Psihologie generală

Cum să încetezi să-ți atingi fața cu mâinile neigienizate?

Să ne atingem fața cu mâinile necurate nu este nicicând o idee bună! Cu atât mai mult acum, când epidemia de coronavirus este în creștere! Știm asta, dar.. cu toate astea, nu ne putem opri din a ne atinge fața.

Nu știu cum sunteți voi, dar mie parcă îmi vine și mai mult să îmi ating fața când știu că nu am voie. Totuși, sunt strategii de a reuși să ne abținem.

Problema principală în a pune în practică recomandările medicilor este că acțiunea de a ne atinge fața este una automată. Adică, nu trebuie să stau să gândesc în prealabil. Gestul este unul instinctual, este un automatism.

O cale de a dezactiva automatismul este să ne aducem aminte mereu și mereu că nu este bine să ne atingem fața. Dar.. cum să ne aducem aminte dacă uităm? Am putea poate ruga pe cineva să ne aducă aminte periodic, dar.. după o vreme o să vrem să atingem fața acelei persoane.. Cu pumnul! Nu e o soluție bună!

Soluția care dă roade este să monitorizăm noi înșine fiecare gest de acest fel. Cu alte cuvinte, ne trebuie o metodă de face o notă de fiecare dată când facem acest gest. O soluție la îndemână ar fi să avem un carnețel în care să notăm fiecare atingere a feței pe care o facem. Astfel vom deveni mult mai conștienți și, datorită acestui aspect, în scurtă vreme numărul de atingeri involuntare a feței va scădea semnificativ.

Propunerea este încercată științific1Long-term effects of self-monitoring on reactivity and on accuracy: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/000579678290095X și dovedită a fi eficientă. Conform studiului însă, odată ce monitorizarea este întreruptă, tindem să revenim la vechiul obicei. Așa că, măcar până trece primejdia, ar trebui păstrat obiceiul de automonitorizare.

Vă doresc mult succes!

   [ + ]

1. Long-term effects of self-monitoring on reactivity and on accuracy: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/000579678290095X

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!