Cărţi de psihologie şi psihoterapie
Recomandări de cărți depsihologie și psihoterapie în limba română, engleză și germană.
-
Puterea prezentului – Recenzie de carte
Cartea Puterea prezentului de Eckhart Tolle este una dintre cele mai influente lucrări despre spiritualitate și dezvoltare personală din ultimii ani.
-
Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare. O carte de Johann Hari
CE PROVOACĂ DEPRESIA ȘI ANXIETATEA? Și cum pot fi vindecate? Cunoscutul jurnalist Johann Hari a suferit de depresie din copilărie și a început un tratament cu antidepresive când era adolescent. I s-a spus de nenumărate ori că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic din creier. La vârsta adultă, după ce s-a specializat în științe sociale, a început să cerceteze dacă acest fapt era adevărat – și a aflat că aproape tot ceea ce i se spusese despre depresie și anxietate era greșit. Hari a descoperit în diferite locuri ale lumii cercetători care pot demonstra că depresia și anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale și tot mai mari privind…
-
12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru
Jordan B. Peterson, autorul cărţii despre care am să vă vorbesc, este un psiholog clinician şi profesor de psihologie din Canada. De-a lungul carierei sale a scris peste 100 de articole ştiintifice, dar şi cartea Maps of Meaning: The Architecture of Belief. Această carte este în curs de traducere la Editura Trei. În acest articol însă vom vorbi puţin despre o altă carte a lui Petrson, o carte care este disponibilă deja la precomandă: 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru – vezi aici! 12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru Iată ce spune Peterson despre această carte: „A durat mult până am găsit…
-
Carti de psihoterapie de cuplu si de familie
Sunt destul de multi oameni care cunosc deja despre existenta psihoterapiei individuale, insa, in Romania cel putin, deocamdata sunt destul de putini cei care apeleaza la psihoterapia de cuplu si inca si mai putini cei care stiu despre psihoterapia de familie si apeleaza la aceasta metoda de interventie psihologica. Psihoterapia de cuplu si mai ales cea de familie este o psihoterapie a viitorului. Omul trebuie vazut holistic, atat in medicina cat si in psihoterapie. Omul, oricat de autonom si-ar dori sa fie, el nu functioneaza de sine statator, ci intr-un anumit context, este parte a unui sistem familial. Iata de ce, abordarea familiei are adresea rezultate mult mai bune decat…
-
Cărți de psihologie existențială (analiză existențială, logoterapie)
Problema existentei umane a framantat omul inca din antichitate. Au existat si inca exista numeroase miscari si filosofii care cauta sa explice existenta omului si problemele care rezulta din subiectivitatea si constiinta de sine a omului. Toate aceste filosofii au fost adunate sub o umbrela generic numica filosofii existentiale. Termenul de Filosofie existentiala a fost introdus de Fritz Heinemann in 1929 in cartea sa „Neue Wege der Philosophie. Geist, Leben, Existenz” („Noi cai in Filosofie. Spirit, Viata, Existenta”) pentru a descrie suma tuturor miscarilor si curentelor din filosofie, care au ca obiect problema existentei umane. Kierkegaard este vinovatul pentru abordarea existentialista in psihoterapie si consiliere. Kierkegaard, la fel ca noi toti, de altfel,…
-
Carti de colorat anti-stres pentru adulti
Carti de colorat anti-stres pentru adulti?! „Am dat-o in mintea copiilor!”, ati zice! Si dreptate aveti! Ce?! Nu e bine sa fii copil? 🙂 Copii sunt relaxati si jucausi. Ei nu au grija zilei de maine. Pot sta la joaca o zi intreaga! Cartile de colorat pentru adulti sunt o scuza buna pentru a reintra si noi, adultii, in lumea copiilor si a ne elibera de stres. Iata cateva recomandari de carti antistres de colorat pentru adulti Atunci cand cautam sa ne eliberam de stres prin desen, probabil cel mai popular autor de carte peste care vom da este Johanna Basford (vezi aici). Colectia ei de carti de colorat pentru adulti a fost…
-
Copilul care si-a dorit sa fie un smartphone
Un copil a fost pus de profesor să scrie care este dorința lui cea mai mare. Răspunsul celui mic a fost cu adevărat surprinzător. „Dorința mea este să devin un smartphone. Părinții mei își iubesc telefoanele mobile. Le pasă atât de mult încât uneori uită să mă iubească pe mine. Când tata vine obosit de la serviciu are timp pentru a sta pe mobil, dar nu mai are timp și pentru mine. Dacă părinților le sună mobilul, aceștia aud imediat și fug să răspundă. Dacă eu plâng, nu mă aude nimeni. Se joacă tot felul de jocuri pe telefon, dar cu mine nu vor să se joace niciodată. Deci da,…
-
Cum sa fii propriul tau psihoterapeut?
Astazi am dat peste o carte care sustine ca ne va invata cum sa fim propriul nostru psihoterapeut. Cartea se numeste Cum sa fii propriul tau psihoterapeut. Un ghid amanuntit pentru a invata sa traiesti din plin si fara teama si a fost scrisa de Patricia Farrell. Cum sa fii propriul tau psihoterapeut? Cum sa fii propriul tau medic? Cum sa fii propriul tau chirurg? Evident ca nu se poate!.. Aceasta idee este un fel de culme noua a ego-ului. E ca si cum as spune ca sunt in stop cardiorespirator dar nu e bai ca am invatat sa ma resuscitez singur. Un om cu o gandire rationala isi cam da seama…
-
Lansare de carte: Terapia prin jocul cu nisip – Sandplay
Editura Trei va invita joi, 17 septembrie, ora 18.30 in Libraria Carturesti-Verona la evenimentul de lansare a cartii Terapia prin jocul cu nisip – Sandplay de Ruth Ammann. Discipola a Dorei Kalff (creatoarea jocului terapeutic cu nisip) Ruth Ammann este analista si formatoare la Institutul Jung din Zurich, membra si fosta presedinta a ISTT (The International Society for Sandplay Therapy). Despre inedita carte vor vorbi autoarea Ruth Ammann, Mihaela Minulescu, presedintele Asociatiei Romane de Psihologie Analitica (ARPA) si Silviu Dragomir, director executiv al Grupului Editorial Trei. TERAPIA PRIN JOCUL CU NISIP – SANDPLAY Drumul creator al dezvoltarii personalitatii Autor: Ruth Ammann Nr. de pagini: 240 Pret: 33.00 Colectia: Psihologie Psihoterapie Traducere din…
-
Carti despre psihologia cuplului
Atunci cand dorinta a doi oameni converge spre ideea unei relatii, se naste un cuplu. La inceput totul este frumos si placut dar, cu timpul, tindem sa uitam un aspect important, acela ca cuplul este un organism viu care are nevoie de atentie si devotament, la fel ca un bebe. Este un mit ca, odata format, cuplul va fi okay de la sine, fara ca noi sa ne aducem zi de zi aportul la asta. Vad adesea in sedintele de consiliere de cuplu oameni care incep sa realizeze faptul ca relatia de cuplu, iar mai apoi familia, este ceva ce cream si crestem impreuna. Partenerii incep sa constientizeze ca pentru bunul mers al relatiei trebuie…