Psihologie generală

Cine sunt cei care apelează la psihoterapie?

În România încă sunt extrem de mulţi oameni care nu ştiu ce este psihoterapia. În ciuda acestui fapt, sunt tot mai mulţi cei care apelează la psihoterapie sau, cum se spune în limbaj popular, la psiholog.

Iată câteva caracteristici descriptive a celor care au apelat până acum la serviciile oferite de mine:
– femei şi bărbaţi, în proporţie aproape egală;
– români, unguri, nemţi, francezi, italieni, sârbi, arabi, romi, etc;
– oameni la prima tinereţe, dar şi oameni la a doua tinereţe;
– oameni cu ocupaţie şi oameni fără ocupaţie;
– angajaţi, liber profesionişti, dar şi patroni de firme cu venituri substanţiale;
– oameni bogaţi, oameni săraci şi oameni care se află undeva între cele două categorii;
– oameni care conduc o firmă, dar şi oameni care conduc o turmă de oi (literalmente!);
– oameni cu antecedente penale, dar și avocați sau judecători;
– ingineri, profesori, psihologi (inclusiv psihoterapeuţi), medici (inclusiv psihiatrii), poliţişti, pompieri, militari, stewardese, ş.a.m.d.;
– oameni cu patologii, dar şi oameni fără vreo patologie.

Aş putea să continui cu descrierile, însă vedem din cele enumerate mai sus că la psihoterapie apelează oameni foarte diferiţi, iar psihoterapia poate fi de folos aproape oricui.

Curajos este cel ce are puterea să ceară ajutor!

Pentru a apela la psihoterapie este nevoie de curaj! Mai ales în România, unde încă persistă gândirea comunistă cum că e ceva extrem de în neregulă cu noi dacă ajungem să apelăm la psiholog sau psihiatru. Se pare că trebuie să conştientizăm – sau poate să re-conştientizăm -, că tristeţea, neliniştea şi altele asemenea sunt ceva firesc şi fac parte din viaţa omului şi, uneori, poate ne lăsăm prea mult pradă gândurilor şi emoţiilor noastre, caz în care este de folos să discutăm cu cineva obiectiv, neutru şi cu pregătire în acest domeniu.

Vestea bună este că tot mai mulţi suntem cei care conştientizăm şi acceptăm că a apela la psihoterapie nu este un semn de slăbiciune, ci mai degrabă de putere. Că nu este un semn de prostie ci, din contră, de inteligenţă!

Da, psihoterapia nu este chiar pentru oricine, dar este aproape pentru oricine şi merită să apelăm la ea atunci când simţim că ceea ce experimentăm e prea mult!

În încheiere, vă invit să vedeţi discursul de mai jos!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *