• Spiritul viu al metodei psihodramatice – Konstantinos Letsios

    Konstantinos Letsios este trainer, educator și practicant în psihodramă (TEP). S-a născut în 1957. A studiat Psihologia la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta. Între 1982 și 1985 și-a finalizat programul postuniversitar în Psihologie Socială la Ecole Pratique des Hautes Etudes, Paris. A fost instruit în psihodramă de Dr. Max Clayton, iar din 2000 este directorul Centrului Psihodramatic de Dezvoltare a Personalității (PCPD), care are sediul în Atena. Din 2007, PCPD este membru al Federației Organizațiilor Europene de Formare în Psihodramă (FEPTO). Această prezentare a fost susținută în cadrul unui eveniment TEDx folosind formatul conferinței TED, dar organizată independent de o comunitate locală. Aflați mai multe la https://www.ted.com/tedx Traducere și subtitrare:…

  • Interviu despre sănătatea mintală cu Erich Fromm (1960)

    Iată un interviu foarte interesant cu Dr. Erich Fromm, încă din anul 1960, despre ce înseamnă sănătatea mintală și provocările acelor vremi. Provocări care se regăsesc în mod uimitor în prezentul nostru. Sub materialul video în limba engleză vă ofer traducerea în limba română. Lectură plăcută! Dr. Erich Fromm: Dacă vom continua cu genul nostru de sănătate mintală pentru încă câteva generații, atunci cred că suntem într-un punct în care, din punct de vedere psihologic, orice societate productivă s-ar destrăma și s-ar deteriora. De fapt, vreau să spun un lucru. Este un lucru dacă o persoană are simptome și este conștientă că nu este bine și este cu totul altceva…

  • Povești terapeutice: Pescarul și omul de afaceri

    Vi s-a întâmplat vreodată ca să vă dați liniștea pentru ceva ce nu aveați cu adevărat nevoie? Poate o mașină mai mare, o casă mai mare, o excursie într-o țară exotică ș.a.m.d. Cu toții facem asta uneori. Povestea de mai jos vine însă să lămurească niștre lucruri. 🙂 Vedeți mai jos versiunea mai pe larg a poveștii sumarizate în emisiunea de mai sus. A fost odată un om de afaceri care stătea pe o plajă într-un mic sătuc brazilian. Pe când stătea el așa, a văzut un pescar vâslind într-o mică barcă spre mal, după ce prinsese doar câțiva peşti. Omul de afaceri, impresionat, l-a întrebat pe pescar: „Cât timp…

  • Este tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) recunoscută drept dizabilitate în România?

    Dragi prieteni, a venit o nouă întrebare prin intrermediul secțiunii Întreabă psihologul de pe site-ul meu. Este tulburarea de stres post-traumatică (PTSD) recunoscută drept dizabilitate în România? Iată răspunsul meu: Nu îmi este foarte clar ce înseamnă cuvântul dizabilitate în acest context. Dacă întrebarea este dacă se poate pune acest diagnostic și în România, răspunsul este da, desigur! Și noi, românii folosim aceleași metode de diagnoză cu celelalte țări din EU și chiar SUA. Baza diagnosticelor este DSM-ul (manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale) și/sau ICD-ul (clasificarea internațională a tulburărilor mentale și de comportament). Dacă intrebarea este cu privire la încadrarea acestui diagnostic într-un grad de dizabilitate…

  • Poveste terapeutică: Uneori, dușmanul lucrează pentru noi

    Se spune că odată un om bogat a intrat într-un bar din Miami. A observat acolo o femeie arfro-americană (neagră) care stătea într-un colț. S-a dus la tejghea, și-a luat portofelul și a strigat: „Barman! O să plătesc pentru ca toți cei din acest bar să bea, cu excepția femeii negre de acolo”. Barmanul a luat banii și a început să servească băuturi gratuite tuturor celor de la bar, cu excepția femeii africane. În loc să se îndepărteze, cea neagră doar s-a uitat la om și a strigat: „Mulțumesc!” Acest lucru l-a înfuriat pe bogat. Așa că, încă o dată, și-a luat portofelul și a strigat: „Chelner! De data aceasta…

  • Ce înseamnă să trăiești în „aici și acum”?

    Probabil că ați auzit și voi acest îndemn: Trăiește în aici și acum! Dar, ce înseamnă acest lucru? Ce înseamnă să trăiești aici și acum? Ei bine, se întâmplă uneori ca mintea noastră să fugă din prezent în trecut sau în viitor. Dacă avem o dificultate serioasă cu care ne confruntăm, să spunem.. o problemă medicală care ne îngrijorează, este foarte posibil să ne fie greu să rămânem cu mintea în prezent. Putem avea gânduri de genul: „Ce bine a fost în trecut, când eram sănătos!”. Sau: ”Ce păcat că am această dificultate (ex. boală). Probabil că se va agrava și voi suferi mult. Poate chiar mă va omorî această…