Psihoterapie de familie
Articole abordând subiectul psihoterapiilor de familie.
-
Importanța libertății în cuplu
Uneori, în cuplu fiind, putem avea impresia că nu mai suntem liberi. Se poate întâmpla ca partenerul să ne îngrădească libertatea, sau să fim chiar noi cei care îngrădim libertatea partenerului, poate din teama de a nu-l pierde.
-
Interviu cu terapeutul sistemic de familie Dimitris Kastriotis
Dragii mei, vă prezint un interviu interesant cu psihoterapeutul de familie grec Dimitris Kastriotis. Discuția este despre gândirea sistemică, particularitățile terapiei sistemice, traume intergeneraționale, modele de comunicare disfuncționale și altele. Întrebare: Sunteți un terapeut sistemic și un supervizor. Spuneți-ne câteva cuvinte despre parcursul dumneavoastră profesional, dle. Kastriotis. Răspuns: Practic în centrul meu privat (MEETING) unde ofer terapie și consiliere indivizilor, cuplurilor și familiilor în ultimii 10 ani. În afară de aceasta, am lucrat în diverse structuri, în principal publice, ca partener extern. Cele mai importante experiențe ale mele au fost în primul rând la EPAA (Societatea de protecție a minorilor din Atena), o structură de asistență coordonată de Curtea de…
-
Trauma transgenerațională, consecința inevitabilă a războiului
Evenimentele traumatice precum conflictul și războiul pot genera traumă transgenerațională și afectează indivizii, familiile și societatea în multiple și diferite moduri, directe dar și indirecte. Traumatologia transgenerațională este o sferă a psihologiei care se dezvoltă foarte repede și care a atras o atenție semnificativă în ultimii ani și caută să găsească soluții pentru depășirea efectelor traumelor. Cercetările asupra traumei transgeneraționale au început în anii 1960, în contextul supraviețuitorilor Holocaustului. De atunci încoace, oamenii de știință se străduiesc să înțeleagă impactul pe termen lung – psihologic, social și cultural -, pe care îl au conflictele violente, nu doar asupra individului, ci și a familiei sale și a întregii societăți. Teoriile traumei…
-
Cele 3 surse ale anxietății noastre
Așa cum probabil că știți deja, există mai multe tipuri de anxietate. Cele mai comune tulburări de anxietate la care ne putem gândi sunt tulburarea de anxietate generalizată, anxietatea socială, fobiile specifice și tulburarea de panică. De asemenea, anxietatea este prezentă în multe alte tulburări și boli precum TOC (tulburarea obsesivă compulsivă) sau PTSD (tulburarea de stres post traumatic). Multi oameni experimentează simptome din mai multe tipuri de anxietate, iar uneori și depresia este asociată acestor simptome. Dacă experimentați simptome persistente ale anxietății, este important și de mare folos să consultați un psihoterapeut. Tratarea anxietății trebuie făcută după identificarea cauzei sale. În acest sens, eu fac diferențierea între 3 tipuri…
- Autocunoaştere, Materiale video pentru dezvoltarea ta personală şi spirituală, Psihoterapie de familie
Relaţiile sunt dificile, dar de ce?
