Autocunoaştere

Anxietate? Atacuri de panica? Sunt justificate temerile tale?

Anxietate, atacuri de panica, o gramada de frici si temeri. Dar, sunt ele justificate? Adica, au ele un corespondent in realitatea obiectiva?

Din pacate, adesea avem un picior in trecut si unul in viitor. Colegul meu, Ali Baeram imi povestea la un moment dat despre un client al sau care a avut o mare realizare: daca esti cu un picior in trecut si cu altul in viitor, inseamna ca faci caca pe prezent.

Cu alte cuvinte, in loc sa traim in prezent, sa vedem ceea ce este, exact asa cum este, ne pierdem in amintirile vremurilor de mult apuse, sau ne proiectam intr-un viitor care poate sau nu sa existe candva. Cert e ca aici si acum, in prezent, nu exista nici trecutul, nici viitorul.

Viitorul este adesea imaginat ca fiind mai bun sau mai rau decat prezentul. Daca ne imaginam un viitor mai bun decat prezentul, experimentam ceea ce se numeste speranta. Daca insa ne imaginam un viitor mai incetosat decat prezentul, ne cream propriile trairi anxioase. Chestiunea e ca ambele sunt iluzii.

Atat trecutul cat si viitorul sunt iluzii! Sigur, trecutul l-am trait candva, dar s-a dus! Ganduri de genul “Cum ar fi fost daca..“, sau “Ce pacat ca nu am facut asa si pe dincolo..“, “Ce frumos a fost atunci, ce rau e acum…“, nu fac altceva decat sa ne intoxice mintea. Trecutul s-a dus! Sa il lasam in urma! Iar viitorul nu exista. Daca te intreb maine, “Na, acum e maine?”, ce imi vei raspunde? Vei spune “Nu, e astazi..”

“Maine” e doar o proiectie a mintii noastre. Acel “maine” de care ne e teama, pe care ni-l imaginam sumbru si intunecat, poate sa vina intr-un fel sau altul, sau poate sa nu mai vina deloc. Poate sa fie cum ni-l imaginam sau altfel. Ce rost are macinarea asta interna? Rezolva cu adevarat ceva? Sau ne face mai degraba rau?

E pacat sa ma agit inca de pe acum pentru ceva ce ar putea iesi prost maine. Agitatia asta mentala, si chiar corporala de multe ori, anxietatea asta, este o plata in avans pentru ceva ce poate nu o sa se intample niciodata. Daca o sa fie rau de tot maine, o sa ai suficient timp sa te stresezi de atunci incolo. Ce rost are sa incepi inca de pe acum? Nu mai bine te relaxezi, daca tot urmeaza o perioada grea?

Problema e ca, intr-un fel, ne consideram Dumnezeu. Am intalnit tot mai multi oameni care afirma ca suntem niste mici dumnezei, daca nu chiar Dumnezeu insusi, si ca, “Daca vrei, poti!

Trendul asta de pozitivism exagerat se pare ca ne acapareaza destul de usor pe unii dintre noi. Inclusiv colegi de-ai mei psihologi folosesc fara discernamant aceasta sintagma. Iar noi ii credem! Suna bine! Noi vrem! Noi vrem sa stim tot, vrem sa anticipam tot, sa controlam tot. Si, desigur, acest lucru nu este posibil. Ce putem controla cu adevarat?.. Nu e suficient sa vrei, trebuie sa si poti!

Preda-te prezentului! Lasa trecutul in urma si nu mai anticipa viitorul! Preda-te prezentului!

Cateodata, sa te predai inseamna sa renunti la a mai incerca sa intelegi si sa te obisnuiesti cu ideea ca e mai bine sa nu stii.1Puterea prezentului. Ghid de dezvoltare spirituala. – Eckhart Tolle Ramai cu mintea in prezent. Invata sa observi cat mai multe din prezent. Deschide ochii, vezi cu adevarat lumea inconjuratoare. Experimenteaz-o doar prin simturi! Lasa gandirea deoparte. Nu mai judeca.

Totul depinde de felul în care privim lucrurile, şi nu de cum sunt ele însele.2Citat din Carl Gustav Jung – Vezi aici cartile sale. Lucrurile sunt neutre, noi le dam valoare si putere.

A castiga la lotto este un fapt. Pentru unii poate fi o mare bucurie, pentru altii insa poate fi un serios motiv de anxietate. A murit cineva. Unii se bucura, vor primi o mare mosternire. Altii sunt tristi, au pierdut pe cineva drag. Altii privesc moartea ca pe ceva firesc, natural. Noi dam valente realitatii. Noi suntem cei care imbracam situatiile de viata cu haine frumoase sau urate, cu emotii pozitive sau negative. Noi ne definim propria realitate prin gandurile pe care le avem. Gandurile produc emotii, emotii care la randul lor produc alte ganduri, care la randul lor produc alte emotii..

Asadar, sa incercam sa vedem cat de justificate sunt temerile noastre si sa ne straduim sa ramanem in prezent. Atunci cand ne surprindem mintea alunecand in imaginar (trecut sau viitor), este un moment bun sa exersam revenirea la prezent. Ca punct de pornire va recomand cu drag cartile lui Eckhart Tolle3Linistea vorbeste – Eckhart Tolle4Un pamant nou. Trezirea constiintei umane. – Eckhart Tolle. Cred ca v-ar putea fi de ajutor in acest sens. Daca va place filosofia, sunt multe carti de filosofie si psihologie existentiala care sunt baza a ceea ce zice Tolle. Cititi-le! Va vor ajuta sa vedeti ceea ce este, nu ceea ce va imaginati.

Daca aveti nevoie de ghidaj in acest proces, va astept cu drag la cabinet!

Spor la treaba!

Referințe

Referințe
1 Puterea prezentului. Ghid de dezvoltare spirituala. – Eckhart Tolle
2 Citat din Carl Gustav Jung – Vezi aici cartile sale.
3 Linistea vorbeste – Eckhart Tolle
4 Un pamant nou. Trezirea constiintei umane. – Eckhart Tolle

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training, atât pentru indivizi cât și pentru companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *