Psiholog Psihoterapeut Timisoara
Adictii,  Autocunoaştere,  Psihologie generală,  Psihoterapii

Când este momentul potrivit să apelăm la un psihoterapeut?

Viața omului rareori este fără provocări!  Unele dintre aceste provocări sunt relativ ușor de depășit, în timp ce altele pot depăși ele capacitatea noastră de a le face față într-un mod optim.

Câteva dintre semnele care ne arată că ar fi bine să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut sunt:

  1. Ceea ce experimentăm ne cauzează probleme semnificative în viața de zi cu zi. Ne este greu să mergem și să facem față la școală sau serviciu, avem probleme în relațiile cu oamenii din jur, inclusiv cu cei dragi. Sau poate ne-a scăzut entuziasmul de altă dată.
  2. Nimic din ceea ce am făcut până acum ca să ieșim din dificultatea în care ne aflăm nu pare să ajute. Uneori metodele care alta dată au dat roade încetează să mai funcționeze sau devin ineficiente. Dacă am încercat prin diverse metode să depășim dificultatea în care ne aflăm și nimic nu pare să funcționeze, este un moment bun să apelăm la ajutor de specialitate.
  3. Prietenii sau familia s-au săturat să ne asculte și să încerce să ne ajute. Uneori situația în care ne aflăm poate depăși capacitatea celor dragi de a ne asculta sau ajuta. Cu toată bunăvoința lor, uneori pur și simplu cei dragi nouă nu ne mai pot ajuta. Se poate întâmpla ca uneori și ei, la rândul lor, să se simtă copleșiți de probleme și atunci modul în care ne tratează ar putea să se schimbe. Când sistemul nostru de suport social nu mai funcționează, este un moment bun să apelăm la un specialist.
  4. Am început să abuzăm pe cineva sau ceva. Atunci când ne este greu, se poate întâmpla să abuzăm de bunătatea prietenilor noștri și să îi încărcăm prea mult cu necazurile noastre. Având sentimente neplăcute vis-a-vis de problemele noastre, este posibil să începem să ne purtăm urât cu cei din preajma noastră, să vărsăm frustrarea sau chiar furia noastră pe ei.

    Cum spuneam, abuzul se poate îndrepta nu doar spre oameni ci și spre substanțe. Uneori se poate întâmpla să apelăm la diverse substanțe sau comportamente care ne alterează starea psihică și ne ajută să uităm pe moment de necazuri. Să uităm pe moment! Căci, de fapt, acestea nu fac altceva decât să le înmulțească! Câteva exemple în acest sens sunt abuzul de tutun, alcool, droguri, pornografie, ș.a.m.d. Aceste abuzuri nu fac altceva decât să ne afunde și mai tare în probleme. Pe lângă problemele existente ne putem trezi că avem în plus și o adicție.
  5. Prietenii încep să ne atragă atenția că ar fi bine să cerem ajutor de specialitate. Poate că prietenii noștri nu au dreptate mereu, dar dacă cineva sau mai multe persoane ne spun că ceva nu e OK cu noi și că ar trebui să consultăm un specialist, ar fi bine să îi ascultăm și să facem acest lucru.

Acestea sunt doar câteva dintre situațiile care ne arată că ar fi bine să facem ceva ce poate nu am mai făcut până acum: să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut.

În încheiere, vreau să subliniez faptul că această credință extrem de nocivă cum că trebuie să fii nebun ca să apelezi la psihoterapie este doar o preconcepție! Și încă una extrem de păguboasă!

Ca să apelezi la psihoterapie trebuie să fii un om isteț!

Pentru a rezolva problema trebuie să ne deschidem, nu să ne închidem. Prin a ne deschide înțeleg a încerca lucruri noi, poate neobișnuite pentru noi, iar prin a ne închide înțeleg a rămâne blocați la soluțiile pe care le-am încercat deja și s-au dovedit a fi ineficiente și poate a insista și mai mult cu ele.

Psihoterapia poate fi de mare folos pentru mulți dintre noi și uneori poate chiar preveni agravările care ne-ar putea duce la ceva și mai complicat, la ceva ce ar necesita poate medicație psihiatrică.

Cu cât solicităm un tratament psihoterapeutic mai devreme, cu atât ne vom simți mai repede bine!

Dacă citind acest articol ți-ai făcut curaj să apelezi la un psihoterapeut, te felicit și îți doresc mult succes! Dacă încă nu te-ai decis să apelezi la psihoterapie, spune-mi într-un comentariu ce anume te reține. Care este temerea ta?

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara