Autocunoaştere

Dezacorduri respectuoase, sau cum sa ne certam fara sa ne batem

Tocmai am primit prin newsletter-ul de la Paul Ekman unul dintre articolele sale recente, intitulat „Respectful Disagreements” (engl. Dezacorduri respectuoase) (vezi aici). Pentru cei care poate inca nu stiu, mentionez ca Paul Ekman este unul dintre pionerii in studierea emotiilor si a felului in care acestea se regasesc in microexpresiile noastre faciale. Despre microexpresiile faciale puteti citi in „Minciunile adultilor. Indicii ale inselatoriei in casnicie, afaceri si politica” si „Emotii date pe fata.”

Articolul mentionat mi-a placut pentru ca vorbeste despre chestiuni esentiale. Ce faci atunci cand ai o parere contrara celor dragi si tii la ea. Ce faci cand tu nu vrei sa cedezi, insa nu vrea sa cedeze nici cealalta persoana?

In primul rand, in asemenea momente trebuie sa constientizam ca suntem intr-un impas. In acele momente este greu de spus cine are dreptate. Are dreptate X, sau Y? Se inseala amandoi? Sau poate au dreptate amandoi? Posibilitatile sunt multiple, castigul insa.. nu prea exista. Daca ne impunem punctul de vedere, ce castigam cu adevarat? De cele mai multe ori nimic. Doar ne umflam in pene ca „I-am aratat eu lui/ei cine e mai tare!” Acest gen de comportament nu apropie oamenii si trebuie evitat daca dorim sa avem relatii bune cu cei din preajma noastra, cu atat mai mult daca este vorba de propria noastra familie.

Dezacordurile sunt ceva firesc, insa este bine ca atunci cand ne expunem punctul de vedere sa o facem in asa maniera incat parerea noastra sa nu interfereze cu posibilitatea unei bune relatii pe viitor. Se intampla ca uneori sa stricam in cateva secunde de cearta apriga tot ce am construit in timp indelungat, ceea ce e pacat. Dezacordurile nu ar trebui sa desparta doi oameni.

Dezacordurile respectuoase presupun o „cearta” prin care ambii isi expun si sustin punctul de vedere intr-o maniera care sa ajute mai degraba la crearea unei imagini de ansamblu asupra subiectului discutiei decat la impunerea unui punct de vedere unidirectional. De obicei invatam mai degraba de la cei care nu sunt de aceeasi parere cu noi decat de la cei care sunt intru totul de acord cu noi.

Daca scoatem furia din ecuatie, dezacordurile pot fi iluminatoare pentru interlocutori.

managementul furieiCum sa scoatem furia din ecuatie?.. Vechea metoda cu numaratul pana la 10 merita luata in calcul. Trebuie sa ne calmam si sa evitam sa raspundem dominati fiind de furia si frustrarea noastra. Ekman ne sugereaza sa ne focusam pe actiunea care ne blocheaza de la a obtine ceea ce dorim si nu pe actor. Furia nu ne va ajuta sa obtinem ceea ce ne dorim si este mai potrivit sa luam o pauza de la „negocieri” atunci cand observam ca furia incepe sa ne domine tot mai mult.

Invatarea apare atunci cand nici unul dintre „certareti” nu tine cu dintii de pozitia sa, de parerea sa. Ar fi ideal sa putem schimba locul cu interlocutorul nostru pentru a vedea cat mai clar si ce simte si crede el. Daca ne-am putea detasa de emotii si am face schimb de roluri am putea invata multe din situatiile conflictuale.

In concluzie..

Dezacordurile nu sunt o problema. Din dezacorduri putem invata multe. Problema este felul in care percepem faptul ca celalalt nu este de acord cu noi. Daca curatam ochelarii cu care vedem aceste situatii contradictorii, multe poti fi invatate!

Inchei recomandandu-ti 3 articole mai vechi care s-ar putea sa iti fie de folos:

Iti doresc mult succes la dezacorduri respectuoase! 🙂

Cu prietenie,
Iosif

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *