Adictii

Adictiile si recuperarea

Unul dintre cele mai dificile cazuri cu care lucram noi psihoterapeutii sunt adictiile. Fie ca vorbim despre dependenta de alcool, de droguri, de sex, de jocuri de noroc sau orice altfel de adictii, exista o credinta extrem de puternica in societate despre aceste persoane. Aceasta credinta este ca omul, odata ajuns dependent de ceva, nu se mai vindeca niciodata, sau se vindeca extrem de rar. Partial, sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Haideti sa luam ca exemplu consumul excesiv de alcool..

Sunt de acord doar partial cu afirmatia ca un alcoolic se vindeca extrem de rar sau poate chiar deloc pentru simplul fapt ca de cele mai multe ori alcoolicul este pus la colt, etichetat, blamat si lovit din toate partile. I se spune ca el si numai el este vinovat pentru ca „bea ca porcul„! Si, ghici ce?! Omul ajunge sa bea si mai mult si pentru ca nu se simte inteles, acceptat, iubit!

Adictiile se trateaza mult mai usor atunci cand in loc sa invinuim persoana care are o adictie, cautam sa vedem problema sistemic. Intrebarea care se pune este: De ce bea acest om? Cum contribuie mediul in care a fost sau din care face parte in prezent la consumul sau de alcool?

Mediul contribuie foarte mult la consumul de alcool! Familia de origine, familia actuala, locul de munca, prietenii (anturajul), toate acestea contribuie la consumul de alcool! Pana si „dezalcoolizarea” contribuie la consumul de alcool!

Iata o alta preconceptie: Alcoolicul, odata ajuns la dezalcoolizare, va iesi mai sanatos de acolo.

Iata de ce cred ca aceasta afirmatie nu este reala.. Ce se intampla atunci cand omul ajunge la dezalcoolizare? Primul lucru care se face este lipirea etichetei! Esti un alcoolic si daca nu admiti asta, inseamna ca esti in negare! Adevarul este ca nu te poti opri din baut!

Ei bine, cu aceasta eticheta pe frunte, dar mai ales in suflet, cum sa te lasi de baut?! Lasa-te de baut, dar.. nu te poti lasa de baut! Adesea, pacientul iasa de la dezalcoolizare/dezintoxicare si mai tulburat decat a intrat.

In loc sa fie incurajat ca daca vrea, se poate lasa oricand, i se spune ca este un alcoolic si ca de fapt nu poate controla consumul.

In loc sa fie acceptat si inteles, este pus la zid. I se spune ca daca nu inceteaza sa bea, o sa fie dat deoparte, dus la spital, indepartat din familie, nu o sa isi mai vada copiii si asa mai departe.

Toate acestea il invata pe om sa se priveasca ca fiind dependent si sa accepte ca, de acum inainte, nu se mai poate atinge nici macar de o picatura de alcool, nici macar o singura data in toata viata sa. Ramane bolnav pe vecie! Adica, este un om fara putere!

Dar.. Cum sa se lase de consumul excesiv de alcool un om fara putere? Cum sa se lase omul, daca este stigmatizat? Cum sa se lase omul de alcool daca este privit ca fiind un monstru?

Unii afirma ca adictiile sunt o boala. Poate. Dar sa nu uitam ca si vointa omului este implicata acolo! Sa bea, este o alegere. In anumite conditii omul poate sa decida diferit! Si asta nu este poveste, am vazut asta la oamenii cu care am lucrat pana acum! Oamenii se pot lasa de adictii!

Cum ar fi daca i-am spune unei persoane care face abuz de orice fel de substanta ca face asta pentru ca ii place acea substanta sau starea pe care i-o induce, si nu pentru ca are o boala nevindecabila. Cum ar fi daca am crede si i-am spune ca, daca doreste, se poate opri din abuz?

Cum ar fi daca i-am spune ca face abuz de substante pentru ca crede ca asta este cea mai buna optiune pe care o are in acest moment? Este exact la fel cum uneori alegem sa ramanem intr-o relatie toxica, la un loc de munca nepotrivit, etc,  pentru ca credem ca este cel mai bun lucru pe care il putem face in acel moment.

Recuperarea nu trebuie sa se rezume doar la partea biologica a adictiilor! O implicatie foarte mare in abuzul de substante au si aspectele psihologice, sociologice si spirituale. Situatia trebuie abordata din toate aceste aspecte!

Recuperarea este posibila, insa trebuie abordata corect! Este extrem de important sa nu uitam ca avem de-a face cu un om, nu cu o bestie! Sa lasam etichetarile deoparte si sa vedem omul care sufera si, datorita suferintei sale, face alegeri nepotrivite! Consumatorul trebuie invatat si ajutat sa faca alegeri mai potrivite pe termen lung pentru el si pentru mediul sau inconjurator. Acest lucru se poate face cu ajutorul psihoterapiei de familie sau, acolo unde nu este posibil, cu psihoterapie individuala.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!