii despre care am să vă vorbesc, este un psiholog clinician şi profesor de psihologie din Canada. De-a lungul carierei sale a scris peste 100 de articole ştiintifice, dar şi cartea Maps of Meaning: The Architecture of Belief. Această carte este în curs de traducere la Editura Trei. În acest articol însă vom vorbi puţin despre o altă carte a lui Petrson, o carte care este disponibilă deja la precomandă: 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru – vezi aici!

12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru

Iată ce spune Peterson despre această carte:

„A durat mult până am găsit titlul: 12 Reguli de viață: un antidot la haosul din jurul nostru. Acesta sugerează clar faptul că oamenii au nevoie de principii ordonatoare, pentru a evita instaurarea haosului. Avem nevoie de reguli, standarde, valori — și luați singuri, dar și luați împreună. Suntem niște animale de povară, obișnuite să tragă la jug. Avem nevoie de o încărcătură care să ne justifice existența mizerabilă. Avem nevoie de rutină și de tradiție. Aceasta înseamnă ordine. Dacă am trăi cum se cuvine, am fi capabili să tolerăm povara conștiinței de sine. Dacă am trăi cum se cuvine, am reuși să ne asumăm propria fragilitate și mortalitate, fără să ne simțim ca niște victime nevinovate, fără să cădem în starea de invidie sau să ajungem, mai apoi, la dorința de răzbunare și distrugere. Dacă am trăi cum se cuvine, nu ar mai fi nevoie să apelăm la securitatea oferită de totalitarisme, pentru a ne proteja de recunoașterea propriei finitudini și ignoranțe. Poate că am reuși să evităm cărările ce duc spre Iad — iar secolul XX ne a arătat cam cât de real poate fi Iadul.”

Regulile prezentate de el sunt extrem de simple, dar şi extrem de utile atunci când le punem în practică. Ne ajută să aducem ordine în viaţa noastră atunci când este haos.

Regula 1. Stai drept şi trage umerii înapoi
Regula 2. Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă‑te ca atare
Regula 3. Împrieteniţi‑vă cu cei ce vă doresc numai binele
Regula 4. Compară‑te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent
Regula 5. Nu‑ţi lăsa copiii să‑ţi facă lucruri care te vor enerva
Regula 6. Fă‑ţi ordine în propria casă înainte de a judeca lumea
Regula 7. Concentrează‑te pe lucrurile cu adevărat importante (şi nu pe plăcerile imediate)
Regula 8. Spune adevărul — sau cel puţin nu minţi
Regula 9. Porneşte de la premisa că s‑ar putea ca persoana pe care o asculţi să ştie ceva ce tu nu ştii
Regula 10. Fii precis în exprimare
Regula 11. Lăsaţi‑i pe copii în pace când fac skateboarding
Regula 12. Când întâlneşti o pisică pe stradă, mângâi‑o

12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru
Cumpără aici

Am să vă prezint pe rând, foarte pe scurt, fiecare regulă în parte.

Stai drept şi trage umerii înapoi – Contează foarte mult care este poziţia noastră atunci când trecem prin viaţă! Să mergem drepţi, cu pieptul înainte şi cu curaj este ceva ce trebuie să învăţăm dacă dorim să ducem o viaţă care să merite a fi trăită. Este necesar să învăţăm să ne prezentăm în lume într-un mod graţios. A ne prezenta în lume într-un mod disgraţios duce la dezechilibru emoţional, ceea ce va crea suferinţă în viaţa noastră.

Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă‑te ca atare – Cine să ne ajute dacă nu ne ajutăm noi înşine prima dată? Trebuie să învăţăm să ne tratăm ca şi cum am fi cineva de care ne pasă!

Împrieteniţi‑vă cu cei ce vă doresc numai binele – Există în jurul nostru oameni care ne doresc binele, însă în acest moment nu ne sunt prieteni sau amici. Este bine să nu îi neglijăm, ci să îi observăm şi să creăm o relaţie cu ei. De asemenea, este o idee bună să ne îndepărtăm de oamenii care ne trag în jos, fie că ne sunt prieteni sau nu.

Compară‑te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent – Să ne comparăm cu alţii nu are niciun sens. Are însă sens să ne măsurăm propria evoluţie, să ne comparăm cu felul în care am fost în trecut. Orice pas înainte pe care îl facem este de apreciat, indiferent de ce face sau nu face cineva de lângă noi.

Nu‑ţi lăsa copiii să‑ţi facă lucruri care te vor enerva – Se întâmplă ca uneori, din varii motive, să lăsăm copiii să ni se urce în cap şi să nu luăm atitudine. Acest lucru nu este unul sănătos pentru că astfel vom avea resentimente faţă de ei. Dacă distrug totul în casă, nu ne putem preface că totul este în regulă pentru că nu este! Vom avea resentimente faţă de ei dacă lăsăm lucrurile aşa. Trebuie să trasăm anumite limite clare şi trebuie să avem grijă ca aceste limite să fie respectate.

Fă‑ţi ordine în propria casă înainte de a judeca lumea  – Este extrem de uşor să judecăm pe cineva, dar mult mai greu să ne judecăm obiectiv pe noi înşine. Ştiţi vorba aceea despre bârna din ochiul propriu şi paiul din ochiul vecinului? Ei bine, dacă dorim să avem o viaţă echilibrată, trebuie să facem curăţenie în propria noastră casă înainte de a arăta cu degetul spre alt cineva.

Concentrează‑te pe lucrurile cu adevărat importante (şi nu pe plăcerile imediate) – Să sacrificăm scopurile pe termen lung pentru plăcerile de moment este ceva ce trebuie să învăţăm să nu mai facem, dacă dorim să evoluăm.

Spune adevărul — sau cel puţin nu minţi – Să fim oneşti, mai ales cu noi înşine poate fi dificil uneori, însă este necesar să învăţăm să facem acest lucru. Putem învăţa şi evolua doar dacă suntem oneşti!

Porneşte de la premisa că s‑ar putea ca persoana pe care o asculţi să ştie ceva ce tu nu ştii – Putem învăţa ceva de la fiecare om pe care îl întâlnim. Este util să învăţăm să ascultăm chiar şi perspectiva care nu ne convine. S-ar putea să avem ceva de învăţat din ce spune cel care ni se opune în vreun fel!

Fii precis în exprimare – Este important ca atunci când transmitem un mesaj, acesta să fie unul clar şi răspicat. Să vorbim fără a transmite ceva clar este de folos doar în.. politică!

Lăsaţi‑i pe copii în pace când fac skateboarding – Uneori adulţii pot deveni extrem de protectivi. Este important să lăsăm copiii să fie ei înşişi, să se joace cum doresc, să se julească atunci când cad de pe skate. Este important să le permitem să fie curajoşi! Să înveţe ce înseamnă durerea. Supraprotecţia împiedică dezvoltarea anumitor abilităţi de care vor avea nevoie pentru a face faţă cu succes vieţii.

Când întâlneşti o pisică pe stradă, mângâi‑o – Trebuie să învăţăm să ţinem ochii deschişi pentru micile oportunităţi de bucurie, mai ales atunci când ne este greu, atunci când trecem prin situaţii dificile.

Desigur, în carte sunt prezentate mult mai aplu şi mai frumos aceste reguli, aşa că, vă recomand cu tărie să o citiţi! Chiar merită! Găsiţi cartea la Editura Treiaici, la Elefant, aici, la Libris, aici, la eMag, aici.

Lectură plăcută!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *