Autocunoaştere

Efectul mingii gonflabile

Fiecare dintre noi avem aspecte ale noastre despre care avem parerea ca nu ne fac cinste. In incercarea de a tine aceste aspecte negative la distanta de ochii lumii, le ascundem cat mai adanc in noi insine. Unii numesc aceasta zona intunecata unde stocam aspectele noastre negative umbra1Efectul umbrei – Deepak Chopra, Debbie Ford, Marianne Williamson – Vezi aici.

Aceste aspecte umbroase ale noastre insa sunt ca o minge gonflabila pe care incercam din rasputeri sa o tinem sub apa. O secunda de neatentie si iata mingea, care acum a iesit la iveala in toata „splendoarea” ei!

Minge gonflabila
Minge gonflabila – Sursa imagine: eMag

Negam si ascundem anumite aspecte ale noastre pentru ca ne este rusine cu ele. Daca am reusi insa sa vedem si sa acceptam ca toate aceste umbre sunt o parte fireasca a naturii umane2De ce oamenii buni fac lucruri rele? – Debbie Ford – Vezi aici, poate ca am reusi sa indepartam sau chiar sa prevenim momentul unei explozii necontrolate.

Sa tinem sub apa o minge gonflabila nu este un lucru usor! Avem nevoie de o mare cantitate de energie pentru a putea face fata si, cu cat timpul se prelungeste, cu atat ne epuizam si noi tot mai tare, iar momentul unei eruptii din strafunduri devine tot mai inevitabil!

Recunoscand si acceptand ca nu suntem perfecti insa, cream in noi insine un canal de evacuare care va permite eliberarea presiunii intr-un mod sanatos.

Unii cred ca daca altii au o minge mai mare de tinut sub apa, ei insisi o duc mai bine. In comparatie cu cineva si mai rau sau mult mai rau decat noi insine, noi devenim niste ingerasi. In sinea noastra insa, stim ca nu suntem ingerasi, iar astfel presiunea interna se mentine sau chiar creste. Trebuie asadar sa gasim cai sanogene de a cunoaste si accepta partea noastra intunecata.

Autocunoasterea se poate face destul de usor printr-o atentie sporita la ceea ce gandim, simtim si facem. Datele obtinute prin aceasta auto-observare merita sa le impartasim cu un psihoterapeut sau un duhovnic. Acestia ne pot ajuta sa integram mai usor parea noastra neplacuta si astfel sa dezumflam putin cate  putin mingea pe care incercam sa o tinem sub apa. Un mare plus mai este si faptul ca psihoterapeutul sau duhovnicul nu ne judeca, ci ne accepta asa cum suntem. Nu se asteapta de la noi sa fim perfect pentru ca stiu prea bine ca perfectiunea nu exista decat ca deziderat.

Asadar, partea noastra negativa nu trebuie negata si ascunsa daca dorim sa avem o viata linistita, ci este mai potrivit sa o scoatem la iveala, sa o acceptam si sa o integram.

Au italienii o vorba: pune pestele pe masa! Expresia vine de la pescarii din sudul Italiei.

De ce sa pui pestele pe masa? Pentru ca daca tii un peste sub masa, acesta va incepe sa puta. Daca il pui pe masa insa, poti lucra cu el, il poti gati, il poti manca si gata, ai rezolvat cu el. Sub masa tinut insa, pana la urma se impute.

Sa pui pestele pe masa sau sa lasi mingea sa se dezumfle putin cate putin nu este un lucru tocmai usor, insa, viata nu este mereu usoara! Uneori trebuie sa trecem prim momente mai dificile pentru ca ulterior sa ne fie (mai) bine!

Cand constientizezi ca iti este prea greu sa tii mingea ascunsa sub apa, ia atitudine si deschide supapa!

References
1 Efectul umbrei – Deepak Chopra, Debbie Ford, Marianne Williamson – Vezi aici
2 De ce oamenii buni fac lucruri rele? – Debbie Ford – Vezi aici

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara