Autocunoaştere,  Coaching,  Psihoterapii

Psihoterapie pentru slăbit

Greutatea corporală este unul dintre factorii de stres pentru mulți dintre noi. În zilele noastre pare tot mai greu să ne menținem greutatea corporală în limitele sănătoase și tot mai mulți sunt cei care apelează la tot felul de diete de slăbit pentru a scăpa de surplusul de kilograme.

Cu toate că există nenumărate diete, știm cu toții că nu este deloc ușor să slăbim și cu atât mai puțin este ușor să ne menținem la greutatea optimă un timp îndelungat, păstrându-ne în același timp și sănătatea.

Ceea ce face să fie greu să slăbim, iar acest aspect este adesea omis, este psihologia noastră personală. Da, ne-am îngrășat pentru că am mâncat prea mult și am făcut prea puțină mișcare, dar de ce s-a întâmplat acest lucru? De ce mâncăm ce mâncăm, cât mâncăm și când mâncăm? Sunt oare aceste aspecte influențate de starea noastră emoțională?

Ne trezim uneori că am mâncat prea mult dulce, sau că am mâncat o masă copioasă seara, când ar fi trebuit poate chiar să sărim peste masa de seara. Ne trezim uneori că au trecut luni sau poate chiar un an de când am spus că ne vom apuca de sport mâine. Dar, de ce se întâmplă asta?

Emoțiile și kilogramele în plus

Adesea, ceea ce ne determină să ne așezăm la masă nu este o nevoie reală a noastră de a ne hrăni corpul fizic (foamea fizică), ci mai degrabă motivația noastră de a mânca sunt anumite nevoi emoționale (foamea emoțională).

Este o diferență între a mânca și a ne hrăni

De multe ori dietele eșuează pentru că acestea nu abordează și latura noastră emoțională. Noi nu suntem doar corpul nostru, nu avem doar corp, avem și suflet, gânduri, emoții. Până nu facem ordine în psihicul nostru, va fi destul de greu să slăbim și să nu ne mai îngrășăm la loc.

Dacă nu foamea este problema, atunci nu mâncatul este soluția!

Psihoterapia este o metodă prin care putem aborda aceste implicații emoționale într-un cadru securizat. Este cadrul în care putem discuta despre cognițiile negative care stau la baza comportamentelor noastre nesănătoase.

Toate acestea sunt necesare pentru că relația noastră cu mâncarea este adesea un simptom pentru alte chestiuni mai profunde.

Desigur, psihoterapia nu este un înlocuitor al dietei (unui stil de viață sănătos) și nici al exercițiilor fizice, ci mai degrabă un potențiator al acestora.

Dacă doriți să discutăm despre implicațiile emoționale din procesul dumneavoastră de slăbit, vă aștept cu drag la cabinet.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara