Psihologie generală

Cum oprim pandemia CoViD-19? Nu o oprim!

Cum oprești o pandemie? Nu o oprești! În această fază există fix zero șanse de a opri pandemia de CoViD-191Corona Virus Disease 2019 complet. De acum virusul (Sars-CoV-22Severe Acute Respiratory Syndrome CoronaVirus 2) va face parte din viața noastră probabil destul de mult timp și probabil că mare parte dintre noi îl vom lua la un moment dat. Tot ce putem face este să ne adaptăm cât mai bine la această noutate.

Adaptarea înseamnă inclusiv a reduce propagarea astfel încât sistemul de sănătate publică să poată face față cazurilor grave. Ținând cont că vorbim despre sistemul public de sănătate din România și de faptul că știm cu toții că are limitele sale, ar fi indicat să reducem extrem de mult viteza de propagare.

#StămAcasă! Cel puțin unii dintre noi..

În mod paradoxal, drepturile omului sunt o piedică în oprirea sau reducerea pandemiei. Deși o parte din Drepturile Omului3https://ro.wikipedia.org/wiki/Declarația_Universală_a_Drepturilor_Omului au fost deja suspendate, oamenii încă au dreptul de a ieși din casă, inclusiv la plimbare în parc. Așadar, oricât de ciudat ar suna, în lipsa cooperării raționale, și mai multa restricționare a drepturilor noastre ar putea ajuta la reducerea vitezei de propagare. Dar până și această soluție ar funcționa doar parțial pentru că tot ar fi unii care s-ar eschiva de la reguli.

Testarea ar putea fi o soluție bună

Dacă am testa toată populația și am obliga la izolare pe cei găsiți infectați, am putea avea sorți de izbândă. Testarea este o soluție bună, doar că are costuri foarte mari. Motiv pentru care, o țară săracă precum România nu ar putea aplica acest lucru la nivel de mase.

Un vaccin minune? Cineva?

O altă soluție ar putea fi vaccinarea. Atâta doar că asta durează. Ia ceva timp până să se facă un vaccin, până să fie testat suficient, până să fie produs în masă și până să fie aplicat.

În cazul unui vaccin CoViD-19 se pune întrebarea dacă ar trebui să îl facă toată lumea – nu avem cum să obligăm pe toți să îl facă -, sau doar cei cu grad mare de risc?

Să nu uităm că vaccinul antigripal nu garantează mare lucru. Site-ul rețelei private de sănătate Regina Maria4https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/vaccinul-antigripal-o-buna-asigurare-dar-nu-o-garantie relatează printr-un articol un lucru știut deja de multă lume, faptul că „experții în sănătate au fost surprinși de cât de slab a fost vaccinul antigripal în cazul protecției americanilor mai în vârstă împotriva gripei. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a estimat că, în cel mai bun caz, vaccinul a protejat 1 din 10 persoane cu vârsta peste 65 de ani împotriva tulpinii gripale H3N2”.

În concluzie..

Nu avem vreo soluție minune. Așa cum spuneam la începutul articolului, trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Nu avem cum să scăpăm. Nu avem cum să ne eschivăm.

Nu mai putem să zicem „las’ că merge ș-așa!”

Trebuie să învățăm să fim responsabili. Igiena personală va trebui să fie optimizată, dar la fel trebuie să facem și cu igiena spațiilor pe care le folosim – casă, birou, mijloace de transport, etc.

Noi, spre exemplu, obișnuiam să igienizăm și să dezinfectăm cabinetul periodic, chiar și când nu exista această pandemie. Scaunele și clanțele ușilor sunt atinse de mulți oameni, motiv pentru care acestea ar trebui igienizate cât mai des posibil. Igiena înseamnă prevenție!

Trebuie să fim (mai) responsabili, atât pentru binele nostru cât și pentru binele celor dragi nouă!

Pandemia va trece, dar dacă nu ne învățăm lecția, va lăsa prăpăd în urma sa și, cel mai probabil, o alta nu se va lăsa așteptată prea mult. Iar lecția nu este doar despre igiena fizică, ci și despre igiena mentală. Este și va fi mult stres de gestionat și va trebui să învățăm cum să-i facem față.

Vă invit să vedeți acest discurs: De ce a apărut COVID-19 și cum să ne pregătim pentru următoarea epidemie.

   [ + ]

1.Corona Virus Disease 2019
2.Severe Acute Respiratory Syndrome CoronaVirus 2
3.https://ro.wikipedia.org/wiki/Declarația_Universală_a_Drepturilor_Omului
4.https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/vaccinul-antigripal-o-buna-asigurare-dar-nu-o-garantie

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!