Psihologie generală,  Psihoterapie de familie

„Copilul prost crescut rămâne o povară pentru totdeauna”

De ceva timp am tot văzut pe internet această imagine care transmite mesajul că „Copilul prost crescut rămâne o povară pentru totdeauna”.

Oare chiar este o povară un copil adult în casă?

Răspunsul scurt la această întrebare este: Da, ar putea fi! Mă refer aici în mod special la fiii şi fiicele trecute de adolescenţă.

Povara se manifestă însă la ambele părţi, nu doar la părinţi. Pe de o parte, părinţii afirmă: copilul ăsta are numai pretenţii şi nu face nimic în casă. Pe de altă parte „copilul” lor devenit deja adult spune: părinţii ăştia îşi bagă nasul în treburile mele şi au tot felul de pretenţii. Aşadar, dintr-o anumită perspectivă, situaţia este dificilă pentru ambele părţi.

Dar, sunt şi beneficii! De ambele părţi!

Fiul/Fiica are nişte beneficii din a nu creşte, din a nu-şi asuma viaţa de adult deoarce are unde locui – nu plăteşte chirie -, şi are ce mânca – mulţi părinţi nu cer bani pentru mâncare de la copilul lor – şi adesea nu este nevoit nici să facă lucruri prin casă cum ar fi gătitul, spălatul vaselor sau a hainelor, ş.a.m.d. În plus, unii părinţi îi mai oferă şi bani pentru tot ce are nevoie.

Părinţii, la rândul lor, au şi ei beneficii din a-şi ţine fiul sau fiica copil. S-au obişnuit atât de mult cu rolul de părinte încât le este extrem de greu să se lepede de el şi să rămână doar soţi. Cu atât mai mult în cazul unui părinte care şi-a pierdut partenerul de viaţă prin despărţire sau deces sau în cazul soţilor care nu se înţeleg! Plecarea copilului din cuib ar presupune schimbări semnificative la care ar trebui să se adapteze şi unii părinţi trag de timp cât mai mult cu putinţă ca să nu fie nevoiţi să facă acest pas prea curând.

Ce întârzie maturizarea copiilor?

Adesea, fiii sau fiicele rămân o povară pentru părinţi pentru că au primit de la ei mesajul „Nu creşte!”, probabil pe parcursul întregii lor copilării. Acest mesaj este transmis atunci când părinţii fac lucruri pentru copii pe care le-ar putea face ei înşişi (ex: gătit pentru ei, spălat vasele după ei, curăţat camera lor, gândit în locul lor, etc.), dar şi sub forma mesajului „Nu mă părăsi!” sau „Ce mă fac fără tine?!”

Acesta este motivul pentru care spun că povara este discutabilă. Uşor nu le este, asta este clar! Însă cum ar fi dacă tocmai prezenţa copilului în casă este ceea ce le dă sens vieţii? Aşa au pe cineva de care trebuie să aibe grijă şi au astfel o ocupaţie, un sens.

Dacă fără prezenţa copilului atât de aproape de ei, ei ar avea mai multe de suferit decât au de suferit datorită poverii prezenţei copilului?

Ce este de făcut în acest caz?

Aşa cum spuneam mai sus, vorbim despre o relatie mutual benefică, din care cu toţii au de câştigat, în ciuda aparentei „poveri” existente de ambele părţi. Iată de ce situaţia nu este una uşor de schimbat şi adesea se ajunge la psihoterapie de familie datorită conflictelor dintre generaţii.

Psihoterapia este un proces care poate facilita ieşirea din blocajul în care se află familia şi are efect maxim dacă ambele tabere conştientizează contribuţia pe care o au la menţinerea situaţiei. Este important de menţionat aici că ieşirea din blocaj nu înseamnă obligatoriu părăsirea cuibului!

Alternativa este ruptura forţată, caz în care unul dintre părţi – la cabinet am întâlnit mai degrabă tinerii făcând asta – se impune fără acordul celeilalteia, sau stagnarea, caz în care o persoană ajunge ca la 30-40 de ani sau chiar peste să locuiască în continuare cu părinţii şi să nu reuşească nicicum să îşi găsească un partner şi să-şi facă propria familie.

Aşadar, dacă vă aflaţi într-o situaţie precum cea descrisă mai sus, psihoterapia poate fi de mare ajutor pentru ieşirea din impas!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!