Principii de bază în analiza tranzacţională
Analiza tranzacţională este o teorie explicativă a personalităţii umane şi un sistem psihoterapeutic dedicat dezvoltării şi schimbării personale (definiţie ITAA). Am rezonat puternic cu principiile analizei tranzacţionale de îndată ce le-am auzit pentru prima dată cu mulţi ani în urmă.
Iată care sunt principiile analizei tranzacţionale, principii după care îmi orientez şi eu abordarea terapeutică din cabinet!
#1 Toţi oamenii sunt OK
Ce înseamă de fapt această afirmaţie? Cum adică, toţi oamenii sunt okay? Chiar si criminalii?! Răspunsul este unul singur, simplu şi extrem de clar: DA!
Acest principiu se referă la faptul că oricine ai fi, orice ai face, orice ai gândi sau ai simţi, eşti un om de valoare şi ai propriile tale drepturi. Principiul este similar cu cel al drepturilor omului. Drepturile omului sunt “de obicei înțelese ca drepturi inalienabile fundamentale la care o persoană are în mod inerent dreptul pur și simplu pentru că el sau ea este o ființă umană“2Sepúlveda et al. 2004, p. 3.
Tu şi eu, în esenţă, suntem la fel de importanţi şi valoroşi ca oricine altcineva. Fiecare om, în esenţa sa este identic. Uneori, anumite comportamente ale noastre pot să nu fie okay, dar asta nu înseamnă că noi, ca miez dacă vrei, nu suntem okay. Unul dintre principiile de bază în terapia pe care o practic eu este că omul nu este egal cu nimic din ceea ce face. Spre exemplu, faptul că ai făcut la un moment dat un comportament care poate fi catalogat ca tâmpenie nu înseamnă că eşti tâmpit. Şi oamenii buni fac lucruri rele3Recomand cartea De ce oamenii buni fac lucruri rele?, de Debbie Ford. Vezi aici!! Fiecare dintre noi putem greşi la un moment dat însă, fiind OK în esenţă, ţine de noi să schimbăm acest lucru. Şi da, putem face schimbarea!
Iată-ne ajunşi astfel la al doilea principiu!
#2. Fiecare om are capacitatea de a gândi
Dacă avem capacitatea de a gândi, înseamnă că ne putem da seama ce anume vrem şi cum să obţinem ceea ce ne dorim. Rolul meu, ca terapeut, este să te susţin şi ghidez în acest proces şi nu să gândesc în locul tău sau să decid în locul tău. Tu ştii cel mai bine ce este bine pentru tine!
Adesea, la începutul terapiei clienţii nu cred acest lucru. Se simt confuzaţi şi nesiguri şi îmi cer să le spun eu ce să facă. Răspunsul meu este unul total dezarmant: Uneori nu ştiu nici măcar eu pentru mine ce să fac, darmite pentru altul!
Spre fericirea mea, cred că omul din faţa mea poate gândi şi decide pentru sine, ceea ce mă eliberează de la a face asta în locul său. Este responsabilitatea fiecăruia de a decide ceea ce-şi doreşte de la viaţă şi de a trăi cu consecinţele deciziilor sale. Şi asta este un lucru excelent pentru că..
#3. Oamenii îşi decid în mod liber destinul, iar aceste decizii pot fi schimbate oricând
Am ajuns unde suntem datorită decizilor pe care le-am luat (conştient sau inconştient, asumat sau neasumat), ceea ce înseamnă că stă în puterea noastră să decidem altfel. Putem redecide!
Felul nostru de a vedea lumea a fost format (decis) în mare parte în copilărie şi, în ciuda faptului că este destul de stabil, nu este bătut în cuie şi poate fi schimbat.
Stă în puterea noastră să analizăm felul nostru de a fi şi beneficiile pe care acest mod de a fi ni le aduce sau nu, şi, dacă nu suntem mulţumiţi, să schimbăm ceea ce nu funcţionează. Stă în puterea noastră să redecidem, motiv pentru care o parte semnificativă din psihoterapia AT ţine de redecizie4Recomand cartea Changing Lives through Redecision Therapy (Schimbând vieţi prin terapia redeciziei). .
Dacă noi ne decidem destinul şi noi suntem cei responsabil pentru propria noastră viaţă, atunci înseamnă că nimeni altcineva nu este de vină pentru ceea ce se întâmplă de acum înainte cu viaţa noastră. Suntem oameni valoroşi şi putem gândi, decide şi, atunci când este cazul redecide pentru noi înşine aşa cum considerăm de cuvinţă! Ne putem croi viaţa pe care dorim să o trăim!
Psihoterapia AT, printr-o metodă contractuală şi comunicare deschisă, vine în ajutorul celor care sunt hotărâţi să facă o schimbare pozitivă în viaţa lor cu instrumente ale căror eficienţă a fost dovedită ştiinţific5Vezi IJTARP (International Journal of Transactional Analysis Research & Practice) .
Dacă doreşti să beneficiezi şi tu de psihoterapie prin analiză tranzacţională, îţi stau la dispoziţie la cabinet.
Referințe
↑1 | Vezi aici cartea Eu sunt OK, tu esti OK, de Thomas A. Harris |
---|---|
↑2 | Sepúlveda et al. 2004, p. 3 |
↑3 | Recomand cartea De ce oamenii buni fac lucruri rele?, de Debbie Ford. Vezi aici! |
↑4 | Recomand cartea Changing Lives through Redecision Therapy (Schimbând vieţi prin terapia redeciziei). |
↑5 | Vezi IJTARP (International Journal of Transactional Analysis Research & Practice) |