Psihoterapii

Psiholog online – Avantajele și dezavantajele psihoterapiei online

Trecem printr-o perioadă dificilă cu această pandemie CoVid, motiv pentru care tot mai mulți psihologi își mută activitatea online. Eu sunt unul dintre psihologii care lucreaza foarte mult online, atât cu români de pretutindeni, cât și cu străini. Dar, întrebarea care se pune este: Este psihoterapia online eficientă?

Răspunsul este fără doar și poate un DA cert. Iată care sunt avantajele, dar și dezavantajele desfășurării online a ședințelor de psihoterapie sau consiliere psihologică.

Psihoterapie online?

sau..

Psihoterapie în cabinet?

Câteva dintre avantajele pe care le văd eu în cazul terapiei online cu un psiholog sunt:

  1. Nu mai trebuie să te deplasezi la cabinet

Asta înseamnă că nu mai pierzi timp important cu deplasarea până la cabinet. Nu stai în trafic, nu te chinui să găsești un loc de parcare, ș.a.m.d. De asemenea, asta înseamnă și că terapia online este o opțiune bună pentru cei de la sate sau din străinătate. Abordarea online este accesebilă și celor cu limitări fizice în ceea ce privește deplasarea.

2. Ești mai păzit de covid

Un alt aspect important este protecția față de virus. Indiferent dacă suntem sau nu vaccinați, profilaxia este mereu mai bună decât tratarea. În psihoterapia online nu este necesar să te întâlnești fizic cu alți oameni sau să pui mâna pe bani cash. Ședințele se fac din confortul casei tale, iar plata se poate face foarte ușor online.

3. Terapia online este la fel de eficientă ca cea din cabinet

Un meta studiu (un studiu care analizează mai multe cercetări științifice) a ajuns la concluzia că terapia online este la fel de eficientă ca cea din cabinet atunci când vine vorba despre anxietate și depresie. Detalii aici.

Ca orice, și psihoterapia online are dezavantajele sale..

1. Dificultăți tehnice

Pentru a putea lucra optim, este nevoie de o conexiune bună la internet, conexiune la care încă nu are chiar toată lumea acces. În lipsa unei conexiuni bune, discuția terapeutică poate fi sacadată și frustrantă. Astfel, și eficiența ei poate scădea.

2. Lipsa de intimitate

Un alt aspect care poate interveni ca piedică este lipsa intimității. Unele persoane locuiesc în spații mai mici sau cu copii mici, ceea ce poate face mai dificil să aibă parte de timp și spațiu personal intim. Lucru valabil cu atât mai mult în cazul celor care nu doresc ca familia să știe că fac psihoterapie.

3. Nepotrivită pentru chestiuni psihiatrice mai serioase sau pentru familii mari

Din experiența mea, terapia online merge puțintel mai greu în cazurile psihiatrice mai severe. Nu aș spune că nu este benefică, însă pare că cea din cabinetul fizic tinde să dea roade mai bune și mai rapide.

De asemenea, online este mai dificil de lucrat terapie de familie în cazul familiilor numeroase. Este important ca terapeutul să poată vedea cât mai bine fiecare membru al familie, lucru ce este destul de dificil de realizat online, chiar dacă se lucrează cu mai multe camere web.

Concluzie

În concluzie, terapia online este benefică și la îndemână în aproape toate situațiile și merită încercată. Dacă v-ați hotarât în acest sens, puteți cere o programare aici.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara