Analiză tranzacţională

Articole care abordează subiectul „analiză tranzacțională”.

  • Analiză tranzacţională,  Psihoterapii

    Caracteristicile obiectivului psihoterapeutic

    Cei mai mulți psihoterapeuți lucrează cu obiective. Acest lucru înseamnă că în cadrul primei/primelor ședințe psihoterapeutul va invita clientul ca să formuleze obiectivul psihoterapeutic. Obiectivul psihoterapeutic este foarte important pentru a ne asigura că ceea ce facem împreună este eficient. Iată care sunt caracteristicile unui obiectiv psihoterapeutic bine stabilit. Obiectivul explicit, stabilit de comun acord Specific Ce vreau să obțin de la psihoterapie? În general obiectivul poate fi de schimbare sau de explorare. Obiectivul trebuie formulat pozitiv. Spre exemplu, dacă sunt anxios, un obiectiv ar putea fi să pot fi din nou liniștit. Sau, dacă simt că ceva nu este OK în vița mea dar nu îmi este prea clar…

  • Triunghiul dramatic
    Analiză tranzacţională,  Psihologie generală

    Părintele Visarion Alexa este vinovat de agresiune sexuală!

    Probabil că informația a ajuns deja la urechile multora dintre voi. Un cunoscut preot a fost reținut într-un dosar de agresiune sexuală. Ce s-a întâmplat imediat după? A fost direct condamnat! Nu, nu de vreo instanță de judecată umană și cu atât mai puțin de cea Divină! Ci de noi, oamenii de rând! Judecat și condamnat în doar câteva minute! Iată cum funcționează mintea unora dintre noi: X spune că Y a agresat-o sexual. Răspunsul nostru: „Nenorocitul de Y! Și mai este și preot pe deasupra!” sau cealaltă variantă mult mai rar întâlnită „Nu se poate așa ceva! Nu e adevărat! Doar e preot!” Pentru că agresiunea este una serioasă,…

  • Analiză tranzacţională

    Principii de viață (analiză tranzacțională)

    Fiecare dintre noi ne ghidăm viața după anumite principii. Principiile sunt „coloana noastră vertebrală” și este import să fie corecte și solide. În acest material video îți propun spre analiză principiile care stau la baza muncii mele de psihoterapeut. Aceste principii sunt fundamentul analizei tranzacționale (o formă de psihoterapie) și merită a fi preluate și utilizate de fiecare dintre noi. Cred că lumea ar fi semnificativ mai bună dacă ne-am ghida cu toții după aceste principii. Dar tu, ce părere ai despre aceste principii? Au sens pentru tine? Pentru mai multe materiale de acest gen te invit să te abonezi la canalul meu de YouTube și să urmărești și site-ul…

  • Analiză tranzacţională,  Psihoterapie de familie,  Psihoterapii

    De la scenariul de viata personal la cel al familiei

    Despre scenariul de viata am mai scris pe scurt in trecut. Spuneam atunci ca.. Scenariul de viata este un concept al Analizei Tranzactionale care afirma ca fiecare dintre noi, in copilarie, concepem o poveste a vietii pentru propria persoana. Aceasta poveste are un inceput, un mijloc si un sfarsit. Schita de baza o concepem in primii ani de viata, inainte de varsta la care incepem sa vorbim. Mai tarziu, in copilarie, adaugam mai multe elemente acestei povesti. Majoritatea acestora sunt adaugate pana la varsta de 7 ani si sunt revizuite de-a lungul adolescentei. De la scenariul de viata personal la cel familial Scenariul de viata are la baza si inglobeaza un…

  • Analiză tranzacţională,  Autocunoaştere,  Cursuri de dezvoltare personală online,  Psihologie generală,  Psihoterapii,  Workshop-uri şi seminarii de dezvoltare personală

    Workshop: Instrumente pentru dezvoltarea ta personală

    Dacă citiţi acest anunţ probabil că ştiţi deja câte ceva despre ce înseamnă dezvoltarea personală şi lucraţi deja în acest sens. Vă felicit la modul cel mai sincer! Fără autocunoaştere şi dezvoltare personală nu cred că vom ajunge prea departe, nici ca individ, nici ca ţară. Vă admir pentru că doriţi să deveniţi tot mai buni şi să ajungeţi să vă realizaţi adevăratul potenţial! Pentru că eu cred cu tărie că autocunoaşterea şi dezvoltarea personală sunt extrem de utile în îmbunătăţirea calităţii vieţii, atât a noastră cât şi a celor din preajma noastră, vă invit cu drag la un workshop de 2 zile în care vom face cunoştinţă cu câteva instrumente de…

  • Analiză tranzacţională,  Workshop-uri şi seminarii de dezvoltare personală

    Seminar de dezvoltare personala: Jocurile psihologice

    Mici sau mari, ne place să ne jucăm! Din păcate, adulţi fiind, cel mai adesea, în locul jocurilor haioase şi recreative, jucăm jocuri psihologice. Fără să ştim exact ce sunt ele şi la ce folosesc, le jucăm aproape zilnic. Primul joc psihologic descoperit, şi probabil cel mai des jucat, este „Da, dar..”. Iată un exemplu de joc psihologic „Da, dar..”: Ion începe prin a se plânge că nu are bani.Mărie îi propune să dea un anunţ în ziar în care să anunţe că este în căutarea unui serviciu.Ion răspunde: Aş da, dar cine angajează pe cineva fără experienţă?..Mărie: Încearcă, poate ai totuşi noroc!Ion: Da, dar neavând experienţă, or să profite de…