Cum protejam copiii de abuzul sexual
Abuzul sexual in randul copiiilor este intr-o alarmanta crestere. Cifrele sunt uriase si ne arata doar numarul de abuzuri care au fost raportate oficial. Un numar extrem de mare de abuzuri insa ramane trecut sub tacere. Iata de ce este extrem de important sa educam copiii pentru a stii cum sa se protejeze, atat cat se poate, de asemenea abuzuri!
Ce este abuzul sexual?
Abuzul sexual asupra copilului înseamnă implicarea copilului într-o activitate sexuală pe care el nu o înţelege, pentru care nu are capacitatea de a-şi da încuviinţarea informată, pentru care nu este pregătit din punct de vedere al dezvoltării psiho-somatice sau care încalcă legile sau tabuurile sociale legate de rolurile familiale.1Sursa: Asociatia Salvati Copiii
Abuzul sexual asupra copilului presupune antrenarea copilului în activităţi realizate cu intenţia de a satisface nevoile unui adult sau ale unui alt copil, care prin vârstă şi dezvoltare se află faţă de copilul abuzat într-o relaţie de răspundere, încredere sau putere.
Efectele abuzului sexual asupra copiiilor
Unul dintre motivele pentru care copiii ascund faptul ca au fost abuzati este sentimentul de vinovatie si teama. Aceste sentimente persista si dupa ce abuzul a fost descoperit si adesea este nevoie de tratament de specialitate (psihoterapie) pentru a putea depasi o astfel de trauma.
Un abuz sexual poate duce la anxietate, degradarea imaginii de sine, flashback-uri (amintiri) ale evenimentului sau evenimentelor traumatizante, depresie si chiar tentative de suicid. La nivel somatic, adesea putem observa la copii tulburari de ordin digestiv, dureri de cap, cosmaruri, etc.
Daca copilul nu este ajutat sa treaca printr-o astfel de trauma, efectele sale pot fi pe termen lung. Se poate ajunge la tulburari emotionale, fuga de acasa, consum de alcool sau droguri, tulburari sexuale, tulburari alimentare, etc. In ceea ce priveste intimitatea, se poate dezvolta intoleranta la intimitate sau o dorinta exagerata de intimitate.
Copiii au nevoie sa vorbeasca despre ceea ce au trait si sa fie ascultati cu calm si rabdare. Au nevoie sa se simta in siguranta, au nevoie de sprijin pentru a se recupera. Cu toate acestea, nu trebuie tratati ca victime si in mod cert nu trebuie sa fie etichetati ca atare. Abuzul sexual poate fi depasit cu ajutor de specialitate si nu trebuie sa fie o eticheta pentru tot restul vietii.
Cum protejam copiii de abuzul sexual?
Tinand cont de toate cele mentionate mai sus, intelegem cat de important este sa protejam copiii de aceste abuzuri. Educarea copilului este unul dintre modurile prin care il putem proteja.
- Este important sa ii spunem copilului sa nu vorbeasca cu strainii, sa nu se duca cu ei, sa nu se urce in masina lor, insa acest aspect nu este si suficient. Aproape jumatate dintre abuzatori nu sunt straini, ci sunt persoane apropiate copilului.
- O minima educatia sexuala este necesar a fi facuta. Este important sa ii spunem copilului ca nimeni – nici adultii, nici ceilalti copii -, nu are voie sa ii atinga partile intime si nici macar cineva apropiat nu are voie sa il forteze la o apropiere fizica nepotrivita. Trebuie incurajat sa vina imediat si sa spuna parintilor atunci cand se intampla acest lucru.
- Atunci cand copilul se apropie de parinti pentru a spune ca a experimentat un abuz sexual trebuie sa il ascultam cu rabdare si calm, chiar daca suntem furiosi si simtim ca explodam in sinea noastra. Daca ne manifestam furia in acel moment, copilul ar putea considera ca suntem furiosi pe el. Trebuie sa il ascultam si sa il asiguram ca nu suntem suparati pe el si ca nu credem ca ceea ce s-a intamplat este din vina lui.
Unde putem cere ajutor?
Atunci cand un copil a fost abuzat, trebuie cerut ajutor de specialitate. Dincolo de apelarea liniei de urgenta 112 si implicarea organelor de ancheta, atat parintii cat si copiii sunt invitati sa apeleze la Salvati Copiii2www.salvaticopiii.ro. Centrele lor de consiliere se gasesc in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava si Targu Mures. La ei se poate gasi sprijin si consiliere psihologica gratuita.
Informatii despre abuzurile sexuale, consecintele lor si modul de identificare a lor gasiti si pe numeroase alte site-uri de internet. Vedeti resursele3Simptomele şi consecinţele abuzului sexual asupra copiilor4Abuzul sexual intre copii de la sfarsitul acestui articol.
De asemenea, puteti apela si la cabinetele de psihoterapie particulare unde sunt specialisti care va pot oferi suportul de care aveti nevoie pentru a depasi un asemenea moment dificil.
Referințe
↑1 | Sursa: Asociatia Salvati Copiii |
---|---|
↑2 | www.salvaticopiii.ro |
↑3 | Simptomele şi consecinţele abuzului sexual asupra copiilor |
↑4 | Abuzul sexual intre copii |