Analiză tranzacţională,  Psihoterapie de familie,  Psihoterapii

De la scenariul de viata personal la cel al familiei

Despre scenariul de viata am mai scris pe scurt in trecut. Spuneam atunci ca..

Scenariul de viata este un concept al Analizei Tranzactionale care afirma ca fiecare dintre noi, in copilarie, concepem o poveste a vietii pentru propria persoana. Aceasta poveste are un inceput, un mijloc si un sfarsit. Schita de baza o concepem in primii ani de viata, inainte de varsta la care incepem sa vorbim. Mai tarziu, in copilarie, adaugam mai multe elemente acestei povesti. Majoritatea acestora sunt adaugate pana la varsta de 7 ani si sunt revizuite de-a lungul adolescentei.

Psihoterapie de familie
Sursa imagine: Pixabay.com

De la scenariul de viata personal la cel familial

Scenariul de viata are la baza si inglobeaza un sistem de credinte care determina si influenteaza modul individului de a cunoaste si de a intelege lumea. Reiss1The family’s construction of reality – David Reiss (1981). a aratat in unul din articolele sale ca si familiile opereaza intr-un cadru conceptual si comportamental similar, cadru care regleaza si mentine echilibrul familiei. Acest cadru este un amalgam de traditii, mituri, legende, presupuneri, asteptari si prejudecati.

Individ vs. familie

Individul care si-a decis un scenariu de viata negativ, proclama adesea credintele sale limitative sub forma anumitor motto-uri precum: „In Romania oricum nu se poate realiza nimic! Ce rost are sa incerc?!„, „Toti oamenii sunt profitori!„, „In Romania se traieste de pe o zi pe alta!„, „Toti sefii isi exploateaza angajatii!„, „Femeile sunt doar dupa interese!” s.a.m.d.

Daca urmarim cu atentie familiile, vom constata ca si familiile au si functioneaza pe baza anumitor credinte similare precum: „Tatal este capul familiei, deci el decide!„, „Mama se ocupa de copii si bucatarie!„, „Copiii nu se pupa decat noaptea, pentru ca altfel si-o iau in cap!„, „Noi suntem saraci!„”Copiii trebuie sa se supuna parintilor!„, s.a.m.d.

Scenariul familial

Byng-Hall2The symptom bearer as marital distance regulator: clinical implications. Family pocess – Byng-Hall (1980)., pornind de la conceptul scenariului de viata individual din analiza tranzationala a extins termenul si la familii, propunand astfel notiunea de „scenariu al familiei„. Acest scenariu descrie repetarea de catre membrii familiei a anumitor secvente comportamentale, similar cu modul in care si actorii urmeaza scenariul unei piese.

Scenarii implicite si scenarii explicite

Scenariile de viata ale familiilor pot fi implicite sau explicite. Scenariile implicite se bazeaza pe reguli transmise de-a lungul generatiilor si sunt predate intocmai ca o stafeta, prin exemplul personal, fara sa fie discutate si negociate. Se bazeaza si se propaga pe baza credintei ca „La noi asa se face!

Spre exemplu, faptul ca parintii se sacrifica pentru copii pentru ca asa se face (asa este normal si firesc) este un asemenea scenariu transgenerational implicit.

Scenariul explicit este cel care se bazeaza pe reguli care sunt verbalizate. Adesea, atunci cand un membru al familiei nu se supune regulilor familiei, si scenariile implicite ajung sa fie explicitate. Spre exemplu, daca parintii nu isi sacrifica propriile nevoi pentru copiii lor, s-ar putea sa intervina bunicii si sa ii traga de ureche spunandu-le ca nu isi exercita rolul de parinti asa cum ar trebui. Adica, nu se sacrifica. Astfel, expliciteaza regula ca parintii ar trebui sa se sacrifice pentru copiii lor.

Desigur, regulile explicite nu sunt neaparat si convenite! Uneori sunt impuse.

Fiecare membru al cuplului vine in relatie cu propriul sau background, cu propriul sau scenariu de viata. O relatie de cuplu este practic coliziunea a doua scenarii de viata, iar scenariul familial este rezultatul acestei impreunari a celor doua scenarii personale.

Depasirea scenariilor distructive

Intocmai ca si scenariul de viata personal, si cel familial poate fi imbunatatit. In cadrul sedintelor de psihoterapie de familie terapeutul discuta cu familia despre regulile pe baza carora aceasta functioneaza si, impreuna cu familia, cauta sa aduca in plan constient regulile si sa le imbunatateasca. Adesea, discutiile din cadrul terapiei de familie se indreapta inevitabil si spre istoricul personal al celor doi membri ai cuplului pentru a descoperi credintele lor personale care intretin un anumit scenariu familial.

Nu putine sunt momentele in care descoperim in cadrul sedintelor de terapie de familie ca un anumit comportament sau o anumita credinta ruleaza in familie de cateva generatii! Spre exemplu, sotul violent a avut la randul sau un tata violent, care la randul sau a avut un tata violent. Sotia, la randul ei, este posibil sa fi avut si ea un tata violent. Iata asadar si credinta personala care devine si a familiei: „A fi barbat inseamna a te impune prin violenta!”

Modul in care gandim si ne manifestam este in mare parte invatat. Dar, orice invat are si un dezvat! Atunci cand membrii familiei realizeaza ca ceea ce fac nu le aduce starea de bine pe care si-o doresc de fapt, cu ajutorul terapiei vor incerca si vor invata comportamente alternative. Gasind un mod nou si mai eficient de a face fata anumitor situatii, vechile moduri disfunctionale vor fi lasate in urma.

Oricare ar fi scenariul familial, daca nu aduce roadele pe care ni le dorim, sta in puterea noastra sa il schimbam. Scenariul poate fi rescris!

Familiile incearca si fac ce pot pentru a iesi din tiparele disfunctionale. Uneori insa este nevoie si de un ajutor extern specializat. Psihoterapia de familie este cadrul care faciliteaza aceste schimbari si, inainte de a ne da batuti, merita sa o incercam!

   [ + ]

1.The family’s construction of reality – David Reiss (1981).
2.The symptom bearer as marital distance regulator: clinical implications. Family pocess – Byng-Hall (1980).

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0770.537.705

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!