Autocunoaştere

Ce să faci dacă ai anxietate?

Deși nu există un panaceu pentru anxietate, adică nu există un singur lucru pe care dacă îl facem scăpăm sigur de anxietate, sunt totuși diverse chestiuni care pot ajuta în sensul acesta. În continuare vă ofer câteva repere care pot fi de folos celor care experimentează anxietate sau chiar atacuri de panică. Sfaturile nu sunt prezentate în ordinea impotenței lor. Vă invit să le încercat pe toate și să păstrați ceea ce vi se potrivește.

Nu te focusa pe lucrurile pe care nu le poți schimba

Adesea anxietatea nu dispare la fel de repede cum a apărut. Din ce am observat eu, oamenii vor să scape de anxietate instant, ieri dacă se poate. Din păcate acest lucru nu prea este posibil. Așa că, este important ca să ne setăm așteptări realiste. Un bun lucru de făcut este să vedem ce anume putem schimba în viața noastră și, cu răbdare și perseverență, să punem în practică aceste lucruri.

Nu evita situațiile anxiogene

Atunci când știm că ceva ne neliniștește, adesea căutăm să evităm acel aspect sau acea situație. Dacă mă ia cu anxietăți atunci când trebuie să zbor cu avionul, imediat mă gândesc că mai bine merg cu trenul sau cu mașina. Sigur, este și asta o posibilitate, dar acest comportament va întări ideea că nu este în regulă să merg cu avionul. Așadar, în loc să scap de anxietate, o păstrez și mi-o întăresc. Este mult mai bine ca să ne confruntăm cu anxietățile noastre, puțin câte puțin.

Nu folosi alcoolul, drogurile, jocurile de noroc sau altele asemenea pentru a acoperi anxietatea

Nu odată am auzit de la oamenii cu care lucrez că un pahar de alcool le dă mai mult curaj în fața situațiilor anxiogene, în fața situațiilor dificile. Da, sigur, așa este, alcoolul poate ajuta la ușurarea simptomatologiei, dar.. este oare alcoolul sau drogul soluția? Sigur că nu! Pe termen lung, în loc să fi scăpat de anxietate ne trezim în plus și cu o adicție, ceea ce va genera și mai multă anxietate. Adicțiile nu sunt soluția la nimic!

Încearcă să vorbești despre ceea ce simți cu familia, cu un prieten sau cu un specialist în sănătatea mintală

Ventilarea, cum spunem noi specialiștii, adică descărcarea este un factor foarte important. Este important să simțim că cineva este acolo pentru noi, că cineva ne ascultă și ne susține. Acel cineva poate fi un membru al familiei, un prieten sau chiar un psihoterapeut. Până într-un punct este suficientă susținerea familiei sau a prietenilor. Dacă însă susținerea celor apropiați nu mai pare a fi de ajuns, sau dacă nu avem parte de susținerea lor, atunci este foarte benefic ca să apelăm la un psiholog.

Ține un jurnal

Dacă nu avem pe nimeni apropiat, dar chiar și dacă avem, a ține un jurnal personal de obicei este de mare folos. Și ca metodă de descărcare, dar și ca o cale prin care putem ajunge să ne cunoaștem mai bine. Recitind jurnalul putem observa modul în care tindem să gândim, să simțim și să acționăm.

Cunoaște-te pe tine însuți

Dacă ne uităm cu atenție, observăm că recomandările făcute până acum au un rol implicit de autocunoaștere. Autocunoașterea cred că trebuie să fie unul dintre obiectivele vieții noastre. Cred că este foarte greu să te bucuri de viață dacă nu te cunoști pe tine însuți. Prin urmare, recomand setarea conștientă a acestui obiectiv.

Folosește-te de exercițiile de respirație pentru a te liniști

Atunci când ne domină anxietatea cea mai la îndemână cale de a ne liniști este respirația. Focusarea pe respirație și facerea câtorva exerciții de respirație transmite creierului informația că situația nu este atât de periculoasă precum a interpretat creierul nostru că ar fi. Sunt tot felul de exerciții de respirație pe care le putem face – mai mult sau mai puțin complexe -, dar chiar dacă nu facem altceva decât să inspirăm profund și să expirăm prelung, acest lucru deja ne ajută să ne liniștim.

Fă exerciții fizice

Sportul este dovedit științific că ajută în caz de anxietate și stres. Cu condiția, desigur, ca să fie făcut! Orice fel de sport este de folos. Până și o simplă plimbare în aer liber poate fi de folos. Stresul sau anxietatea poate că nu vor dispărea subit, dar măcar puțin vom fi mai liniștiți, mai ales dacă facem sport zilnic.

Găsește o cale ca să te odihnești bine

Dacă suntem mai stresați și anxioși, de multe ori nici somnul nu este așa cum ar trebui să fie. Este important să găsim o cale de a ne deconecta și de a ne odihni eficient. În acest sens poate ajuta și sportul – obosește corpul -, dar sunt și alte metode prin care putem optimiza somnul. Este important, așadar, ca să nu desconsiderăm acest aspect.

Optimizează-ți dieta

În fine, un ultim sfat este legat de dietă. Contează foarte mult și acest aspect. Am întâlnit destul de des persoane care consumau prea multă cafea, energizante, alcool ș.a.m.d., substanțe care influențau echilibrul lor emoțional. Pe cât se poate, este bine ca să evităm aceste substanțe și să consumăm în schimb alimente cât mai naturale și variate. Un bun aport de vitamine și minerale este necesar nu doar pentru corpul fizic, ci și pentru echilibrul emoțional.

Vă recomand ca să încercați măcar câteva dintre aceste strategii de a reduce anxietatea, chiar dacă la început poate nu vi se par interesante sau utile. Veți vedea că în timp lucrurile se așază, mai ales dacă faceți și psihoterapie.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training, atât pentru indivizi cât și pentru companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *