Analiză tranzacţională,  Psihoterapii

Caracteristicile obiectivului psihoterapeutic

Cei mai mulți psihoterapeuți lucrează cu obiective. Acest lucru înseamnă că în cadrul primei/primelor ședințe psihoterapeutul va invita clientul ca să formuleze obiectivul psihoterapeutic. Obiectivul psihoterapeutic este foarte important pentru a ne asigura că ceea ce facem împreună este eficient.

Psihoterapie Timisoara

Iată care sunt caracteristicile unui obiectiv psihoterapeutic bine stabilit.

Obiectivul explicit, stabilit de comun acord

Specific

Ce vreau să obțin de la psihoterapie? În general obiectivul poate fi de schimbare sau de explorare. Obiectivul trebuie formulat pozitiv. Spre exemplu, dacă sunt anxios, un obiectiv ar putea fi să pot fi din nou liniștit. Sau, dacă simt că ceva nu este OK în vița mea dar nu îmi este prea clar ce anume, atunci obiectivul poate fi de a explora acest lucru.

Măsurabil

Obiectivul trebuie să fie măsurabil. Adică, trebuie să putem observa dacă l-am atins sau nu, dacă suntem pe calea cea bună spre a-l atinge sau nu. O întrebare bună la acest pas este: Cum voi ști când obiectivul va fi atins? Ce va fi diferit în viața mea și cum anume?

Realizabil

Este realizabil obiectivul meu? Este realist? Cum poate fi atins? Putem stabili poate niște pași în atingerea obiectivului?

Relevant

Tot efortul necesar pentru atingerea obiectivului meu este relevant pentru mine? Este suficient de important pentru mine acest obiectiv încât să investesc timp, bani și energie în atingerea lui?

Definit în timp

Cam cât timp sunt dispus să investesc în acest proces? În cât timp mă aștept să se vadă rezultatele muncii mele? În psihoterapie este greu de spus cât timp este necesar pentru atingerea unui obiectiv, însă putem stabili un număr de ședințe minim până la care să apară rezultate vizibile.

Spre exemplu, dacă după 10 ședințe nu se vede nicio îmbunătățire, atunci este clar că este nevoie de o schimbare și obiectivul trebuie revăzut. Din experiența mea, în psihoterapia individuală în primele 3-5 ședințe ar trebui să se vadă deja o mică îmbunătățire.

Dacă în stabilirea obiectivului nostru ținem cont de aceste caracteristici, atunci șansele de a-l atinge cresc semnificativ.

Iată un exemplu concret de obiectiv care îndeplinește aceste criterii de formulare.

Obiectiv (depresie): Doresc ca să mă pot bucura din nou de viață. Voi ști că mi-am atins obiectivul atunci când mă voi putea bucura din nou de timpul petrecut cu familia și când voi putea ieși din casă la o întâlnire relaxantă cu prietenii. Cred că obiectivul este realist și realizabil cu ajutorul psihoterapiei. Acest obiectiv este extrem de important și relevant pentru mine și sunt dispus să fac ceea ce este necesar pentru a-l atinge. Sunt dispus să investesc 10 ședințe pentru a vedea o schimbare pozitivă în acest sens.

Obiectivul implicit

Este important de menționat că nu toți terapeuții stabilesc un obiectiv cu clientul. Uneori obiectivul general, asumat implicit, este ca psihoterapia să fie de folos în îmbunătățirea vieții clientului. În asemenea situații, terapeutul intervine acolo unde consideră că ar trebui lucrat pentru ca viața omului să fie mai bună.

Spre exemplu, dacă vine în terapie un client care are anxietate, terapeutul va lucra implicit pe identificarea cauzelor anxietății clientului și pe optimizarea vieții sale astfel încât anxietatea să dispară cât mai curând cu putință, fără să stabilească în mod explicit cu clientul acest obiectiv.

În cazul obiectivelor implicite există riscul să nu lucrăm pe ce este prioritar pentru client, chiar dacă îmbunătățirea aspectului pe care lucrăm cu clientul este în folosul său și este ceva benefic, s-ar putea ca alt ceva să fie prioritar pentru el în acel moment. De asta este bine să se discute despre obiectiv în cadrul primelor ședințe.

Vă doresc mult succes în atingerea obiectivelor!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *