Autocunoaştere

Consiliere şi orientare în carieră în Timişoara

Ce este consilierea sau orientarea în carieră?

Consilierea sau orientarea în carieră este o activitate psihologică bazată pe un sistem de metode sau tehnici de îndrumare a persoanei către o profesie sau un grup de profesii, în conformitate cu aptitudinile, înclinaţiile şi interesele sale.

În urma procesului de orientare profesională te poți cunoaște mai bine, psihologul ajutându-te să-ți descoperi abilitățile personale și profesionale, precum și domeniul de activitate care ți se potrivește cel mai bine.

Consilierul în carieră va aduce clarificări cu privire la profesia ideală prin prezentarea unei liste orientative a posibilelor cariere care s-ar potrivi tipului tău de personalitate, precum va aduce și alte informații relevante despre felul tău de a fi ce influențează comportamentul la locul de muncă.

Cine beneficiază de orientare în carieră? sau Când e momentul să mă adresez unui consilier vocațional?

Se poate întâmpla oricui, ți se poate întâmpla și ție, ca la un moment dat în viață, adolescent sau adult fiind, să te afli în una din cele două situații:

  • dificultate academică, de învățare sau de adaptare, în cadrul facultății pe care o frecventezi în prezent;
  • dificultate profesională sub formă de plictiseală sau de stres la locul de muncă actual.

În ambele cazuri, de multe ori, poți ajunge într-un moment în care să simți că nu ți se mai potrivește actualul loc de muncă sau facultatea pe care o urmezi, că îți dorești o schimbare, dar nu ești sigur ce să alegi.

Dacă te regăsești în această situație, cel mai probabil acum e momentul când orientarea în carieră sau consilierea vocațională este ceea ce ai nevoie pentru aduce un plus de energie, de vitalitate pe plan personal și profesional, dar și acel prim pas necesar a fi făcut pentru cariera care să te împlinească.

De câte ședințe de consiliere vocațională e nevoie pentru a afla ce drum profesional mi se potrivește și în ce constau acestea?

Orientarea în carieră necesită un număr total de două ședințe, câte una pe săptămână, fiecare cu o durată de circa 50 de minute.

În cadrul primei ședințe de orientare în carieră vom realiza pentru început un scurt interviu pe baza istoricului experiențelor dumneavoastră de lucru, urmat de aplicarea a două teste psihologice: un test de personalitate, respectiv un test de orientare vocațională.

Rezultatele ambelor teste psihologice vor fi cotate și interpretate de psiholog în săptămâna dintre cele două ședințe, urmând a fi întocmit un profil psihologic vocațional sub formă de raport care centralizează rezultatele obținute la cele două teste.

În cadrul celei de-a doua ședințe vi se vor prezenta rezultatele reieșite în urma testelor, se pot purta discuții cu privire la rezultatele obținute și vi se va înmâna profilul vocațional personalizat.

La final, ținem să precizăm că oricare ar fi profesia aleasă, este important să țineți cont de caracteristicile proprii de personalitate prezentate în acest profil psihologic. Mai precis, vă recomandăm să alegeți să practicați acele profesii care vă vor evidenția cel mai bine punctele forte și caracteristicile personale manifestate încă de timpuriu. Astfel, satisfacția personală și cea profesională vor crește, iar dumneavoastră veți trăi sentimentul de a fi omul potrivit la locul potrivit.

Despre psiholog Diana Szenasi – consilier vocațional

Diana Szenasi

Din anul 2018 îmi desfășor activitatea profesională ca și consilier vocațional în cadrul cabinetului de psihologie și psihoterapie Iosif Szenasi. Prin activitatea desfășurată, le ofer clienților posibilitatea de a se cunoaște mai bine pentru a-și identifica interesele profesionale, trăsături de personalitate, abilități, valori, obiective de carieră.

În același an am început și formarea ca psihoterapeut prin metoda Terapiei Sistemice de Familie și Cuplu, atât din dorința activă de autocunoaștere și dezvoltare personală și profesională, cât și din cea de a veni în întâmpinarea nevoilor psihologice umane, fapt posibil printr-o mai bună înțelegere, cunoaștere, aprofundare și conectare emoțională cu omul.

Cum mă pot programa pentru consiliere în carieră?

Pentru a face o programare vă invităm să apelaţi cu încredere numărul de telefon al cabinetului: 0770.537.705.

Vă aşteptăm cu drag!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara