Psihologie generală

Reducerea anxietatii prin respiratie

Atunci cand suntem anxiosi, unul dintre cele mai la indemana metode prin care putem reduce aceasta anxietate este respiratia.

Anxietatea presupune o dorinta crescuta de a controla anumite lucruri ce nu pot fi controlate. Omul, simtiind ca pierde controlul se incoarda atat psihic cat si fizic, fiind pregatit de lupta sau fuga. Muschii sunt incordati, iar respiratia este superficiala. Paradoxal, incordarea noastra nu ne ajuta la rezolvarea situatiei, ci mai degraba ne face si mai anxiosi.

In asemenea cazuri, este mult mai util sa ne relaxam, decat sa ne incordam. Pana la urma, nu ne fugareste niciun animal salbatic, iar viata nu ne este pusa in pericol in mod real! Exercitiile de respiratie sunt o metoda la indemana oricui pentru a se relaxa in situatii pe care le interpretam ca fiind critice.

Iata un scurt exercitiu de relaxare prin respiratie!

Asezati-va confortabil pe scaun sau intindeti-va pe o canapea sau un pat, iar apoi inspirati si expirati profund de 3 ori. Daca va este confortabil, in acest moment puteti inchide ochii. Acum urmeaza un exercitiu de respiratie in 4 timpi.

  1. Inspirati lent timp de 4 secunde.
  2. Tineti-va respiratia timp de 4 secunde,
  3. iar apoi expirati, daca puteti, tot in 4 secunde.
  4. Ramaneti cu plamanii goliti timp de alte 4 secunde. Apoi reluati exercitiul.

Dupa aproximativ 3-5 minute, se va instaura relaxarea. Puteti repeata acest exercitiu ori de cate ori simtiti nevoia de a va relaxa.

Acesta este un exercitiu pe cat de simplu, pe atat de eficient. Incercati-l cu incredere ori de cate ori doriti sa va relaxati! Va recomand insa sa incepeti practicarea acestui extercitiu in conditii de pace sufleteasca sau de stres mai redus si abia apoi sa il folositi in cazurile de anxietate crescuta. Exercitiul este mai usor de insusit daca il invatam intr-un mediu securizat, cum este cabinetul de psihoterapie sau propria casa. Avand deja o oarecare experienta cu acest exercitiu, ne va fi mai usor il implementam si in situatii de anxietate crescuta.

Spor la treaba! Sau, ma rog, la relaxare!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!