Autocunoaştere,  Psihologie generală,  Psihoterapii

Ajuta psihoterapia in caz de stres?

In zilele noastre auzim tot mai despre stres. Cu toate ca toata lumea pare sa stie ce e aia stres, cand vine cineva la mine la cabinet si imi spune ca este stresat, invariabil ma intreb oare la ce se refera. Ce inseamna de fapt sa fii stresat?..

Ce este stresul?

Termenul „stres” provine din fizica si se refera la o forta mecanica care actioneaza asupra unui obiect oarecare.  La fel si in viata noastra, sunt forte interne si externe care provoaca stres, care actioneaza asupra noastra intr-un mod care ne solicita dincolo de limita de confort.

La fel cum in fizica un obiect este stresat de o anumita forta, uneori si pe noi oamenii pun presiune anumite situatii de viata neplacute.

Iata cateva situatii de viata despre care se stie ca vin cu un puternic stres emotional:

  • organizarea unor evenimente importante cum ar fi casatoria;
  • divortul;
  • o relatie de cuplu conflictuala;
  • sarcina si nasterea unui copil;
  • decesul unei persoane apropiate;
  • un diagnostic de boala grava;
  • pierderea unui loc de munca sau solicitari intense la locul de munca;
  • s.a.m.d.

Atunci cand cineva vine la cabinet si imi spune ca este stresat eu nu stiu ce inseamna acest lucru. Din punct de vedere psihologic, „sunt stresat” nu imi spune mare lucru. Pentru mine este important sa imi clarific ce inseamna acel stres. Este vorba despre furie, tristete, incapacitatea de a face/obtine ceva? Despre ce vorbim de fapt?

Stresul ne afecteaza pe noi toti, pe mai multe planuri. Adesea avem reactii la stres atat pe plan fizic (ex. dureri de cap) cat si pe plan psihologic, spre exemplu anumite ganduri, emotii sau comportamente.

Omul stresat este in mare majoritate a timpului incordat si ii este foarte greu sa se relaxeze. Gandurile, emotiile si comportamentele pe care le avem adesea nu fac altceva decat sa creasca nivelul de stres, iar solutiile de contracarare a stresului pe care le gasim nu sunt mereu unele benefice pentru individ.

Strategii de coping la stres

Pentru a face fata stresului omul apeleaza la diverse artificii. Uneori mancam prea mult, alteori consumam prea multe dulciuri sau facem mult prea mult sport. Unii se apuca chiar de consumul de droguri pentru a scapa de stres. Acestea sunt strategii de a face fata stresului bazate pe emotie. Adica, au ca scop reducerea disconfortului emotional. Problema insa ramane tot acolo..

Stategii de coping centrate pe problema

In psihoterapie apelam desigur si la reducerea disconfortului emotional, insa ne intereseaza preponderent stategiile de coping centrate pe problema. Adica, gasirea unei solutii nu atat de a ameliora efectele secundare pe care le resimtim in prezent, cat pentru iesirea din situatia stresanta.

Sa mananci o prajitura dulce cand viata iti este amara, sa bei o bere sau doua ca sa uiti de un moment neplacut e un lucru acceptabil atata timp cat nu se repeta prea des. Daca facem asta zi de zi, nu facem altceva decat sa ne autodistrugem. In loc sa scapam de stres, ne putem trezi cu tot felul de adictii sau chiar boli.

Pentru a scapa de stres este necesar sa gasim strategii centrate pe problema, adica, chestiuni cu care sa reducem semnificativ sau chiar sa eliminam sursa noastra de stres.

Psihoterapie pentru stres

Cu ajutorul psihoterapiei omul ajune sa inteleaga si sa defineasca mai clar stresul pe care il resimte. Doar intelegand cat mai clar ce se intampla si de ce anume putem gasi solutii pentru a depasi situatia.

Cum spuneam mai sus, stresul ne afecteaza corpul, mintea si emotiile. Pentru a scapa de stres, trebuie sa lucram in fiecare dintre aceste aspecte.

Este important sa reducem stresul resimtit in corp

Pentru a reduce efectele stresului pe care le resimtim in corp este util sa invatam sa ne relaxam fizic. In acest sens psihoterapeutul va propune exercitii de respiratie, va recomanda anumite exercitii fizice, dar chiar si o baie fierbinte. Toate acestea ne pot ajuta sa ne relaxam corpul.

Este important sa reducem stresul cognitiv

Uneori se intampla ca stresul pe care il resimtim sa fie creat sau accentuat de anumite ganduri pe care le avem. Astfel, psihoterapia propune testarea realitatii. Cu alte cuvinte, vom vedea in ce masura exista anumite ganduri negative sau chiar catastrofice care poate nu au un corespondent in realitate.

Daca omul tinde sa se focuseze mai degraba pe aspectele negative ale existentei umane, il vom ajuta sa vada si partile frumoase, pozitive. De asemenea, este posibil ca psihoterapeutul sa recomande si anumite exercitii de meditatie.

Este important sa reducem stresul dandu-ne voie sa simtim emotii

Sa fii stresat si sa nu iti dai permisiunea sa manifesti ceea ce simti este inca un stres care se adauga la cele deja existente. Este important sa ne dam voie sa radem si sa plangem, sa vorbim cu cineva apropiat despre necazurile prin care trecem, dar si sa exprimam ceea ce simtim prin diverse forme de arta. De asemenea, putem gasi alinare si in activitatile casnice precum ar fi curatarea casei, gatitul, gradinaritul, s.a.m.d.

Abordare holistica

Abordand stresul in maniera holistica, adica lucrand pe toate aspectele mai sus mentionate, sunt sanse mult mai mari sa depasim momentul de criza intr-un timp cat mai scurt. In mod ideal, ar trebui ca de fiecare data cand ne simtim stresati sa aplicam strategii de destresare.

Atunci cand stresul este mult prea mare, este bine sa apelam la ajutor specializat. Psihoterapia in mod cert este de un real folos in asemenea cazuri! Depinde insa de noi daca dorim sa lasam stresul sa se acumuleze sau alegem sa facem ceva pentru a schimba ceva.

P.S. Stiai ca si exercitiile de stretching facute dimineata si seara sunt o buna metoda de destresare?

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!