Autocunoaştere

Neputinta invatata si cum sa scapam de ea

Nu pot!” uneori nu este altceva decat un semn de neputinta invatata! Am auzit de multe ori acest „Nu pot!” la cabinet! Se intampla adesea sa ma uit la om si sa vad multe semnale care arata ca de fapt ar putea.

Intreb: „Cum se face ca nu poti? Ai incercat?
Raspunsul vine prompt: „Nu! Nu are sens..” sau „Am incercat in trecut si m-am lamurit, nu are sens..

Sigur, cuvintele nu sunt exact acestea, insa mesajul este acelasi. Uneori ne aflam in situatia de a fi invatat ca ceva nu poate fi schimbat si nu ne mai obosim sa incercam.

Ne uitam la elefantul de la circ si observam ca are peste 2 tone greutate corporala, insa este tinut in lesa. Oare de ce nu pleaca? De ce face toate scamatoriile care ii sunt cerute? Chiar ii face placere sa le faca?

Sigur, raspunsul este un NU categoric. Face ceea ce face pentru ca asa a fost invatat. A invatat ca nu are de ales.

Elefantul, atunci cand este foarte mic, este legat de dresori cu o sfoara de un stalp. Timp de multe zile se va zbate si va incerca sa scape. Fiind mult prea mic si slab, nu va reusi. La un moment dat, va inceta sa mai incerce sa scape si va ceda. Abia acum vine partea efectiva de dresaj. Pentru ca elefantul sa poata fi dresat, trebuie sa invete ca nu are de ales, trebuie sa invete ca nu are optiuni.

Rareori se intampla ca elefantul sa incerce sa scape de mana dresorilor odata ce creste. Paradoxal, si memoria de elefant il ajuta in acest sens.. Asa ca, nici nu mai incearca, datorita neputintei invatate. Cele peste 2 tone greutate corporala nu crede ca ar fi suficiente ca sa scape de sfoara.

Neputinta invatata
Neputinta invatata

Uneori se intampla acelasi lucru si cu noi oamenii. Am invatat ca anumite lucruri sunt asa cum sunt si nu mai incercam sa schimbam nimic. Nu se poate! Ce rost are? E in zadar!

Cum scapam de neputinta invatata

Putem scapa de neputinta invatata doar daca testam realitatea din aici-si-acum. Elefantul, cand era micut, nu a reusit sa scape din lesa. Daca insa si-ar asuma sa testeze realitatea acum, ar vedea ca poate nu doar sa scape, ci sa si distruga tot cortul circului si sa ii puna pe toti pe fuga!

Ce trebuie sa invete elefantul pentru a-si depasi gandirea limitativa? Simplu! Echivalenta masa-energie! E = mc2!

Nu spune NU POT!  inainte sa incerci!

Incearca! Si, daca ajungi la concluzia ca tot nu poti, intreaba-te de ce ai nevoie ca sa poti? Merita sa depui efort in acest sens? Daca da, apuca-te de treaba!

Uneori ne este greu sa facem o asemenea schimbare singuri. In asemenea momente putem apela la un psihoterapeut care sa ne sustina in acest proces.

Nu spune NU POT! inainte sa incerci! Inainte de a te da batut, fa ce tine de tine aici-si-acum!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0770.537.705

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!