Întreabă psihologul
-
E bine să fii 100% în relație?
Răspunsul scurt este: nu doar că este bine, este chiar necesar!
-
Iată care este cauza schizofreniei, conform științei
Schizofrenia este o tulburare psihică complexă, iar cercetările sugerează că există mai mulți factori care pot contribui la apariția acesteia.
-
Întreabă psihologul: Oare am greșit că mi-am cerut scuze?
„Am spus acum un an niste cuvinte pe care le regret, și mi-am cerut scuze în fața vecinei mele după 11 luni. Lucru care mi-a făcut să mă simt eliberată.”
-
Este tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) recunoscută drept dizabilitate în România?
Dragi prieteni, a venit o nouă întrebare prin intrermediul secțiunii Întreabă psihologul de pe site-ul meu. Este tulburarea de stres post-traumatică (PTSD) recunoscută drept dizabilitate în România? Iată răspunsul meu: Nu îmi este foarte clar ce înseamnă cuvântul dizabilitate în acest context. Dacă întrebarea este dacă se poate pune acest diagnostic și în România, răspunsul este da, desigur! Și noi, românii folosim aceleași metode de diagnoză cu celelalte țări din EU și chiar SUA. Baza diagnosticelor este DSM-ul (manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale) și/sau ICD-ul (clasificarea internațională a tulburărilor mentale și de comportament). Dacă intrebarea este cu privire la încadrarea acestui diagnostic într-un grad de dizabilitate…
-
Ce se poate face când scade frecvența raporturilor sexuale în cuplu?
Bun găsit! A venit o nouă întrebare prin intermediul secțiunii Întreabă psihologul de pe site-ul meu: „Ce se poate face atunci când scade frecvența raporturilor sexuale în cuplu?” Răspunsul se găsește pe canalul meu YouTube, în materialul video de mai jos.
-
Întreabă psihologul: De ce plâng des și mai ales noaptea, când nu pot să dorm?
Întrebare de la Nery: De ce plâng des și mai ales noaptea, când nu pot să dorm? Răspuns: Dragă Nery,Cred că e posibil ca în sufletul tău să știi totuși de ce plângi nopțile. Am mult prea puține informații de la tine ca să îți pot da un alt răspuns decât că psihoterapia te-ar putea ajuta, nu doar ca să înțelegi mai clar de ce plângi, ci și să depășești această dificultate cu care te confrunți. Dacă dorești, îți stau la dispoziție. Poți solicita o programare aici. Cu prietenie,Psiholog Iosif Szenasi
-
Întreabă psihologul: Mă supăr repede, mă enervez repede și simt că îmi distrug căsnicia
Întrebare: Ma numesc Simona sunt de sex feminin, am 23 de ani, sunt măritată și momentan sunt in concediu parental.Am o fetița de 8 luni.De când am născut am schimbări de stare foarte puternice. Ma supăr repede, ma enervez repede și simt ca îmi distrug căsnicia. Soțul meu face tot ce poate sa-mi fie alături și sa ma susțină dar eu nu ma pot controla.Înainte eram o fire foarte relaxata, nu ma stresam deloc, acum simt ca nu ma mulțumește nimic și nu știu ce sa fac sa fiu din nou ca înainte. Răspunsul psihologului: Dragă Simona, venirea pe lume a unui copil, deși este o bucurie pentru familie, adesea…
-
Întreabă psihologul: Sunt nebun dacă gândesc diferit de alții?
Cuvântul „nebun” este folosit mult prea ușor, mult prea des și în contexte extrem de diverse! Uneori, diferențele firești dintre oameni pot fi percepute și etichetate ca fiind nebunie, ceea ce NU sunt! Pentru mai multe informații despre acest subiect, vă invit să urmăriți materialul video de mai jos. Dacă doriți să adresați o întrebare la care să vă răspund, vă invit să accesați această pagină.
-
Cum pot să renunț la o persoană pe care o iubesc, dar care îmi face mai mult rău decât bine?
Dragi prieteni, a sosit o nouă întrebare prin secțiunea Întreabă psihologul de pe site-ul meu. Din păcate de această dată nu am reușit să răspund la fel de repede ca până acum, dar iată totuși răspunsul meu. Întrebarea de astăzi vine de la Mădă și sună în felul următor: „Cum pot să renunț la o persoană pe care o iubesc, dar îmi face mai mult rău decât bine?” Ei bine, punctul zero și implicit cel mai important este să îți definești ce este iubirea, poate chiar punând un accent mai mare pe iubirea de sine. Deși este dificil să definim iubirea, putem ajunge la o oarecare concluzie cu privire la…
-
Anxietatea de moarte (tanatofobia) – Ce este și cum o tratăm?
Anxietatea de moarte este unul dintre subiectele des întâlnite în psihoterapie. Atunci când apare, oamenii, desigur, se sperie. Se sperie nu doar de gândul despre moarte care le vine, ci și de faptul că le-a venit gândul acesta, care până în acel moment nu era atât de prezent. Sigur că fiecare dintre noi știm că vom muri la un moment dat, dar împingem acest gând undeva cât mai departe de conștient și ne trăim viața fără focus pe acest aspect. Teama de moarte este firească! Fiecare ființă cu rațiune își dorește ca să supraviețuiască și fuge de ceea ce are impresia că îi pune viața în pericol. Era la un…