Psihoterapii

Şedinţa de psihoterapie -perspectiva terapeutului

Poate că aţi experimentat rolul de client/pacient de psihoterapie sau, dacă nu, cel mai probabil aţi văzut în filme cam ce presupune să fii în postura de beneficiar al serviciilor de psihoterapie. Astăzi mi-am propus să vă împărtăşesc cealaltă perspectivă, cea a terapeutului. Voi vorbi strict din perspectiva mea, colegii pot avea alte perspective sau nu.

Din perspectiva mea de psihoterapeut, munca cu clientul începe din prima zi în care mi-am început studiile în acest domeniu. Studiile făcute cu seriozitate vor face ca şi munca cu clienţii să meargă mai uşor şi mai eficient. Odată studiile (minimale) finalizate şi cabinetul deschis, sună telefonul pentru stabilirea unei programări. Este momentul în care din postura de terapeut iau primul contact cu clientul.

Solicitarea unei programări

Psihoterapia începe din momentul primului contact cu clientul. Este un moment important în care caut să înţeleg care este obiectivul clientului meu şi să aflu câte ceva despre situaţia în care se află. Deoarece eu lucrez atât individual cât şi cu cupluri şi familii, trebuie să decid dacă voi invita la terapie doar persoana care a sunat pentru a solicita programarea sau şi alte persoane din anturajul său (partenerul de viaţă, copiii, părinţii, etc).

Planificarea şedinţei

Ţinând cont de cele aflate în cadrul apelului telefonic, următorul pas este planificarea şedinţei. Trebuie să mă lămuresc cu privire la care sunt informaţiile de care voi avea nevoie de la client (clienţi), care sunt ipotezele mele în acel moment despre motivul pentru care se întâmplă cu clientul ceea ce se întâmplă, etc.

Prima şedinţă

În cadrul primei şedinţe ne cunoaştem faţă în faţă şi căutăm să creăm împreună relaţia terapeutică care va sta la baza muncii noastre. Aflu informaţii noi, îmi verific ipotezele şi lansez alte ipoteze noi.

După prima şedinţă..

După prima şedinţă îmi fac un rezumat al şedinţei şi încerc să înţeleg şi mai bine situaţia prezentată de client şi posibilele cauze ale apariţiei sale. De asemenea, dacă am suficiente informaţii, acesta este momentul în care îmi fac planul de tratament (de intervenţie).

În funcţie de situaţie, uneori este necesar să caut informaţii noi sau studii ştiinţifice pentru a-mi lămuri anumite aspecte. Alteori, când simt că sunt într-un blocaj, mă consult cu colegii (intervizare) sau cu supervizorul (supervizare) pentru a găsi perspective noi de intervenţie.

Pentru bunul mers al şedinţelor am grijă în permanenţă atât de mine cât şi de cabinet. Este important ca eu să fiu sănătos, odihnit şi împăcat cu mine însumi ca să pot avea o prestaţie bună la cabinet, iar cabinetul trebuie să fie primitor şi curat.

După cum puteţi vedea, munca cu clientul nu presupune doar şedinţa de 50 de minute sau o oră. Eu personal lucrez pe cazuri destul de mult timp şi între şedinţe. Consider că dacă mă rezum doar la minutele în care are loc terapia efectivă în cabinet, rezultatul este mult diminuat faţă de cazul în care mă implic “trup şi suflet”, aşa cum spuneam în prezentarea cabinetului.

În concluzie, a fi psihoterapeut nu presupune a sta pe fotoliu şi a da sfaturi. Este vorba de multă muncă şi învăţare permanentă. Aspecte care adesea nu se văd din exterior şi nu sunt cunoscute de către clienţi.

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!