Psihologie generală

Dieta de opinie: detoxifierea minții

Astăzi vă recomand acest discurs TED în care vorbitorul vine cu o ipoteză foarte interesantă. Ipoteza lui Matthew Ferry este că suferința noastră vine din părerile noastre, mai exact din faptul că simțim o pornire interioară uriașă de a ne spune părerea la tot pasul.

Avem o părere despre orice, de la politică la fotbal, de la ce e bine și până la ce e rău. Fără a avea cu adevărat acces la ADEVĂR, noi ne raportăm la ceea ce se întâmplă ca și cum părerea noastră ar fi adevărul, iar lumea ar trebui să funcționeze așa cum vrem noi. Avem o dependență de a ne da părerea, de a ne raporta la ceea ce se întâmplă.

Te poți gândi la un moment în care ai câștigat o ceartă? Există un cost pentru asta. Există un declanșator încărcat emoțional. Corpul te-a răsplătit cu un cocktail satisfăcător de substanțe chimice care îți întăresc dorința de a te certa, de a lupta și de a lua o poziție.

Matthew Ferry

Sugestia pentru a scăpa din acest cerc vicios și implicit de suferința noastră este nici mai mult, nici mai puțin decât a ține o.. dietă de opinii! Să ne ținem mintea (sau măcar gura) timp de 30 de zile. Să nu ne poziționăm și să nu răspundem atunci când simțim să facem asta.

Pentru că suntem în perioada alegerilor, cineva ar putea spune că partidul X e cel mai tare! Eu aș putea să am o cu totul altă părere. Făcând dieta de opinie însă, nu îmi voi spune părerea. Mai mult, nici nu voi sta să caut să aflu nimic despre partidele politice, nu mă mai uit la știri ș.a.m.d. Pur și simplu, nu adun informații cu privire la care să am o părere.

Îmi aduc aminte că în urmă cu mai mulți ani, tot așa în preajma alegerilor, am fost extrem de prins în proces. Am citit multe despre alegeri, am urmărit emisiuini, partide și politicieni ca să înțeleg ce și cum. Am petrecut multe ore în acest proces și, desigur, aveam păreri fondate despre politică.

La ce a ajutat?.. M-am tulburat și m-am supărat inutil. Nu am schimbat nimic. Nu am fost nici eu mai bine, nici România nu a fost mai bine pentru că eu am avut o părere și supărări legate de politică. La un moment dat am ieșit și la unul dintre protestele din aceea perioada. Adrenalina era crescută! Pacea mea era.. dusă! Și uneori și cei din extrerior ne pot percepe ca fiind cam duși..

Așadar, sugestia vorbitorului este să ne alocăm 30 de zile în care să nu fim așa de ahtiați ca să avem o părere și să ne reținem de la asta. Cred că este o idee foarte bună! Nu e deloc ușor de pus în practică, dar cred că viața noastră se va schimba foarte mult dacă facem această dietă de opinii.

Părerile tale despre oficialii guvernamentali te fac fericit și te umplu de bucurie? Pentru că, dacă nu fac asta, ia în considerare crearea unei noi perspective, care să-ți dea sentimente pozitive, dar pentru a începe, ți-aș recomanda să renunți la părerile tale pentru următoarele 30 de zile, să te îndepărtezi de declanșatoare încărcate emoțional. Cel mai important, totuși, nu mai pretinde că comentariile tale vor schimba situația. Nu vor face asta.

Matthew Ferry

Succes!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training, atât pentru indivizi cât și pentru companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *