Psiholog online
Psihoterapii

Psiholog online – Avantajele și dezavantajele psihoterapiei online

Trecem printr-o perioadă dificilă cu această pandemie CoVid, motiv pentru care tot mai mulți oameni caută un psiholog online și tot mai mulți psihologi își mută activitatea în mediul online.

Psiholog online

Eu sunt unul dintre psihologii care lucrează foarte mult online, atât cu români de pretutindeni, cât și cu străini. Am început să lucrez și online în urmă cu mai mulți ani, nu doar acum, recent. Este clar că se poate lucra și prin intermediul internetului, dar, întrebarea care se pune este: Sunt ședințele cu un psiholog online eficiente? Sunt la fel de eficiente ca cele pe care le facem în cabinetul fizic?

Răspunsul este fără doar și poate un DA cert. Iată care sunt o parte din avantajele, dar și dezavantajele desfășurării online a ședințelor de psihoterapie sau consiliere psihologică.

Psiholog online?

sau..

Psihoterapie în cabinet?

Avantajele ședințelor cu un psiholog online

  1. Nu mai trebuie să te deplasezi la cabinet

Asta înseamnă că nu mai pierzi timp important cu deplasarea până la cabinet. Nu stai în trafic, nu te chinui să găsești un loc de parcare, ș.a.m.d. De asemenea, asta înseamnă și că psihoterapia online este o opțiune bună pentru cei de la sate sau din străinătate. Abordarea online este accesibilă și celor cu limitări fizice în ceea ce privește deplasarea.

2. Ești mai păzit de Covid

Un alt aspect important este protecția față de virus. Indiferent dacă suntem sau nu vaccinați, profilaxia (prevenția) este mereu mai bună decât tratarea. În psihoterapia online nu este necesar să te întâlnești fizic cu alți oameni sau să pui mâna pe bani cash. Ședințele se fac din confortul casei tale, iar plata se poate face foarte ușor prin metode care nu presupun deplasarea la bancă.

3. Terapia online este la fel de eficientă ca cea din cabinet

Un meta studiu (un studiu care analizează mai multe cercetări științifice despre subiect) a ajuns la concluzia că terapia online este la fel de eficientă ca cea din cabinet atunci când vine vorba despre anxietate și depresie. Detalii aici. Experiența mea este că ședințele cu un psiholog online sunt eficiente și în celelalte problematici aduse în terapie, inclusiv problemele de cuplu.

Dezavantajele psihoterapiei online

1. Dificultăți tehnice

Pentru a putea lucra optim, este nevoie de o conexiune bună la internet, conexiune la care încă nu are chiar toată lumea acces. În lipsa unei conexiuni bune, discuția terapeutică poate fi sacadată și frustrantă. Astfel, și eficiența ei poate scădea dacă situația persistă.

2. Lipsa de intimitate

Un alt aspect care poate interveni ca piedică este lipsa intimității. Unele persoane locuiesc în spații mai mici sau cu copii mici, ceea ce poate face mai dificil să aibă parte de timp și spațiu personal intim. Lucru valabil cu atât mai mult în cazul celor care nu doresc ca familia să știe că fac psihoterapie.

3. Nepotrivită pentru chestiuni psihiatrice mai serioase sau pentru familii mari

Din experiența mea, terapia online merge puțintel mai greu în cazurile psihiatrice mai severe. Nu aș spune că nu este benefică, însă pare că cea din cabinetul fizic tinde să dea roade mai bune și mai rapide în asemenea situații.

De asemenea, psihoterapie online este mai dificil de lucrat în cazul familiilor numeroase. Este important ca terapeutul să poată vedea cât mai bine fiecare membru al familie, lucru ce este destul de dificil de realizat online, chiar dacă se lucrează cu mai multe camere web.

Concluzie

În concluzie, atât psihoterapia online cât și coaching-ul online sau consilierea psihologică online sunt benefice și la îndemână în aproape toate situațiile și merită încercate. Dacă v-ați hotarât în acest sens, solicitați o programare chiar acum.

Vă aștept cu drag!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training, atât pentru indivizi cât și pentru companii.

Un comentariu

  • Andreea

    Mie mi se pare ca psihoterapia online este o binecuvantare. Mai ales daca nu suntem in Romania, e greu de gasit un psiholog cu care sa ne putem intelege asa cum trebuie, mai ales pentru ca este si diferenta de limba si cultura. Psihoterapia online rezolva aceasta problema!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *