Autocunoaştere

Atacul de panică – Ce este și cum scăpăm de el?

Atunci când vorbim despre un atac, presupunem existența unui atacator și a unui atacat. Cu alte cuvinte, de obicei presupunem că interiorul este atacat de ceva din exterior. Eu este atacat de el, sau noi este atacat de ei. Este oare la fel și în cazul unui atac de panica? Ce este panica care ne atacă și unde anume se află ea? Ne atacă ceva din exterior? Sau ceva din interior? Este oare cu adevărat vorba despre un atac?

Ce este atacul de panică?

Atacul de panică reprezintă o stare instalată brusc, de frică sau de anxietate intensă, în situații în care nu este amenințată viața. Acesta poate determina credința că persoana pierde controlul, va avea o moarte iminentă sau că va „înnebuni”. Se asociază frecvent și cu manifestări fizice neplăcute: accelerarea ritmului cardiac, respirații rapide și scurte, transpirații, etc. Senzația este descrisă de către unele persoane ca fiind de intensitatea unui atac de cord.

Vedem așadar că în cazul atacului de panică, individul nu este atacat de ceva din exterior, ci mai degrabă este dominat de ceva din interiorul său. Trăirile interioare (gânduri, emoții, atitudini) sunt cele care îl „atacă” pe om.

Acest atac însă nu este un atac în adevăratul sens, ci mai degrabă este un semnal de alarmă care vine în ajutorul individului pentru a-i sublinia că ceva din viața sa nu funcționează corespunzător. Atacul de panică este de fapt o anxietate crescută. Uneori este însoțită de teama de boală (ipohondrie), teama de suferință sau chiar teama moarte.

Care este rolul atacului de panică?

Ceea ce tindem să facem atunci când nu ne simțim bine este să încercăm să scăpam cât mai repede de simptome. În acest caz însă, recomandarea mea este ca prioritatea noastră să fie să încercăm să înțelegem ce anume provoacă această anxietate și ce anume o întreține și nu să scăpăm de ea numaidecât.

Avantajul atacului de panică

Care sunt avantajele în a avea atacuri de panică? Oricât de ciudat ar suna, atacurile de panica au beneficiile sale!

Iată câteva exemple ale beneficiilor anxietății și a atacului de panică!

  • dacă nu mă simt bine, îmi dau (eu sau ceilalți) permisiunea să iau o pauză din activitatea profesională mult prea stresantă.
  • dacă nu mă simt bine, cei dragi sunt alături de mine și astfel simt că și eu sunt important.
  • dacă o relație îmi face rău și fizic/psihic (mă simt rău), având atacuri de panică și legându-le de relație, am un motiv în plus să plec din ea.
  • ș.a.m.d

Oamenii sunt speriați de anxietate, însă anxietatea este funcțională! Adică, are un sens în viața noastră. Funcția anxietății este aceea de a ne forța să eliminăm stimulul negativ.

Spre exemplu, să zicem că îmi este teamă de înălțimi. Dacă apare o situație în care trebuie să mă expun acestei temeri, încep să tremur din toate oasele, să transpir, să îmi bată inima tare, să am senzație de leșin, ș.a.m.d. Având aceste simptome, mă îndepărtez de îndată de stresor (de înălțimi) și, îndepărtându-mă, iată că nu mai sunt anxios.

În acest caz, funcția anxietății este acea de a mă ține în viață, pentru că eu consider că viața îmi este pusă în pericol dacă cad de la înălțime. Teama nu este creată de înălțimi, ci de ce cred (gândesc) eu că s-ar putea întâmpla dacă pierd controlul și mă prăbușesc. Astfel, îndepărtarea de stimulul negativ este întărită negativ.

Desigur, să căutăm mereu îndepărtarea de stimulul negativ este contraproductiv pe termen lung pentru că nu ne vindecă de anxietate, ci doar ne îndepărtează de ea. Dacă pentru că îmi este teamă că voi leșina pe stradă, nu mai ies din casă, nu am rezolvat nimic!

Cu ajutorul psihoterapiei însă putem pune pe masă temerile pe care le avem, le putem discuta și putem găsi metode productive de a face față situațiilor neplăcute. Astfel nu va mai fi nevoie să existe anxietatea sau atacurile de panică în viața noastră.

Trebuie să avem în vedere rezolvarea situației pe termen lung, nu doar acoperirea simptomelor!

Dacă mi-am rupt piciorul și mă doare, pe termen scurt este productiv să iau un analgezic, însă pe termen lung, piciorul trebuie tratat corespunzător de un specialist. Să lucrăm doar pe simptome nu este suficient. La fel este și cu atacul de panică! Pot să fug de temerile pe care le am cât mă țin forțele, pot să înghit pastile care să mă liniștească, dar problema de fond este tot acolo și, la prima ocazie, va ieși din nou la suprafață, poate chiar mai puternică decât în trecut! Iată de ce este important să înțelegem rolul anxietății în viața noastră și să ajungem la cauzele ei!

Uneori, prea prinși fiind în povestea noastră – cine am fi noi fără povestea noastră? – ne este greu să ne dăm seama singuri de întregul tablou al anxietății noastre. Acesta este unul din momentele în care un psihoterapeut ar putea fi de folos.

Dacă ești pregătit să scapi de anxietate și de atacurile de panică, apelează cu încredere și lasă-te ghidat pe drumul autocunoașterii și dezvoltării personale!

Citește și: Anxietate? Atacuri de panica? Sunt justificate temerile tale?

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *