Psihologie generală

Se poate muri de la un atac de panică?

Am întâlnit adesea această întrebare și temere în cabinetul meu de psihoterapie. Atunci când trăim un atac de panică în toată splendoarea sa, putem avea impresia că suntem la un pas de a ne da duhul.

Inima bate tare, respirația este greoaie, ne ia cu amețeli și transpirații reci. Toate aceste simptome ne pot duce cu gândul la posibilitatea unei serioase probleme medicale care ne-ar putea pune viața în pericol. Având gândul că am putea muri, stările se intensifică, ceea ce întărește și mai tare temerile de dinainte.

Așadar, se poate muri de la un atac de panică?

Răspunsul este unul scurt: NU, de la atacul de panica nu se moare!

Atac de panica

Faptul că atacul de panica NU ucide este unul dintre cele mai importante învățăminte pe care le putem însuși în cadrul ședințelor de psihoterapie.

Este important ca omul să înțeleagă cum funcționează organismul uman. Astfel va înțelege și faptul că atacul de panică nu înseamnă că va muri cât de curând sau ca își va pierde mințile. Anxietatea aceasta intensă este o stare care vine și pleacă.

Clientul: ..da, dar în acele momente simt că am să mor!
Psihoterapeutul: De câte ori ați murit până acum?..
Clientul: Păi.. Niciodată!

Așadar, oricât de puternică ar fi credință că vom muri, trebuie să revenim cu picioarele pe pământ și să realizăm că acest lucru nu se va întâmpla. Și, dacă tot nu murim, poate nu ar fi rău să vedem ce anume declanșează și întreține anxietatea noastră.

Psihoterapia poate fi de mare folos în rezolvarea chestiunilor care stau la baza atacurilor noastre de panică. Odată rezolvate aceste chestiuni, atacurile de panică vor dispărea, uneori subit, alteori treptat.

Așadar, nu vă lăsați blocați de aceste atacuri de panică, ci apelați la psihoterapie pentru a le depăși cât de curând cu putință.

Dacă sunteți din Timișoara, vă stau la dispoziție la cabinet cu toată experiența pe care o am, fiind convins că împreună vom putea trece mai ușor și mai repede prin această perioadă tulbure din viața dumneavoastră! Pentru cei care nu sunt din Timișoara există posibilitatea de a lucra prin internet.

Vă aștept cu drag să lucrăm împreună!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

12 comentarii

 • Iosif Gheorghe

  Buna seara. Aseara a m facut un atac de panică a m luat niste pastile setați pc si valerian sunt bune sau trebuie sa iau alt ceva

  • Iosif Szenasi

   Bună ziua! Sunt OK ambele, dacă simptomele persistă, vă recomand să apelați la psihoterapie. Medicația de cele mai multe ori nu rezolvă problema pe termen lung.

 • Danny

  buna seara domnul iosif,eu sufar de anxietate si atacuri de panică,de mai bine de 10 ani,am luat seroxat si rivotril ceva timp,cam 2 ani,imi revenisem cat de cat,dar acum iau seroxat si degeaba,am atacuri de panica si 3 sau 4 pe zi,si afara ies dar foarte rar si in casa sunt agitat,mă puteți ajuta cu un sfat?mulțumesc!!!!

  • Iosif Szenasi

   Bună ziua!

   Medicația poate ajuta însa adesea nu este și suficientă. Dacă nu ați făcut încă psihoterapie, vă recomand să faceți câteva ședințe. Dacă sunteți din Timișoara, am putea lucra împreună.

   • Faby

    Buna ziua domnule Iosif, sufăr de atacuri de panică de aproape 4 luni, totul a început din cauza tensiunii arteriale când am facut medicina muncii și ma gasit cu tensiunea mare, neavând nici-o data probleme de sănătate când am ajuns acasă am chemat salvarea, medicul de pe ambulanță mi-a spus că am suferit un atac de panică de atunci am inceput sa merg la Pshiolog, amai fost și la cardiolog și mi-a spus că n-am nimic la inimă dar încă simnt câteodată un disconfort în stern și o durere în brațul stâng câteodată sau maxilar și mie frica sa nu fac un infarct. Am uitat sa mentionez ca am 20 de ani și mai i-au canal 0,25 când ma panichez.

    • Iosif Szenasi

     Dacă faceți psihoterapie este perfect. Pe măsură ce avansați cu terapia simptomele vor dispărea.

  • Claudia

   Mama mea cand cineva o streseaza timp indelungat la servici face atac de panica deoarece nu este o persoana care sa se certe, poate sa ia calmante sau sa incerce sa riposteze, e vorba de o colega de lucru care probabil este frustrata su se descarca pe ea

 • Andreea

  Buna ziua domn doctor, eu am atacuri de panica de 10 luni si am fost la psihiatru si mi-a prescris dimineața 2 pastile de Stimuloton 50 mg si seara 1/2 Trittico 75 mg.Am lu-at careva luni asa si dupa mi-a scazut doza si am ajuns acum sa iau un sfert de Trittico si 1 de Stimuloton.Deci am mai facut atacuri dar foarte rar ,sa fi fost de 3 ori de când iau medicamentele.Eu făceam atacuri de panica de 2,3 ori pe zi în acelaș timp.De când iau tratamentul este mai bine dar acum soțul meu a plecat în Austria si au început să reapară.Ce este de facut?
  Si doamnă psihiatru mi-a zis ca pot sa renunț la Trittico pentru ca eu i-am zis ca ma simt foarte obosită dimineața si amețită si a zis ca de la el .Si ca pot renunta la el.Problema este ca am 10 luni de când iau tratament,cât ar mai trebui sa iau???

 • Iosif Szenasi

  Bună ziua!

  Aspectele care țin de medicație ar trebui discutate cu medicul care a prescris medicația. Cu privire la acest aspect eu nu vă pot spune ce să faceți.

  Din perspectiva mea, perspectiva psihologică, vă pot spune însă că sunt chestiuni din viața noastră personală, socială și profesională care ne pot influența în sensul declanșării simptomatologiei (anxietății și a atacurilor de panică). Cauza simptomelor este una psihologică și în acest sens ar ajuta ședințele de psihoterapie. Dacă doriți să facem o programare, vă stau la dispoziție.

  O zi frumoasă!

  Iosif

  • Bobeica Mariana

   Bun ziua, fetta mea de 14 ani face atacuri de panica sau asta cred ca sunt cand a inceput prima data am mers la neuroligie am fc 2 Eeg .uri ambele normale. O ua cu greata stari de voma transpiratii si termina cu un lesin in timpul caruia i se inclesteaza toti muschii. Intrebarea mea este sau nu atac? M de panica multumesc!

   • Iosif Szenasi

    Buna ziua! Trebuie vazut ce spun medicii pe baza investigatiilor facute. Ar fi de folos sa o vada si un psihoterapeut. Asa, prin internet, este greu de spus cu certitudine ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Psihoterapie Timişoara