Psihologie generală

Cum putem face faţă furiei altora

managementul furieiDe câte ori ţi s-a întâmplat să întâlneşti o persoană furioasă, fie coleg de serviciu, client sau chiar o persoană iubită? Cum ai făcut faţă situaţiei? Cel mai probabil în scurt timp te-ai înfuriat şi tu şi totul a degenerat într-un adevărat scandal..

Cum ar fi dacă ai ştii cum să îţi păstrezi calmul atunci când cei din jurul tău şi-l pierd? Crezi că este posibil?

Din fericire, există câteva tehnici simple de gestionare a furiei care îţi pot face viaţa mai uşoară şi pe care le poţi aplica destul de uşor.

Iată câteva tehnici simple care te pot ajuta să recapeţi controlul asupra propriilor emoţii.

Foloseşte-te te dialogul interior pozitiv

Există lucruri pe care ţi le poţi spune în minte atunci când trebuie să faci faţă furiei cuiva. Acest gen de discuţie se numeşte dialog interior pozitiv.

Cea mai importantă persoană cu care vei vorbi în fiecare zi eşti chiar tu! Din această discuţie poţi începe să preiei controlul asupra propriilor tale răspunsuri fizice şi emoţionale.

Câteva din lucrurile pe care este util să ţi le spui sunt:

  • “Când cineva se infurie, eu aleg să mă calmez”
  • “Furia este o nebunie temporară – va trece”
  • “Mă întreb pe ce/cine este această persoană furioasă”
  • “Aleg să răspund calm, indiferent cât de tare te vei enerva”
  • “Dacă mă simt inconfortabil sau speriat pot alege să plec”
  • “Sunt responsabil de sentimentele mele şi pot alege să răspund în loc să reacţionez”

Ia această listă cu tine iar dacă ai propriile tale dialoguri pozitive, adaugă-le. Alege afirmaţia care ţi se potriveşte cel mai bine şi reciteşte-o în fiecare zi. Nu te descuraja dacă uiţi de aceste afirmaţii. Continuă până le memorezi şi repetă-le constant, mai ales atunci când ştii că urmează să fi nevoit să faci faţă unei persoane furioase.

Recunoaşte-le furia

Persoanele furioase sunt conduse de emoţii puternice, aceste emoţii pot prelua gândurile şi acţiunile lor. Majoritatea dintre noi nu am fost învăţaţi cum să facem faţă emoţiilor puternice precum furia, frustrările sau gelozia iar singurul răspuns pe care îl avem la îndemână este cel primar. Simţim că trebuie să ne apărăm şi răspundem nepotrivit.

Pe parcursul momentelor de furie oamenii devin iraţionali şi fără logică pentru că gândirea lor raţională este copleşită de sentimente. Cea mai rapidă metodă de a anula potenţialul negativ al acestor momente, contrar tendinţei generale, nu este acuzarea sau învinuirea celui furios. Pentru a putea să ne abţinem de la a acuza, trebuie ca şi noi, la rândul nostru, să putem face faţă emoţiilor noastre.

Faţă de cel furios putem utiliza abordări precum:

  • “Pari a fi foarte supărat..”
  • “Înţeleg că eşti foarte furios..”

Când foloseşti aceste afirmaţii rosteşte-le pe un ton calm, sincer şi asertiv, indiferent de cât de mult ai vrea să critici.

Întâi ascultă, abea după aceea pune întrebările

Uneori, tot ce doresc cei furioşi este să fie ascultaţi. Secretul pentru diminuarea furiei lor este să ascultăm şi să acceptăm ceea ce au de spus fără a-i judeca sau încerca să schimbăm lucrurile. În momentul în care negăm sau ne opunem ideilor lor nu facem decât să punem paie pe foc.

O abordare bună este parafrazarea a ceea ce au spus.

  • “Deci, ceea ce spui este că nu îţi place când..”
  • “OK, înţeleg că nu îţi place să fi trezit de câinele vecinului..”

Unul din aspectele pe care le desconsiderăm la persoanele furioase este faptul că furia vine din senzaţia că nu se simt iubiţi sau înţeleşi.

Uneori, simpla ascultare şi aflarea motivului care stă la baza supărării este suficient pentru calmarea lor.

Împărtăşeşte propriile tale sentimente

Împărtăşirea propriilor noastre sentimente poate ajuta la risipirea energiilor negative, mai ales dacă persoana furioasă este calmă în general. Strategia în acest caz este să folosim afirmaţii care încep cu “eu”, în loc de “tu”. Motivul pentru care folosim această tehnică este că astfel ne asumăm răspunderea pentru ceea ce simţim fără a-l acuza pe celălalt. A-l acuza pe celălalt pentru ceea ce simţim noi nu face decât să înrăutaţească situaţia.

Abordările ar putea fi sub forma:

  • “Mă simt furios când ţipi la mine” (în loc de “Mă enervezi foarte tare când ţipi la mine”)
  • “Mă simt speriat când îţi pierzi controlul” (în loc de “Mă faci să îmi fie frică de tine”)
  • “Sunt aşa de supărat încât nu mai ştiu ce să spun sau să fac” (în loc de “M-ai supărat aşa de tare încât nu ştiu de ce aş fi în stare”)

Învăţarea unor strategii de management al furiei (atât cel propriu cât şi al altora) este un cadou frumos ce putem să ni-l oferim atât nouă cât şi celor dragi nouă. Acest cadou ţine toată viaţa. Există numeroase grupuri de terapie/autocunoaştere unde se pot învăţa tehnici de management al furiei. Acestea sunt de departe cea mai rapidă metodă de a deprinde tehnici noi care ne ajută să ne putem bucura de o viaţă mai liniştită, fericită şi cu mai puţin stres.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training, atât pentru indivizi cât și pentru companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *