Autocunoaştere,  Psihologie generală

Dezvoltare personala in Timisoara

Constat cu bucurie ca sunt tot mai multi cei care apeleaza la psihoterapie atunci cand le este greu sa faca fata anumitor situatii neplacute din viata lor. Faptul ca suntem mai deschisi catre psihologie este un lucru bun pentru ca este un mit faptul ca „trebuie sa fii nebun ca sa mergi la psiholog” si se pare ca in sfarsit intelegem acest lucru!

De ce sa suferim singuri sau in grup (vezi familia!) cand avem alternative?

Atunci cand necazurile par sa ne depaseasca, psihoterapia poate fi solutia. Psihoterapia si cunostintele din sfera psihologiei insa pot fi folosite nu doar pentru a ne scapa cumva de anumite aspecte mai mult sau mai putin patologice, ci si pentru a ne imbunatati pur si simplu viata.

Cu alte cuvinte, putem apela la un psiholog chiar si daca nu avem probleme. Uneori nu dorim sa reparam ceva, ci mai degraba ne dorim sa imbunatatim ceva. Acest gen de psihoterapie sau consiliere are si un nume mai.. comercial. Ii spune dezvoltare personala sau coaching.

Ce este dezvoltarea personala?

Trezeste-te la fericire!

Dezvoltarea personala nu este alt ceva decat un proces de (auto)cunoastere prin intermediul caruia, ajungand sa ne cunoastem mai bine pe noi insine, atuurile si limitele noastre, reusim sa ne adaptam mult mai bine vietii de zi cu zi.

Spre exemplu, pot ajunge la un moment dat sa constientizez ca felul in care ma port cu subalternii sau colegii mei de la serviciu nu ma ajuta pe plan profesional. Sau poate ca simt ca pot mai mult, insa nu stiu cum sa obtin ceea ce imi doresc. Situatia poate sa nu fie una grava si sa nu necesite o interventie urgenta, insa constientizand ce se intampla, se poate sa imi doresc sa apelez la un specialist care sa ma ajute sa inteleg mai bine motivul pentru care ma port asa cum ma port si sa gasesc solutii pentru a-mi optimiza comportamentul. Acest proces are multe nume. Unii ii spun coaching, altii dezvoltare personala, altii autocunoastere, altii psihoterapie.

In general termenul de coacing este utilizat de cei care sunt doar coach si nu au si competente in psihoterapie si nici dreptul de a practica psihoterapia. Desigur, sunt si exceptii. Exista si psihoterapeuti coach.

Revenind la psihoterapeuti, adevarul este ca orice sedinta cu un psihoterapeut se poate numi dezvoltare personala, pentru ca la asta se ajunge. Prin intermediul sedintelor, omul ajunge sa se cunoasca mai bine. Clientul devine mai constient de sine in viata de zi cu zi, isi dezvolta noi abilitati si isi contureaza mai clar identitatea, crescandu-si astfel sansele de a-si realiza aspiratiile.

Carti de dezvoltare personala

Autocunoasterea si dezvoltarea personala nu sunt ceva recent inventat. Spre exemplu, daca ne intoarcem in trecutul mai indepartat, putem observa ca pana si religiile si bisericile au si ele metodele lor de autocunoastere pe care le considera extrem de importante pentru fericirea din prezent, dar si pentru mantuirea sufletului.

Ca sa vorbim doar despre ortodoxie, citind cartile scrise de Sfintii Parinti, vom ramane uimiti de cantitatea si calitatea psihologiei pe care o vom gasi – vezi aici. Aceste carti sunt considerate „prostii” si demodate de foarte multi oameni. Acestia prefera in schimb sa citeasca carti scrise de autori precum Dale Carnegie, Eckhart Tolle, Robin Sharma, Wayne Dyer, Napoleon Hill, Anthony Robbins, s.a.m.d.

Atata timp cat ceea ce citim ne ajuta sa avem o viata mai frumoasa si sa infrumusetam cumva si viata celor din jur, este perfect!

Iata si cateva carti ale acestor autori de orientare orientala pe care vi le recomand:

  • Secretele succesului – Dale Carnegie (vezi aici);
  • Puterea prezentului. Ghid de dezvoltare spirituala (vezi aici);
  • Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul – Robin S. Sharma (vezi aici);
  • Esti ceea ce gandesti! Principii taoiste pentru zilele noastre Wayne W. Dyer (vezi aici);
  • Gandeste si vei fi bogat. Napoleon Hill (vezi aici);
  • Trezeste uriasul din tine – Anthony Robbins (vezi aici).

Cartile de dezvoltare personala sunt bune si ne pot aduce o sumedenie de informatii, insa adesea nu sunt suficient. Sa stii, uneori nu este suficient. Trebuie sa si poti. Aici intra in scena psihoterapeutul (consilierul, coachul) care ne ajuta nu doar sa stim, adica sa intelegem anumite lucruri, dar si sa aplicam ceea ce stim.

Asadar, recomand sa incercati cu incredere dezvoltarea personala! Retineti: Nu trebuie sa fie rau ca sa fie mai bine! ;)

Daca esti din Timisoara, iti stau la dispozitie pentru consiliere, sedinte de terapie individuala, psihoterapie de cuplu sau psihoterapie de familie.

Te astept cu drag!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!