Psihodiagnostic

Simptomele depresiei

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de depresie, reprezentand 4,4% din populatia planetei. In Romania, incidenta acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual! Simptomele depresiei sunt adesea extrem de deranjate si il impiedica pe om din a-si trai in pace viata.

Ce este depresia si care sunt simptomele depresiei?

Conform marelui dictionar al psihologiei Larousse, „Depresia este o maladie mentală caracterizată printr-o modificare profundă a stării timice, a dispoziţiei, în sensul tristeţii, al suferinţei morale şi încetinirii psihomotorii, asociindu-se în general cu anxietatea. Depresia întreţine la pacient o impresie dureroasă de neputinţă globală, de fatalitate disperată, iar uneori antrenează ruminaţii subdelirante pe tema culpabilităţii, a indignităţii, a autoaprecierii, putând conduce la luarea în considerare a sinuciderii şi, uneori, la realizarea acesteia.” (Larousse, 1998, p.101).

Intr-un limbaj mai usor accesibil si destul de simplist, am putea descrie depresia ca fiind o tristete prelungita. Individul nu se mai poate bucura de viata asa cum o facea odinioara, iar planurile de viitor considera ca nu isi mai au rostul.

Simptomele depresiei

Pentru o diagnosticare fara echivoc este necesar sa apelam la un specialist, fie el psiholog clinician, psihoterapeut sau medic psihiatru. Autodiagnosticarea nu este recomandata in nicio boala sau tulburare! Depresia fiind o boala complexa, este important sa spun din capul locului ca simptomele prezentate in acest articol sunt doar orientative si nu tin loc de consult de specialitate!

Simptomele depresiei

Simptomele depresiei sunt de mai multe tipuri si se pot incadra in 4 mari categorii: simptome emotionale, simptome cognitive, simptome comportamentale si simptome fizice. Sa le luam pe rand pentru a vedea cum se manifesta.

Simptome emotionale in depresie

Starea generala este de apasare sufleteasca, de tristete care pare sa nu mai treaca. Apare senzatia de iritabilitate, se manifesta diverse schimbari de dispozitie si senzatia de inutilitate.

Simptome cognitive in depresie

Atat in cadrul depresiei cat si in cazul altor tulburari similare, exista o stransa legatura intre emotie si cognitie, cele doua potentandu-se reciproc. Adesea, depresivul crede ca a gresit cu ceva si se critica, acuza si desconsidera pe sine. Apar tulburarile de memorie si de concentrare, incapacitatea de a lua o decizie pe termen lung (si uneori chiar scurt), confuzie si ganduri despre moarte si suicid. Uneori aceste ganduri nu raman doar la stadiul de gand, ci sunt chiar puse in practica, in cazul depresiei servere existand un serios risc de suicid. Un motiv in plus pentru a trata cu seriozitate aceasta afectiune.

Simptome comportamentale in depresie

Traind emotiile pe care le traieste si crezand despre sine si lume ceea ce crede, depresivul adesea se retrage din societate pentru a-si plange necazul. Isi neglijeaza responsabilitatile de la locul de munca si de acasa si nu mai are grija de sine. Lipsa de ingrijire personala se vede si pe corpul sau, aspectul exterior fiind de om neingrijit, adesea prea slab sau gras (adesea mananca prea mult sau prea putin), lent in miscare. In incercarea de a mai indulci viata, unele persoane depresive apeleaza la consumul de alcool sau droguri.

Simptome fizice in depresie

Oboseala cronica este la ordinea zilei, depresivul fiind in general lipsit de energie. Are tulburări de somn (doarme prea mult sau prea putin) si de greutate corporala (mananca prea mult sau prea putin). In anumite cazuri pot aparea si dureri fizice inexplicabile.

Simptomele depresiei mascate

Daca un individ prezinta simptomele de mai sus, este clar ca ceva nu este in regula. Exista insa si o forma atipica a depresiei, o forma mascata, in care tristetea, care este o caracteristica evidenta a depresiei, nu este atat de evidenta.

