Psihoterapii

Câte şedinţe de psihoterapie sunt necesare pentru a rezolva problema mea?

Una dintre întrebările pe care le aud adesea chiar din momentul solicitării unei programări la psihoterapie se referă la durata terapiei. Câte şedinţe sunt necesare pentru a rezolva o anumită problematică? O întrebare simplă, cu un răspuns complex..

O variantă super onestă de a răspunde la această întrebare ar fi „Habar nu am!„. Eu unul nu pot oferi o cifră exactă. Numărul de şedinţe necesare depinde de la caz la caz.

O altă variantă de răspuns ar fi „De toate!„, în sensul că dacă nu parcurgem un număr suficient de şedinţe, este posibil ca rezultatul obţinut să nu fie unul de lungă durată.

Psihoterapie in Timisoara

Ca să pot oferi totuşi un răspus mai pertinent decât cele de mai sus, am căutat în literatura de specialitate nişte studii cu privire la eficienţa psihoterapiei în funcţie de numărul de şedinţe parcurse. Aşa am dat de Michael Lambert.

Analizând eficienţa psihoterapiei din perspectivă ştiinţifică, în cartea sa cu titlul „Handbook of Psychotherapy and Behavior Change„, în capitolul „The efficacy and effectiveness of psychotherapy„, Michael Lambert analizează un număr semnificativ de publicaţii relevante din sfera psihologiei pe baza cărora acesta trage următoarea concluzie: psihoterapia este eficientă pentru marea majoritate a clienţilor.

  • 30% dintre clienţi obţin beneficii de durată după a 3-a şedinţă,
  • 50% dintre clienţi obţin beneficii pe termen lung după a 8-a şedinţă, iar..
  • 75% dintre clienţi se pare că au nevoie de un număr de cel puţin 14 şedinţe pentru a obţine o îmbunătăţire de lungă durată.

Desigur, cum spuneam mai sus, aceste procente pot varia în funcţie de complexitatea problemei cu care se prezintă un anumit client la psihoterapie. Teoretic, cu cât este mai mare complexitatea problemei, cu atât mai mult timp este necesar pentru tratarea acesteia.

Ce pot spune în mod cert este că 1-2 şedinţe sunt insuficiente în cele mai multe cazuri. Recomandarea mea este parcurgerea a aproximativ 10-15 şedinţe. Acest număr de şedinţe cred că este unul realist pentru marea majoritate a cazurilor.

Uneori psihoterapia nu se opreşte la atingerea primului obiectiv psihoterapeutic, ci clientul doreşte să continue lucrând pe un obiectiv secundar. În acest caz, desigur, durata psihoterapiei se prelungeşte.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!