Alimentație sănătoasă

Articole despre un stil alimentar sănătos.

  • Dieta Nutritie Sanatate Mintala
    Alimentație sănătoasă

    Efectele antidepresive ale postului intermitent

    În acest material video, psihiatrul american Tracey Marks vorbește despre cum BDNF este un fel de îngrășământ pentru creier. BDNF înseamnă Brain-derived neurotrophic factor, mai pe românește factor neurotrop derivat din creier și este scăzut la persoanele care sunt deprimate. BDNF stimulează creșterea celulelor nervoase din hipocamp și din alte regiuni ale creierului. Creșterea celulelor noi este mecanismul din spatele plasticității creierului. Este bine să ai un creier cât mai plastic sau flexibil posibil. Adică, vrei să poți forma noi conexiuni neuronale care te ajută să te adaptezi la schimbările din mediul tău. BDNF face ca acest lucru să se întâmple. BDNF crește, de asemenea, serotonina, astfel încât atunci când…

  • Alimentație sănătoasă

    Curcumina (turmericul) pe post de antidepresiv

    Un studiu1Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Sanmukhani J1, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB. Department of Pharmacology, Government Medical College, Bhavnagar, Gujarat, India. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433 + https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22887802 realizat de Departamentul de Farmacologie a Government Medical College din India si publicat in 2013 ne arata ca turmericul (curcumina) are efecte similare cu antidepresivele, fara a avea insa efectele secundare ale acestora. Curcumina, un ingredient activ din Curcuma longa Linn (Zingiberaceae) s-a dovedit in trecut a avea potentiale efecte antidepresive intr-un studiu realizat pe animale. Obiectivul prezentului studiu a fost compararea eficacitatii curcuminei cu fluoxetina, la pacientii diagnosticati…

  • Alimentație sănătoasă

    Hrana vie

    În urmă cu mulţi mulţi ani stăbunii noştri aveau o dietă extraordinară. Natura le ofera tot ce aveau nevoie pentru a se hrăni adecvat. Hrana lor, nu doar ca îi ţinea în viaţă, dar le dădea şi o incredibilă energie. Istoricii ne spun că la început oamenii s-au hrănit culegând şi mâncând diverse fructe şi legume. Apoi, din varii motive, s-a trecut la vânătoare (nu intru în detalii în acest articol), rămânând însă fructele şi legumele ca aliment de bază. În zilele noastre omul foloseşte tehnologia pentru a crea şi prelucra ceea ce ei numesc „mâncare”. Din păcate însă, mâncarea noastră actuală, cea din comerţ, este departe de calitatea nutritivă a…

  • Alimentație sănătoasă

    De ce nu reuşeşti să te ţii de o dietă sănătoasă

    Mergând pe stradă putem observa cu uşurinţă că foarte mulţi concetăţeni sunt supraponderali sau chiar obezi. În trecut era ceva caracteristic americii, acum.. e cam peste tot. Ne tot spunem că aşa nu se mai poate şi că trebuie să facem ceva. Trebuie să mergem la sală, să alergăm, să nu mai mâncăm porcării şi aşa mai departe. Dar.. toate astea, începâind de mâine! Mâine însă.. o luăm de la capăt. V-aţi întrebat vreodată de ce? Răspunsul este unul simplu – ne folosim de mâncare şi de mâncat ca strategie de coping. Mâncând facem mai uşor faţă. La ce? La stres, desigur! Iată de ce nu ne putem ţine de…

  • Alimentație sănătoasă

    Cinci motive pentru a ne lăsa de băuturile carbogazoase

    Am fost pentru multă vreme fan Pepsi! Uneori comsumam chiar şi peste 2 litrii pe zi. În ianuarie 2010 însă, mi-am retras “fanitatea”. În acest articol am să vă prezint doar cinci dintre motivele pentru care merită să renunţaţi la consumul de băuturi carbogazoase. 1. Hidratare limitată Acest tip de băuturi (şi nu numai) conţin cafeină. Cafeina (sin. cofeină) este un alcaloid  din grupa purinelor, care se găseşte în cafea, ceai, nuci de cola, mate, guaraná şi cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulenţi naturali folosiţi de om. Este cunoscută pentru efectul ei diuretic. Cu alte cuvinte, cafeina stimulează procesul de formare a urinei şi reduce cantitatea de apă…