Psihologie generală

Sugestii de destresare

Salutare!

Ştiu despre tine că eşti om şi că trăieşti pe planeta Terra. Dacă am dreptate, înseamnă că în jurul tău sunt tot felul de surse cu potential de stres. Ce faci pentru a te de-stresa? Cum te destresezi tu?

Iată câteva sugestii pe care ţi le pot da eu. Încearcă-le, s-ar putea să îţi fie de folos.

  1. Puneţi ordine în valorile personale – este important să funcţionăm pe ritmul nostru personal. Imaginează-ţi că mai ai doar 6 luni de trăit. Fă trei liste: lucrurile pe care trebuie să le faci, lucrurile pe care vrei să le faci şi lucrurile pe care nici nu trebuie şi nici nu vrei să le faci. Apoi, pentru tot restul vieţii tale, uită de cele din a treia listă!
  2. Îmbunătăţeşte conversaţia internă – cu toţii vorbim cu noi înşine, în capul nostru, şi din păcate o parte semnificativă a acestor discuţii sunt negative. Disciplinează-te! Învaţă să nu ai reacţii emoţionale extreme. De ce să disperi, când tristeţea este suficientă? De ce să fii furios, când simpla iritare e de ajuns?
  3. Învaţă să te relaxezi – tot ce ai nevoie pentru asta este o cameră linişită. Aşează-te confortabil, închide ochii şi inspiră profund, din abdomen, apoi expiră încet, ritmic. Fă asta timp de 10 minute, de 2 ori pe zi.
  4. Fă exerciţii fizice periodic – câte 20-30 de minute, de 3 ori pe săptămână. Desigur, nu mă refer aici la mişcatul degetelor deasupra tastelor, asta nu înseamnă exerciţiu fizic! Ce îţi recomand eu este să faci genul de exerciţii care chiar să te solicite puţin. De exemplu alergat, flotări, abdomene, genuflexiuni, mers pe bicicletă, etc. Începe cu exerciţii lejere şi pe măsură ce corpul se adaptează, intensifică ritmul şi intensitatea.
  5. Ia-ţi timp liber – îţi datorezi asta, nu se poate să lucrezi non-stop! Mergi măcar odată pe an într-un loc unde te poţi relaxa cu adevărat.
  6. Urmează o dietă alimentară – mic dejun obligatoriu, fructe, legume, apă din belşug. Anunţurile de la radio şi TV care te îndeamnă la un comportament alimentar responsabil chiar merită urmate. Mă rog, în afară de cel cu “lichide”, eu personal aş substituii cuvântul “lichide” cu apă, pentru că sucurile sau alcolul, deşi sunt lichide, nu hidratează mai deloc!
  7. Evită chimicalele – evită sau chiar renunţă de tot la nicotină, alcol, cafea, medicamente/droguri.

Îţi doresc mult succes!

Iosif Szenasi este psiholog, psihoterapeut, coach şi trainer de dezvoltare personală.

Activitatea sa principală se desfăşoară la cabinetul din Timişoara, dar oferă de asemenea şi şedinţe de psihoterapie, consiliere psihologică, coaching şi training online, atât în limba română cât şi în limba engleză.

0722.43.83.83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!