Autocunoaştere

Dacă nu-i dai drumul, te vei îmbolnăvi și vei exploda!

Anxietatea și frica, pe măsură ce continuă să se acumuleze, devin paranoia.

Iar paranoia devine în cele din urmă iluzie și diverse forme de psihoză.

Frustrarea, pe măsură ce continuă să se acumuleze, devine furie și crize de furie.

Iar furia devine în curând violență explozivă, ură și resentimente profunde.

Durerea, pe măsură ce continuă să se acumuleze, devine disperare și lipsă de speranță.

Iar lipsa de speranță devine curând sinucidere, sinucidere pasivă, auto-vătămare și renunțarea la viață.

Problemele nerezolvate presupun emoții nerezolvate, de multe ori chiar neexprimate.

Se întâmplă ceva neplăcut, dureros și.. mergem mai departe. Dar, adesea mergem mai departe doar aparent, pentru că în sinea noastră uneori rămânem blocați emoțional. Și.. emoțiile se acumulează.

Vi s-a întâmplat vreodată ca la o ceartă să vi se aducă reproșuri pentru ceva ce s-a întâmplat cu mult timp în urmă? Sau poate chiar voi sunteți cei care faceți reproșurile?

Dacă nu învățăm să renunțăm la emoțiile stocate, acestea se vor acumula în interiorul nostru, vor provoca boli fizice sau psihice și vor fi proiectate în lumea pe care o vedem.

Pe măsură ce emoțiile sunt eliberate din corp, din minte și din sistemul energetic, severitatea simptomelor pe care le-au produs tinde să se reducă și, adesea, simptomatologia poate dispărea complet.

Unii dintre noi, atunci când simt că nu mai pot face față presiunii, apelează la medicamente. Medicamentele au tendința de a acoperi, de a suprima și de a face emoția stocată mai „gestionabilă”, dar cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, acest lucru nu facilitează eliberarea acestor emoții. Prin urmare, din păcate, acestea nu sunt o soluție viabilă, mai ales pe termen lung.

Sănătatea noastră mentală și emoțiile noastre trebuie să fie văzute ca forme de energie pentru ca acestea să fie mai bine înțelese și tratate mai eficient decât sunt acum.

Suntem în mijlocul unei crize tot mai mari de sănătate mintală, deoarece nu știm cum să renunțăm la anumite emoții din sistemul nostru. Generic, numim acest lucru stres.

Pune energie într-un motor și nu o lăsa să iasă. Apoi, adăugă din ce în ce mai multă energie. Ce se va întâmpla?..

Presiunea va crește și, în cele din urmă, generează multă căldură și începe să se încurce mecanica întregului sistem (generează boală) din cauza presiunii ridicate constante.

Motorul va funcționa ineficient, se va defecta, se va arde sau va exploda violent și va provoca daune în jur.

Problema principală pare să fie că pur și simplu nu suntem învățați, nu ni se arată cum să lăsăm emoțiile să plece, astfel încât majoritatea adulților se plimbă cu „un pachet complet” de emoții în sistemul lor. Emoții care continuă să se acumuleze.

Celălalt blocaj în eliberare este reprezentat de faptul că anumite emoții neplăcute sunt adesea văzute ca fiind la modă.

Furia și dreptatea, în multe culturi tind să fie încurajate și justificate.

Prin urmare, purtăm adesea mânia și dreptatea ca o insignă de onoare. Devenim mândri de furia noastră.

Vinovăția și lipsa de speranță sunt, de asemenea, emoții de care tindem să ne agățăm.

Mândria este probabil cea mai promovată emoție de până acum, de obicei este egocentrică, este extrem de emoțională, volatilă și reacționară. Mândria este principala emoție care alimentează naționalismul extrem.

Tinde să creeze încăpățânare și mentalitatea de „Eu știu totul”, care creează o rigiditate suplimentară în corp și minte.

👉 Unul dintre semnele emoțiilor stocate este hipertensiunea arterială.

Dacă aveți tensiune arterială crescută, probabil că aveți un pachet destul de plin de emoții stocate în sistem.

👉 Alte semne includ rigiditate fizică și dureri constante ale corpului. Sau dureri fără o cauză fizică evidentă sau vreun diagnostic.

👉 Durerile de cap regulate sunt de obicei un alt semn.

Deși acest lucru nu este menit să fie un sfat medical sau să înlocuiască sfatul medicului, aș sugera să învățați despre procesul de eliberare a emoțiilor. Puteți învăța acest lucru fie din cărți sau seminarii, fie în cadrul ședințelor de psihoterapie sau coaching.

Acest articol a fost inspirat de Michael Hetherington. Vezi aici o meditație ghidată de eliberare a emoțiilor oferită de el. Din păcate această meditație este disponibilă doar în limba engleză, însă tot pe YouTube sunt disponibile multe altele și în limba română.

Dacă meditația ți s-a părut interesantă, îți recomand și acest curs al său.

Îți doresc mult spor la eliberare! ;)

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara