Psihodiagnostic,  Psihologie generală

„Ceața mentală” de după recuperarea COVID-19 poate indica o tulburare de stres post-traumatic

Un nou studiu sugerează că ceața mentală și alte simptome neurologice apărute după recuperarea de COVID-19 pot fi cauzate de tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), un efect care a fost observat și în cazul celorlalte epidemii de coronavirus (SARS și MERS).

Unele persoanele care s-au vindecat de COVID-19 experimentează uneori simptome neplăcute persistente precum dificultățile de concentrare, durerile de cap, anxietatea, oboseala sau tulburările de somn. Pacienții pot avea temerea că infecția le-a afectat permanent creierul, însă cercetătorii spun că lucrurile pot să nu stea întocmai așa.

Neuropsihologul Andrew Levine, unul dintre autorii studiului menționat afirmă că ideea este să creștem conștientizarea printre neuropsihologi a faptului că stresul posttraumatic este ceva ce merită luat în calcul în procesul de diagnostic diferențial, atunci când evaluăm simptomele cognitive persistente și dificultățile emoționale la persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Lucrarea a fost publicată în The Clinical Neuropsychologist.

Sursă: University of California-Los Angeles Health Science

Informații științifice:
Kaseda, E, T &Levine, A, J. (2020) Post-traumatic stress disorder: a differential diagnostic consideration for COVID-19 survivors. The Clinical Neuropsychologist. doi.org/10.1080/13854046.2020.1811894.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara