Psihoterapie de familie,  Psihoterapii

Relaţia (căsnicia) conştientă

Harville Hendrix, autorul best-seller-ului „Getting the Love you Want” (vezi aici cartea în limba engleză şi aici cea în limba română) şi fondatorul Terapiei Relaţionale Imago (vezi aici) a introdus în sfera psihoterapiilor conceptul de „căsnicie conştientă„. Acest termen se referă la o relaţie care facilitează o maximă creştere psihologică şi spirituală.

Relaţia (căsnicia) conştientă

O asemenea relaţie poate fi creată prin conştientizarea nevoii noastre fundamentale (dar adesea inconştiente) de securitate, vindecare şi întregire. Desigur, după ce constientizăm aceste nevoi este important să trecem la următorul pas şi să avem grijă să le satisfacem.

Iată cum putem face asta! Hendrix a propus câteva caracteristici ale unei căsnicii sau relaţii conştiente. Dacă facem ce ţine de noi să le punem în practică, relaţia noastră va fi una mult mai conştientă şi asumată şi, implicit, mai satisfăcătoare.

10 caracteristici ale unei căsnicii sau relaţii conştiente

  1. Îți dai seama că relația ta de dragoste are un scop ascuns (neconştientizat): vindecarea rănilor din copilărie.
  2. Îţi creezi o imagine mai exactă (clară) a partenerului. Pe măsură ce începi să-ți vezi partenerul nu ca pe un salvator, ci ca pe o altă ființă rănită, care se luptă şi ea să fie vindecată, începi să recunoști adevărul tău alături de al ei/lui (începi să accepţi că sunt valide şi perspectivele care sunt diferite de ale tale).
  3. Îți asumi responsabilitatea de a comunica partenerului tău nevoile și dorințele tale într-un mod clar.
  4. Devii mai intenționat (mai puţin instinctiv) în interacțiunile tale.
  5. Înveți să apreciezi nevoile și dorințele partenerului tău la fel de mult pe cât le prețuiești pe ale tale. Înveți să investești mai multă energie pentru a răspunde nevoilor partenerului.
  6. Îmbrățișezi (recunoşti şi cauţi să schimbi) partea întunecată a personalității tale.
  7. Înveți tehnici noi pentru a-ți satisface nevoile și dorințele de bază.
  8. Cauţi în tine însuţi punctele tari și abilitățile care îţi lipsesc.
  9. Devii mai conștient de nevoia ta de a fi iubitor, întreg și unit cu universul.
  10. Accepți dificultatea de a crea o căsnicie bună, realizând că o căsnicie bună necesită angajament, disciplină și curajul de a crește și de a te schimba.

Văzând aceste 10 caracteristici ale unei căsnicii sau relaţii conştiente ne putem da cu uşurinţă seama că nu este deloc uşor şi la îndemână să atingem acest stadiu însă, în mod cert merită să ne străduim să realizăm cât mai multe dintre aceste caracteristici.

Psihoterapia de cuplu şi de familie este de un real ajutor pentru cei care doresc să îşi vindece rănile din copilărie şi să ducă o viaţă de adult cât mai asumată şi frumoasă. Vindecarea rănilor noastre sufleteşti din copilărie este un pas esenţial pentru bunul mers al relaţiei de cuplu. Altfel, trecutul nostru nu doar că ne va urmări mereu, dar ne va şi conduce din umbră mare parte din viaţă.

Ne naștem dintr-o relație. Ne rănim într-o relație. Ne vindecăm printr-o relație.

Hendrix & Hunt

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0770.537.705

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!