Ce face ca relațiile să fie dificile? Iată întrebarea la care înceară să ofere un răspuns psihoterapeutul de cuplu, Stan Tatkin. Discursul său de mai jos a fost susținut la un eveniment TEDx folosind formatul conferinței TED, dar organizat independent de o comunitate locală. Aflați mai multe la http://ted.com/tedx Relațiile sunt dificile. Dar dacă motivul nu ești tu sau ea, sexul sau banii, sau chiar cine adună șosetele de pe jos? Cum ar fi dacă ar exista un motiv mai primitiv? În acest discurs, expertul în relații, Stan Tatkin, explorează din perspectiva neuroștiinței motivul pentru care ne certăm – și modul în care putem da o șansă relației noastre. Stan Tatkin,…
-
Relaţia (căsnicia) conştientă
Harville Hendrix, autorul best-seller-ului „Getting the Love you Want” (vezi aici cartea în limba engleză şi aici cea în limba română) şi fondatorul Terapiei Relaţionale Imago (vezi aici) a introdus în sfera psihoterapiilor conceptul de „căsnicie conştientă„. Acest termen se referă la o relaţie care facilitează o maximă creştere psihologică şi spirituală. O asemenea relaţie poate fi creată prin conştientizarea nevoii noastre fundamentale (dar adesea inconştiente) de securitate, vindecare şi întregire. Desigur, după ce constientizăm aceste nevoi este important să trecem la următorul pas şi să avem grijă să le satisfacem. Iată cum putem face asta! Hendrix a propus câteva caracteristici ale unei căsnicii sau relaţii conştiente. Dacă facem ce…
-
„Copilul prost crescut rămâne o povară pentru totdeauna”
De ceva timp am tot văzut pe internet această imagine care transmite mesajul că „Copilul prost crescut rămâne o povară pentru totdeauna”. Oare chiar este o povară un copil adult în casă? Răspunsul scurt la această întrebare este: Da, ar putea fi! Mă refer aici în mod special la fiii şi fiicele trecute de adolescenţă. Povara se manifestă însă la ambele părţi, nu doar la părinţi. Pe de o parte, părinţii afirmă: copilul ăsta are numai pretenţii şi nu face nimic în casă. Pe de altă parte „copilul” lor devenit deja adult spune: părinţii ăştia îşi bagă nasul în treburile mele şi au tot felul de pretenţii. Aşadar, dintr-o anumită…
-
Uneori, când îmi deschid gura, părinţii mei ies prin ea
Unul dintre cele mai mari provocări ale noastre este să devenim noi înşine. Deşi am venit pe această lume ca o coală albă de hârtie, încă din prima clipă cei din jur s-au apucat să ne definească. Vrând-nevrând, imediat după naşterea copilului, părinţii gândesc ceva de genul: Mulţumim Doamne pentru acest copil minunat, de aici ne ocupăm noi! Şi, se apucă de treabă cu definirea noastră cam aşa: este un copil frumos, băiat, caucazian, român, creştin, seamănă cu mama, ş.a.m.d. Când mai creşte, copilul este invăţat ce este bine şi ce este rău. Desigur, toate aceste perspective şi valori nu sunt neapărat general valabile, ci sunt mai degrabă perspectiva familiei…
-
Boala psihică nu înseamnă că viața ta s-a terminat!
În ultima perioadă am fost vizitat la cabinet de tot mai multe persoane cu tulburări sau boli psihice. Unul dintre patologiile mai des întâlnite în această perioadă este tulburarea bipolară. Foarte pe scurt, ca idee, tulburarea bipolară presupune succesiunea episoadelor depresive cu episoadele maniacale. Scriu acest articol inspirat fiind de un material video pe care l-am găsit întâmplător (oare este ceva cu adevărat întâmplător?) pe YouTube despre acest subiect. Îl împărtășesc mai jos cu voi, cu părerea de rău pentru faptul că nu are subtitrare în limba română. Unii dintre cei care ajung la mine la cabinet au găsit deja câteva metode de a face față bolii, alții însă sunt…
-
Optimizarea modului de comunicare îţi poate salva relaţia
Se întâmplă destul de des ca atunci când vine un cuplu nou la psihoterapie de cuplu să îmi spună că au probleme de comunicare. Şi, cel mai adesea, au dreptate, comunicarea dintre cei doi ar putea fi îmbunătăţită. Iată de ce, astăzi mi-am propus să scriu un scurt articol despre comunicarea în cuplu şi cum poate fi ea îmbunătăţită în aşa manieră încât să vă îmbunătăţiţi sau chiar salvaţi relaţia. Să începem cu începutul: Comunicarea se poate desfăşura pe 3 niveluri. #1. Nivelul Informativ Primul nivel este cel informativ. Pentru mai multă claritate, haideţi să luăm un exemplu. Soţul întârzie să ajungă acasă de la serviciu. Seara târziu, când în…