Psihoterapii

Ce este psihoterapia

Psihoterapia este o denumire generică dată unui ansamblu de metode şi tehnici de intervenţie asupra psihicului uman aflat în diferite stări de disfuncţie adaptativă (nevroze în special).

Mai nimerit ar fi să se vorbească despre “psihoterapii” deoarece fiecare tehnică în parte se revendică teoretic de la una din numeroasele şcoli şi orientări din psihologie.

Orientările psihoterapeutice clasice sunt:

  • psihanaliza (sau psihoterapia de inspiraţie freudiană),
  • psihoanaliza (care are la bază sistemul teoretic elaborat de psihiatrul de origine elveţiană Karl Gustav Jung),
  • psihoterapia adleriană (care-şi are inspiraţia în scrierile teoretice ale medicului Alfred Adler),
  • psihoterapia non-directivă (Carl Rogers),
  • terapia comportamentala (Skinner),
  • terapiile cognitiv/comportamentale (Aaron T. Beck, Albert Ellis) etc.

De la jumătatea secolului al XX-lea şi până în prezent, diversitatea orientărilor în psihoterapie a crescut foarte mult. Oricum, fiecare tehnică în parte vizează dezvoltarea armonioasă a persoanei şi îşi propune să contribuie la uşurarea suferinţei psihice. Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar şi este situată la graniţa dintre practică şi teorie, dintre medicină şi psihologie.

Ca metodă de tratament, psihoterapia este o intervenţie psihologică asupra bolnavului realizată prin mijloace şi metodologii specifice ce ţin de un cadru clinic şi teoretic şi care urmăreşte diminuarea sau înlăturarea unor simptome sau comportamente neadaptate şi reechilibrarea prin modificarea cauzelor acestor simpome/tulburări şi/sau uneori prin restructurarea personalităţii.

În psihoterapie, influenţa asupra psihicului bolnavului se poate exercita prin: discuţii (care respectă o anumită tehnică), persuasiune, hipnoză, sugestie, restructurare cognitivă.

Psihoterapia poate fi practicată de persoane având formaţii iniţiale diverse (psihologi, medici, alţi specialişti în diverse ştiinţe umane), dar numai după ce aceştia parcurg un program specific de pregătire.

Ședințele de psihoterapie se desfășoară în mod normal la cabinet, însă sunt tot mai mulți psihologi care lucrează și prin intermediul internetului. Dacă aveți nevoie de un psiholog online, vă stau la dispoziție!

Bibliografie:
Psihoterapie. (2009, noiembrie 11). Wikipedia, . Preluat la 08:45 EET, noiembrie 11 2009 de la http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Psihoterapie&oldid=3395815.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *