Alte cele

5-HTP, poate ajuta in caz de depresie si anxietate

Daca tot am inceput sa vorbesc despre remedii naturiste in caz de anxietate, astazi am decis sa scriu cate ceva si despre 5-HTP, un remediu foarte popular prin randurile celor care sufera de depresie sau anxietate.

5-HTP (l-5-Hidroxitriptofan)

5-HTP (l-5-Hidroxitriptofan), este un aminoacid precursor al serotoninei. Serotonina este supranumita „hormonul fericirii” pentru ca, atunci cand scade sub un anumit nivel, se pare ca pierdem capacitatea de a experimenta fericirea.

Atat medicina alopata cat si medicina naturista cauta sa creasca nivelul serotoninei pentru a restabili echilibrul. Cei de la Plantum – vezi aici – afirma ca acest remediu „se utilizează pentru a atenua stresul și anxietatea, pentru a îmbunătăți starea de spirit, a atinge sațietatea și a spori concentrarea.”

5-HTP (HYDROXYTRYPTOPHAN COMPLEX)
Vezi aici

Iata ce gasim intr-o pastila de 5-HTP produsa de compania Solgar: Magneziu (sub forma de oxid, bisglicinat) 50mg, 5-HTP (L-5-hidroxitriptofan din extract standardizat de seminte Griffonia simplicifolia) 100mg, Extract din pudra de radacina de Valeriana (4:1) (Valeriana officinalis) 100mg, Vitamina B6 (sub forma de HCL piridoxina, piridoxal-5’-fosfat) 10mg.

Se stie deja ca in caz de stres magneziul impreuna cu vitamina B6 tind sa dea roade bune. Valeriana este cunoscuta ca fiind un calmant natural al sistemului nervos.

Alte companii farmaceutice combina 5-HTP-ul cu diverse alte substante naturale care sa ii potenteze efectul. Spre exemplu, in 5-HTP 100 Zen Forte de la Herbagetica – vezi aici – gasim pe langa 5-HTP si Vitamina B6, Vitamina C, passiflora si magneziu. Passiflora are efect similar cu Valeriana.

Cei de la Rotta Natura – vezi aici – au in produsul lor Magneziu, Vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B8 si B9 si roinita. Drojdia de bere inactiva este substanta care aduce mare parte dintre aceste vitamine, asa ca se poate consuma si separat, daca alegeti un produs care nu o include deja.

Doua dintre cele mai mari magazine unde puteti gasi 5-HTP sunt VEGIS si  Plantum.

Avand ingrediente naturale, merita sa incercati oricare dintre aceste variante. Nu inainte insa de a consulta medicul dumneavoastra. Chiar si produsele naturiste, nu doar ca pot avea, ci chiar au si efecte secundare, mai ales daca sunt combinate cu alte medicatii, fie ele alopate sau naturiste!

De asemenea, fie ca suferiti de depresie sau anxietate, trebuie sa stiti ca aceste substante lucreaza doar pe simptome, NU insa si pe cauza. Pentru remedierea problemei in adevaratul sens (pe termen lung) este necesar sa faceti psihoterapie si uneori sa luati si medicatie psihiatrica.

Aceste remedii sunt indicate doar in anumite cazuri si NU tin locul pastilelor pe care vi le-a prescris medicul. Tocmai de aceea, este important sa discutati cu medicul curant despre posibilitatea apelarii la 5-HTP.

Va doresc multa sanatate!

Cu prietenie,
Iosif

 

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!