Psihologie generală

Se poate muri de la un atac de panica?

Am intalnit adesea aceasta intrebare si temere in cabinetul meu de psihoterapie. Atunci cand traim un atac de panica in toata splendoarea sa, putem avea impresia ca suntem la un pas de a ne da duhul.

Inima bate tare, respiratia este greoaie, ne ia cu ameteli si transpiratii reci. Toate aceste simptome ne pot duce cu gandul la posibilitatea unei serioase probleme medicale care ne-ar putea pune viata in pericol. Avand gandul ca am putea muri, starile se intensifica, ceea ce intareste si mai tare temerile de dinante.

Asadar, se poate muri de la un atac de panica?

Raspunsul este unul scurt: NU, de la atacul de panica nu se moare!

Atac de panica

Faptul ca atacul de panica NU ucide este unul dintre cele mai importante invataminte pe care le putem insusi in cadrul sedintelor de psihoterapie. Este important ca omul sa inteleaga cum functioneaza organismul uman. Astfel va intelege si faptul ca atacul de panica nu inseamna ca va muri cat de curand sau ca isi va pierde mintile. Anxietatea aceasta intensa este o stare care vine si pleaca.

Clientul: ..da, dar in acele momente simt ca am sa mor!
Psihoterapeutul: De cate ori ati murit pana acum?..
Clientul: Pai.. Niciodata!

Asadar, oricat de puternica ar fi credinta ca vom muri, trebuie sa revenim cu picioarele pe pamant si sa realizam ca acest lucru nu se va intampla. Si, daca tot nu murim, poate nu ar fi rau sa vedem ce anume declanseaza si intretine anxietatea noastra.

Psihoterapia poate fi de mare folos in rezolvarea chestiunilor care stau la baza atacurilor noastre de panica. Odata rezolvate aceste chestiuni, atacurile de panica vor disparea, oneori subit, alteori treptat.

Asadar, nu va lasati blocati de aceste atacuri de panica, ci apelati la psihoterapie pentru a le depasi cat de curand cu putinta.

Daca sunteti din Timisoara, va stau la dispozitie la cabinet cu toata experienta pe care o am, fiind convins ca impreuna vom putea trece mai usor si mai repede prin aceasta perioada tulbure din viata dumneavoastra!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0770.537.705

4 comentarii

 • Iosif Gheorghe

  Buna seara. Aseara a m facut un atac de panică a m luat niste pastile setați pc si valerian sunt bune sau trebuie sa iau alt ceva

  • Iosif Szenasi

   Bună ziua! Sunt OK ambele, dacă simptomele persistă, vă recomand să apelați la psihoterapie. Medicația de cele mai multe ori nu rezolvă problema pe termen lung.

 • Danny

  buna seara domnul iosif,eu sufar de anxietate si atacuri de panică,de mai bine de 10 ani,am luat seroxat si rivotril ceva timp,cam 2 ani,imi revenisem cat de cat,dar acum iau seroxat si degeaba,am atacuri de panica si 3 sau 4 pe zi,si afara ies dar foarte rar si in casa sunt agitat,mă puteți ajuta cu un sfat?mulțumesc!!!!

  • Iosif Szenasi

   Bună ziua!

   Medicația poate ajuta însa adesea nu este și suficientă. Dacă nu ați făcut încă psihoterapie, vă recomand să faceți câteva ședințe. Dacă sunteți din Timișoara, am putea lucra împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!