Semne de alarmă ale riscului suicidar și ce poți face în asemenea situații
Necazurile nu ocolesc pe nimeni! Astfel, sunt uneori momente în viața noastră când nu putem vedea lumina de la capătul tunelului. Dacă durerea sufletească și deznădejdea sunt extrem de intense, este posibil chiar să ne dorim să nu mai fim și, uneori, ne gândim tot mai serios la a ne sinucide.
Dacă ne luăm însă câteva momente pentru a ne conecta cu noi înșine, oricât de mare ar fi durerea, observăm că știm sau simțim că suicidul nu este soluția! De fapt, tocmai pentru că avem impresia că nu avem nicio soluție, ajungem să ne gândim la suicid. Sperăm că suicidul măcar va curma suferința pe care o trăim.
Suicidul într-adevăr nu este o soluție la nimic. Soluția este ca în astfel de momente să apelăm la ajutor de specialitate: la un psihoterapeut sau la un medic psihiatru.
Luminița de la capătul tunelului este acolo, chiar dacă noi nu o vedem!
În decursul anilor am lucrat cu mai multe persoane care aveau ideație suicidară sau au încercat să se sinucidă. Știu în mod cert că a vorbi cu cineva în asemenea momente este de mare folos. Mai ales dacă vorbim cu un specialist! A doua zi după momentul de criză situația deja pare mai puțin gravă și, făcând psihoterapie și luând medicație atunci când este necesar, lucrurile se pot îmbunătăți!

Iată care sunt semnele unui risc suicidar crescut!
Vorbim despre faptul că:
– vrem să murim,
– simțim vină sau rușine,
– simțim că suntem o povară pentru ceilalți.
Ne simțim:
– goi, fără speranță, prinși într-o cursă sau neavând vreun motiv pentru care să trăim;
– extrem de triști, anxioși, agitați sau plini de mânie;
– copleșiți de durerea emoțională sau fizică.
Avem schimbări de comportament precum:
– ne facem un plan sau căutăm maniere prin care am putea muri;
– ne retragem din preajma prietenilor, ne luăm rămas bun, dăm altora lucrurile care au fost importante pentru noi, ne facem un testament;
– ne asumăm riscuri extreme precum condusul cu viteză foarte mare;
– manifestăm schimbări de dispoziție extreme;
– dormim sau mâncăm semnificativ mai mult sau mai puțin;
– facem abuz de droguri sau alcool.
Dacă aceste semne de alarmă sunt prezente la tine sau la cineva pe care cunoști, cere ajutor de specialitate cât mai repede cu putință, mai ales dacă schimbările au apărut recent sau au crescut în intensitate.
Sunați la 112 sau căutați ajutor imediat la un psihoterapeut sau medic psihiatru! | Număr gratuit de criză suicidară 0800801200 Apelabil între orele 19:00 și 7:00 |
Există viață dincolo de gândurile suicidare! Chiar una bună și frumoasă!
Nu abandonați! Nu sunteți singur(ă)!
Dacă doriți să discutăm despre situația prin care treceți, vă invit să mă contactați.
