Materiale video pentru dezvoltarea ta personală şi spirituală

La rolul de soț poți renunța, însă nu și la cel de părinte

Atunci când decidem să ne înfățișăm în fața ofițerului de stare civilă și al lui Dumnezeu pentru a ne declara public iubirea, nu ne gândim că într-o zi poate că vom vrea să renunțăm la acest angajament. Pornim la drum cu impresia că relația noastră va aduce fericirea mult dorită și, la scurtă vreme, apare și un copilaș.

Cu timpul însă, este posibil ca iubirea să dispară și să decidem să punem punct relației de cuplu. Divorțul, mai ales în zilele noastre, se poate concretiza relativ ușor, chiar cu mult mai puțină bătaie de cap decât nunta, așa că purcedem la treabă.

Atunci însă când avem copii, divorțul nu mai este atât de simplu. Trebuie să fim conștienți că, în timp ce la rolul de soți putem renunța, la rolul de părinte nu putem renunța. De copiii noștri nu putem divorța! Pentru ființa aceea mică vom fi părinți mereu oricât de buni sau răi, sau de prezenți sau de absenți am fi! Poate că partenerul nostru de viață nu mai are nevoie de noi, sau poate că nu mai avem nevoie noi de el/ea, însă situația stă cu totul altfel în cazul copiilor. Copiii au nevoie atât de mamă cât și de tată și un divorț este ceva traumatic pentru ei.

Iată de ce este extrem de important să fim conștienți de dublul nostru rol, acela de soț și de părinte. Poate că nu este vreo catastrofă mare dacă nu ne mai înțelegem ca soți, dar trebuie să depunem eforturi pentru a ne înțelege ca părinți, pentru binele celui mic.

Când Shaka Senghor și Ebony Roberts au pus capăt relației lor, au făcut un pact prin care să-și protejeze fiul de efectele negative ale despărțirii. Ceea ce a rezultat a fost o meditație poetică asupra a ceea ce înseamnă să crești un copil împreună, deși despărțiți.

În această discuție emoționantă și personală, Senghor și Roberts își împărtășesc abordarea asupra creșterii împreună a copilului – un parteneriat egal și activ care se adaptează și se delectează în bucuria de a-și ghida cu grijă copilul în lume.

Vă invit să vedeți felul în care au abordat ei această situație în materialul de mai jos.

Dacă vă aflați într-o situație de divorț și aveți copii, vă aștept cu drag la cabinet pentru a vedea împreună cum puteți rămâne pe mai departe părinți buni pentru copil. Având specializare atât în terapia de cuplu cât și în cea de familie, mă bucur de fiecare dată când văd că oamenii sunt conștienți că abdicarea din rolul de părinte este ceva nociv pentru copii și își asumă chiar și după divorț rolul de părinte într-o manieră activă.

Dar, să revenim la discursul lui Shaka Senghor și Ebony Roberts! Vă doresc vizionare plăcută și cu folos!

Traducerea discursului a fost realizată de G. Anna și revizuită de subsemnatul. Sursa: TED (vezi aici).

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!