Autocunoaştere,  Dezvoltare spirituală

Răspunde-mi la întrebări și mă voi face bine! Sau nu?

Mi se întâmplă extrem de des ca la cabinet ca să vină cineva, să îmi povestească o anumită situație prin care trece, iar mai apoi să mă întrebe: „De ce mi se întâmplă tocmai mie acest lucru?”, „De ce sufăr atât?”, „Ce să fac?”, „Cum să scap din acest necaz?”

Întrebările de acest gen sunt cele mai des întâlnite într-un cabinet de psihoterapie. Acestea sunt întrebările la care oamenii nu găsesc un răspus ușor. Se macină, se străduiesc, se neliniştesc însă nu găsesc singuri un răspuns care să le uşureze suferinţa. Acela este momentul în care vin la mine ca la un specialist, în speranţa că le voi oferi eu un răspuns care să facă o minune în viaţa lor.

Dacă nu le ofer răspunsul căutat în prima sau a doua şedinţă, unii trec la următorul psiholog de pe lista lor în speranţa că poate acela va fi cel care îi va ajuta să găsească răspunsul pe care îl caută, răspunsul generator de miracol. Psihoterapeutul este specialistul, aşa că trebuie că la el are răspunsul potrivit!

De cele mai multe ori, această căutare externă este sortită eşecului pentru că ceea ce se cere de fapt este o minune. Omul doreşte ca el să rămână exact aşa cum este, să nu schimbe nimic la sine, ci să vină cineva din exterior, să ofere o informaţie, şi toate relele să dispară. Ceea ce, desigur, nu este realist!

Necazurile persistă deoarece eu-ul nostru este închis

Nu vrem să ne vedem cu adevărat, să ne analizăm şi cu atât mai puțin să ne schimbăm. Considerăm că noi suntem OK, ceilalți sunt cei care trebuie să se schimbe. Iată de ce sfaturile, părerile, seminariile şi cărţile de dezvoltare personală nu funcţionează! Acestea ajută, însă nu sunt suficent. Acestea aduc doar informaţie. Dacă noi vrem să rămânem exact aşa cum suntem, şi o informaţie să facă să ne fie bine… ei bine, asta nu este realist! Asta nu se poate!

Nu de răspunsuri şi de soluţii avem nevoie. Avem nevoie de fapte şi de relaţii! Nu de la răspunsuri ne facem bine, unele întrebări nici măcar nu au un răspuns, ci de la faptul că ne shimbăm. Ceea ce trebuie să facem este să încetăm căutarea răspunsurilor externe care să rezolve totul şi să ne pregătim să ne înţelegem şi să ne schimbăm pe noi înşine.

Atunci când cineva suferă nu îi pot spune de ce anume s-a întâmplat să şufere şi de ce fix el. Habar nu am! Nu îi pot spune ce să facă, nici nu știu și nici nu l-ar ajuta. Chiar dacă aş oferi un răspuns, cel mai probabil ar avea ceva de comentat la el. Ceea ce pot oferi în schimb este un umăr pe care să plângă, un cadru securizat şi o relaţie – cea de terapeut/client – în care să poată găsi propriile sale răspunsuri.

Terapeutul nu este un guru care le ştie pe toate

Terapeutul este un prieten, un ghid care merge cu tine pe cale, ascultându-te, susţinându-te, încurajându-te și ghidându-te să îţi găseşti propriile tale răspunsuri care să ducă nu la schimbarea exteriorului, ci la schimbarea interiorului tău! De aici vine schimbarea.

Necazurile sunt ceva benefic! Ele sunt ceea ce te duce la următorul nivel, ele sunt ceea ce ai nevoie pentru a evolua. Nu ai cum să scapi de ele! Este normal și firesc să mai avem și necazuri. Așa că, nu necazurile sunt problema, ci încăpățânarea noastră în a da vina pe exterior și în a nu ne schimba.

În concluzie, psihoterapia nu este despre a da soluții, ci despre a crea un cadru în care individul să poată găsi propriile sale soluții. Munca mea se bazează pe câteva principii importante. Cred cu tărie că fiecare om are capacitatea de a gândi și de a decide pentru sine și acestea sunt aspectele pe care le încurajez și în cabinetul meu.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0770.537.705

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!