Psihoterapeut Psiholog Timisoara Iosif Szenasi
Psihologie generală,  Psihoterapii

Psiholog, Psihoterapeut sau Psihiatru? Care sunt asemănările și diferențele între acești specialiști?

Obișnuiesc să îi întreb pe oamenii care mă contactează pentru ședințe de psihoterapie dacă au mai făcut terapie în trecut. Unii răspund cu „da”, alții cu „nu”. Pe cei care răspund cu da îi întreb despre contextul în care au luat contact cu psihoterapia. Astfel aflu că unele persoane au fost la un doctor psiholog care le-a prescris medicație. Sau că au fost în trecut la câteva ședințe de psihologie. Sau că.. au stat de vorbă cu cineva, dar nu știu dacă a fost psiholog, psihiatru sau psihoterapeut.

Discutând la cabinet cu cineva care lua de multă vreme medicație pentru anxietate i-am spus în cadrul primei ședințe de psihoterapie că din perspectiva mea, medicamentele nu sunt neapărat o soluție pe termen lung și că este recomandat să facă și psihoterapie. M-a întrebat dacă aș putea să îi recomand un psihoterapeut..

Unii vecini mă salută cu „Bună ziua, domnu’ doctor!”, și nu sunt ei singurii care fac asta. Am întâlnit inclusiv persoane din presă sau medicină care mi-au atribuit titulatura de doctor. Confuzia este încă mult prea mare cu privire la aceste profesii.

Așadar, cine este psihologul?

Psihologul este absolventul facultății de psihologie. Găsim psihologi în diverse domenii de activitate.

În spitale și clinici, îl putem întâlni pe psihologul clinician. Este persoana care face evaluarea psihologică a pacienților.

Găsim psihologi și în școli, caz în care vorbim despre psihologul școlar.

Pe psihologi îi găsim și în sfera evaluărilor – în zona aceasta de apărare, ordine publică și siguranță națională. Spre exemplu, dacă aveți permis de conducere, la un moment dat ați fost evaluat de către un psiholog.

Evaluare psihologică este necesară și pentru permisul de port-armă sau alte domenii de activitate care presupun un anumit grad de risc, pentru înscrierea la studii universitare, pentru încadrarea în grad de handicap, etc.

Psihologi găsim și în organizații unde, de cele mai multe ori, lucrează în sfera resurselor umane, pe selecție și training de personal.

Rezumând, psihologul este absolventul facultății de psihologie care lucrează în spitale, școli, organizații sau în cabinetele private.

Cine este psihoterapeutul?

De cele mai multe ori psihoterapeutul este un psiholog care a făcut pe lângă facultatea de psihologie și o școală de psihoterapie. Facultatea de psihologie nu este suficienta pentru a putea practica psihoterapia. Pentru a putea fi psihoterapeut, este nevoie de studii suplimentare, de o formare în psihoterapie.

Psihoterapeuți însă pot fi mai multe categorii de specialiști din sfera socioumană, nu doar psihologii.

Spre exemplu, medicii pot face și ei o formare în psihoterapie, caz în care titulatura lor este „doctor cu competențe în psihoterapie”.

Absolvenții de teologie pot face și ei o școală de psihoterapie, caz în care titulatura lor este „teolog/preot cu competențe în psihoterapie”.

Vedem așadar că principala diferență între psiholog și psihoterapeut este că cel de al doilea, psihoterapeutul, are studii în plus, o specializare în psihoterapie.

Eu, spre exemplu, am terminat facultatea de psihologie, apoi am urmat un masterat în psihoterapii și psihologie clinică, o primă școală de psihoterapie în urmă cu aproximativ 13-14 ani, iar acum sunt în ultimul an din cea de-a doua școală de psihoterapie. Prin urmare, am această dublă titulatură de psiholog-psihoterapeut.

OK. Să vedem acum cine este psihiatrul!

Psihiatrul este medic. Este un absolvent al facultății de medicină generală și a urmat o specializare în psihiatrie. Principala diferență între psihiatru și ceilalți doi, psihologul respectiv psihoterapeutul, este că doar psihiatrul poate prescrie medicație.

Medicul psihiatru are o perspectivă medicală asupra problematicii prezentate de pacient, în timp ce psihologul și psihoterapeutul explică simptomatologia printr-o perspectiva psihologică-filozofică.

Deși medicul psihiatru poate la rândul său să facă o formare în psihoterapie și, după absolvire să practice și psihoterapie, acest lucru se întâmplă destul de rar. De obicei medicii preferă perspectiva medicală și să prescrie medicație.

Cam acestea sunt pe scurt asemănările și deosebirile între psiholog, psihoterapeut și psihiatru. Dacă aceste informații v-au fost de folos, vă invit să dați share ca să ajungă la cât mai mulți oameni.

Haideți să facem ca anul 2020 să fie anul în care oamenii renunță la preconcepțiile despre aceste profesii, înțelegând în sfârșit că nu există oameni nebuni, ci doar oameni care au dificultăți în anumite moment din viața lor, dificultăți care pot fi depășite cu ajutor de specialitate.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara