Autocunoaştere

Atacului de panică – Ce este şi cum scăpăm de el?

Atunci cand vorbim despre un atac, presupunem existenta unui atacator si a unui atacat. Cu alte cuvinte, de obicei presupunem ca interiorul este atacat de ceva din exterior. Este oare la fel si cazul unui atac de panica? Ce este panica care ne ataca si unde anume se afla ea? Ne ataca ceva din exterior? Sau ceva din interior? Este oare cu adevarat vorba despre un atac?

Ce este atacul de panica?

In cazul atacului de panica, lucrurile nu stau chiar asa. Individul nu este atacat de ceva din exterior, ci mai degraba este dominat de ceva din interiorul sau. Trairile interioare (ganduri, emotii, atitudini) sunt cele care il „ataca” pe om.

Acest atac insa nu este un atac in adevaratul sens, ci mai degraba este un semnal de alarma care vine in ajutorul individului pentru a-i sublinia ca ceva din viata sa nu functioneaza corespunzator. Atacul de panica este de fapt o anxietate crescuta, uneori insotita de teama de boala (ipohondrie), de suferinta sau chiar moarte.

Care este rolul atacului de panica?

Ceea ce tindem sa facem atunci cand nu ne simtim bine este sa incercam sa scapam cat mai repede de simptome. In acest caz insa, recomandarea mea este ca prioritatea noastra sa fie sa incercam sa intelegem ce anume provoaca aceasta anxietate si ce anume o intretine.

Care sunt avantajele in a avea atacuri de panica? Oricat de ciudat ar suna, atacurile de panica au beneficiile sale!

Iata cateva exemple ale beneficiilor anxietatii si a atacului de panica!

  • daca nu ma simt bine, imi dau (eu sau ceilalti) permisiunea sa iau o pauza din activitatea profesionala mult prea stresanta.
  • daca nu ma simt bine, cei dragi sunt alaturi de mine si astfel simt ca si eu sunt important.
  • daca o relatie imi face rau si fizic (ma simt rau), avand atacuri de panica si legandu-le de relatie, am un motiv in plus sa plec din ea.
  • s.a.m.d

Oamenii sunt speriati de anxietate, insa anxietatea este functionala! Functia anxietatii este aceea de a ne forta sa eliminam stimulul negativ.

Spre exemplu, sa zicem ca imi este teama de inaltimi. Daca apare o situatie in care trebuie sa ma expun acestei temeri, incep sa tremur din toate oasele, sa transpir, sa imi bata inima tare, sa am senzatie de lesin, s.a.m.d. Avand aceste simptome, ma indepartez de indata de stresor (de inaltimi) si, indepartandu-ma, iata ca nu mai sunt anxios.

In acest caz, functia anxietatii este cea de a ma tine in viata, pentru ca eu consider ca viata imi este pusa in pericol daca cad de la inaltime. Teama nu este creata de inaltimi, ci de ce cred (gandesc) eu ca s-ar putea intampla daca pierd controlul si cad. Indepartarea de stimulul negativ este intarita negativ.

Desigur, sa cautam mereu indepartarea de stimulul negativ este contraproductiv pe termen lung pentru ca nu ne vindeca de anxietate, ci doar ne indeparteaza de ea. Cu ajutorul psihoterapiei insa putem pune pe masa temerile pe care le avem, le putem discuta si putem gasi metode productive de a face fata situatiilor neplacute. Astfel nu va mai fi nevoie sa existe axietatea sau atacurile de panica in viata noastra.

Trebuie sa avem in vedere rezolvarea situatiei pe termen lung!

Daca mi-am rupt piciorul si ma doare, pe termen scurt este productiv sa iau un analgezic, insa pe termen lung, piciorul trebuie tratat corespunzator de un specialist. Sa lucram doar pe simptome nu este suficient. La fel este si cu atacul de panica! Pot sa fug de temerile pe care le am cat ma tin fortele, pot sa inghit pastile care sa ma linisteasca, dar problema de fond este tot acolo si la prima ocazie va iesi din nou la suprafata! Iata de ce este important sa intelegem rolul anxietatii in viata noastra!

Uneori, prea prinsi fiind in povestea noastra – cine ai fi tu fara povestea ta? – ne este greu sa ne dam seama singuri de intregul tablou al anxietatii noastre. Acesta este unul din momentele in care un psihoterapeut ar putea fi de folos. Apeleaza cu incredere si lasa-te ghidat pe drumul autocunoasterii si dezvoltarii personale!

Citeste si Anxietate? Atacuri de panica? Sunt justificate temerile tale?.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!