Depresia mascata este mai greu de reperat de apartinatori pentru ca, asa cum spuneam mai sus, pacientul nu pare a fi trist sau abatut. Prezinta insa diverse simptome precum pierderea apetitului, insomnie, oboseala cornica, palpitatii cardiace. Dependenta de jocuri de noroc, munca (workaholism), alcool, sex, s.a.m.d. pot fi si ele un simptom al depresiei.

Diagnosticarea depresiei

Dupa cum spuneam pe la inceputul articolului, nu recomand autodiagnosticarea! Nici macar pentru cei care cred ca stiu ce fac, a se intelege psihologi/psihoterapeuti/medici. Diagnosticarea trebuie sa fie facuta de o persoana avizata, capabila sa vada obiectiv situatia.

Cum scapam de simptomele depresiei si de depresie

Atunci cand avem un diagnostic de depresie, situatia poate fi abordata prin doua metode: medicatie si/sau psihoterapie.

Tratamentul farmacologic a depresiei

Uneori, in tratarea depresiei este necesara si medicatia psihiatrica, lucru care nu trebuie sa ne sperie. Cei mai multi pacient iau medicatia pentru o perioada limitata de timp, dar chiar si aceasta perioada poate fi redusa daca se face in paralel psihoterapie. Desi, eu personal consider ca medicatia nu rezolva problema de fond, uneori aceasta este necesara! Asa ca, daca medicul a prescris medicatie, va recomand sa o luati!

Tratamentul psihoterapeutic

Psihoterapia il ajuta pe individ sa inteleaga emotiile pe care le traieste si sa isi ajusteze modul de gandire astfel incat sa isi poata relua viata de dinaintea depresiei cat mai curand posibil. Si in cazul psihoterapiei sunt necesare un numar minim de sedinte pentru a vedea un rezultat stabil.

In ambele variante de tratament, trebuie rabdare si perseverenta. Chiar daca va simtiti mai bine, va recomand sa nu intrerupeti nici medicatia psihiatrica nici psihoterapia, decat cu acordul specialistului!

Suportul familiei este de asemenea de foarte mare ajutor! Pentru a putea fi de folos persoanei diagnosticate cu depresie din familie, recomand ca apartinatorii sa caute sa inteleaga modul de functionare a depresiei. Acest lucru se poate face prin apelarea la consiliere psihologica sau prin citirea anumitor carti de specialitate.

Consilierea suportiva

In cadrul sedintelor de consiliere suportiva, apartinatorul este sustinut in a face fata situatiei din familie si ajutat sa inteleaga modul de functionare a depresiei. Spre deosebire de citirea unei carti, in sedintele de consiliere invatam sa facem fata situatiei punctuale din familie. Cartile, desi pot fi si ele de mare ajutor, abordeaza o perspectiva mai larga, mai generala, neavand cum sa ne indice precis ce si cum am putea face in cazul nostru specific.

In incheiere, va prezint cateva carti despre depresie care v-ar putea fi de folos.

Carti despre depresie:

  • Demonul amiezii. O anatomie a depresiei – Andrew Solomon (vezi aici)
  • Depresia. Psihoterapie si consiliere – Paul Gilbert (vezi aici)
  • 10 abordari psihoterapeutice ale depresiei – Dietmar Stiemerling (vezi aici)
  • Depresia. Evadare din infern – Sorin Ene (vezi aici)
  • Depresia, boala modernitatii – Samuel Pfeifer (vezi aici)
  • Bolile depresive – blestemul celor puternici – Tim Cantopher (vezi aici)
  • Depresia. Consiliere pentru cei afectati si rudele lor – Eckhard Roediger (vezi aici)

Va doresc multa sanatate!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală. Oferă şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training, atât pentru indivizi cât și pentru companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *