Psihoterapia in cazul tulburarilor psihiatrice
Impresia mea este ca psihiatrii si psihoterapeutii, desi sunt frati de profesie, nu s-au inteles prea bine in trecut si, chiar si in prezent, mai este loc de imbunatatire. Spre exemplu, am intalnit foarte multi oameni care, odata ajunsi in fata medicului psihiatru, au primit pastile, insa nicio indicatie spre a face si psihoterapie. Din contra, chiar am avut pe cineva la cabinet care mi-a spus ca medicul psihiatru i-a spus ca nu este cazul sa faca psihoterapie pentru anxietatea pe care o trata medicamentos. Asta in conditiile in care este dovedit stiintific ca psihoterapia ajuta la tratarea anxietatii si a altor tulburari de ordin psihiatric!
Desigur, pe de cealalta parte, sunt si psihoterapeuti care recomanda cu greu o vizita la medicul psihiatru desi, poate medicatia ar fi necesara in anumite cazuri.
Psihoterapia si tulburarile sau bolile psihice
Cel mai adesea, omul functioneaza in sfera a ceea ce numim „normal”, alteori insa se intampla sa ne indepartam de ceea ce lumea considera a fi normalitate. Astfel, comportamentele noastre uneori pot fi tot mai greu caracterizate ca fiind normale, comune, firesti.
In astfel de momente vorbim despre tulburari sau boli psihice. Un specialist in domeniu – psihiatru sau psiholog clinician – poate evalua corect daca comportamentul unui anumit om a depasit sau nu sfera comportamentelor considerate sanatoase.
Odata ce se instaleaza aceste comportamente deviante de la norma, omul ajunge la medicul psihiatru sau la un psiholog (clinician sau psihoterapeut). Din ce am constatat eu, sunt foarte putini medicii de familie care trimit omul la (sau si la) psihoterapie. Cei mai multi il directioneaza direct si exclusiv catre psihiatrie, indiferent despre ce fel de problema ar fi vorba. Pe undeva, acest lucru este de inteles prin prisma faptului ca in Romania inca sunt medici care nu stiu prea multe despre psihoterapie.
Din pacate aceasta afirmatie nu este una necugetata. Am avut la cabinet cadre medicale care mi-au spus ca nu stiu prea bine ce presupune psihoterapia.
Medicul psihiatru, aproape fara exceptie, va da medicatie psihiatrica. Sunt si medici psihiatrii cu formare (competente) in psihoterapie. Acestia tind sa aibe o viziune mai larga asupra acestor aspecte si este posibil sa recomande si psihoterapie. Sigur, in asemenea cazuri exista si „riscul” sa se auto-recomande pentru a-l terapeutiza pe pacient. Acest lucru nu este neaparat rau, insa, consider eu, este mai potrivit sa il lasam pe client / pacient sa aleaga liber unde (la cine) anume vrea sa mearga.
Psihoterapeutii, pe de alta parte, uneori nu au suficienta experienta clinica incat sa vada existenta unei patologii psihiatrice. Alteori, desi o vad, o pot desconsidera. Asa se face ca uneori nici noi, psihoterapeutii, nu recomandam celor care ne trec pragul si ar avea nevoie sa mearga si la un consult psihiatric.
Calea de mijloc: COLABORAREA
Consider ca cele doua profesii merg foarte bine mana in mana, motiv pentru care eu colaborez cu un medic psihiatru. Pacientul cu tulburari sau boli psihice poate beneficia enorm de pe urma psihoterapiei, dar si de pe urma psihiatriei. Desi nu sunt mare fan psihiatrie, admit ca in anumite momente este necesar sa luam si medicatie psihiatrica.
Psihoterapia in cazul bolilor psihiatrice
In ultima perioada au venit la mine la cabinet tot mai multi pacienti cu tulburari psihiatrice, ceea ce este un semn bun. Oamenii incep sa inteleaga ca psihoterapia ii poate ajuta si in asemenea situatii. Indiferent despre ce boala vorbim, acea boala s-a declansat intr-un anumit context, intr-un anumit cadru. Daca acel mediu declansator ramane la fel, sunt sanse mari ca boala sa nu se vindece sau ca pacientul sa recada. Aici intervine psihoterapia!
Sa luam ca exemplu depresia. Psihoterapia nu vindeca direct depresia, insa creaza un cadru prin care pacientul poate intelege ce anume din el sau din anturajul sau l-a condus catre depresie. Constientizand factorii care l-au condus la neplaceri, omul poate alege diferit.
Astfel omul se vindeca (si) datorita procesului facilitat de psihoterapeut. Contextul declansator fiind inteles, ceva se schimba. Datorita psihoterapiei, sansele de recadere in boala psihica scad semnificativ. La fel este si in cazul atacurilor de panica, anxietatii si a altor tulburari similare.
Important: Psihoterapia nu aduce rezultate marete peste noapte. Este nevoie de implicare, perseverenta si timp.
Psihoterapia in schizofrenie
Psihoterapia este eficienta si in cazurile de boli psihiatrice cronice, cum este schizofrenia.
In faza de debut a bolii, daca pacientul este deja la un psihoterapeut, acesta va observa din timp instalarea bolii sau recaderea si va recomanda din timp interventia psihiatrica. In general, se considera ca interventia timpurie face ca perioada de convalescenta sa fie mai mica si scade riscul de recadere.
In faza acuta a bolii pacientul este tinut sub observatie si medicatie psihiatrica si nu este indicat sa faca psihoterapie. Motivul este unul simplu: daca omul are simptome psihotice (este rupt de realitate), nu avem cum sa lucram cu el. Faza acuta poate tine de la cateva minute pana la cateva zile.
In faza de remisie, cand pacientul nu mai are simptome severe (ex. halucinatii), putem sa facem din nou psihoterapie. De obicei se incepe cu psihoterapie suportiva, iar unii psihoterapeuti se si limiteaza la acest tip de terapie cu asemenea pacienti. Alti psihoterapeuti insa trec dincolo de psihoterapia suportiva facand si terapie in adevaratul sens. Asta recomand si eu! Psihoterapiile de familie (ex. psihoterapia de familie structurala) sunt extrem de recomandate in asemenea cazuri.
Este important sa intelegem un aspect esential: Medicatia psihiatrica actioneaza direct asupra chimiei din creierul pacientului iar psihoterapia actioneaza indirect.
Felul in care gandim si simtim afecteaza chimismul din creierul nostru. Atat psihoterapia cat si psihiatria sunt utile si merg foarte bine mana in mana. Mai ales in cazurile de boli cronice!
Cand este o urgenta, actionam direct cu medicatie, apoi actionam (si) indirect, cu psihoterapie. Psihoterapia are plusul de a-l ajuta pe om sa vada si felul in care ii afecteaza viata modul sau propriu de a fi (de a gandi, de a actiona, etc).
Cum spuneam mai sus, este important sa intelegem ce anume din noi si din contextul nostru familial si social contribuie la crearea neplacerilor din viata noastra. Doar intelegand aceste aspecte putem face o schimbare pozitiva.
Asadar, chiar si in cazul unor boli psihice, eu recomand si psihoterapia!
Schimbarea sta in mainile noastre!